Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

«Δήλωση της κυρίας Περλεπέ
για την παγκόσμια ημέρα
κατά των ναρκωτικών».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας επήλθε πλήρης απορρύθμιση στη λειτουργία των δομών που είχαν δημιουργηθεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών και η μάχη για να παταχθεί αυτή η μάστιγα υποβαθμίστηκε, με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Το διάστημα αυτό, δεν υλοποιείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης και ότι εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Υγείας δεν τηρήθηκε.
Οι λίστες αναμονής στα προγράμματα υποκατάστατων για απεξάρτηση έχουν μετατραπεί σε «λίστες θανάτου», αφού περιμένουν για θεραπεία πάνω από 5 χρόνια περισσότεροι από 5000 χρήστες. Οι νέες μονάδες υποκατάστατων που δημιουργούνται στα νοσοκομεία λειτουργούν μόνο ως κέντρα χορήγησης χωρίς την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη.
Η κοινωνική επανένταξη για τους απεξαρτημένους δεν προωθείται.
Οι εργαζόμενοι σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες
βρίσκονται σε συνεχή ανασφάλεια και οι κάθε μορφής δομές απεξάρτησης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Τα παράνομα ιδιωτικά θεραπευτικά προγράμματα ξεφυτρώνουν παντού, με την ανοχή του Υπουργείου Υγείας.
Η πολιτική υποβάθμιση του προβλήματος των ναρκωτικών αντανακλάται στο γεγονός της συνειδητής υποχρηματοδότησης των 72 Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών σε όλη την Ελλάδα, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο θεσμός των κέντρων αυτών έχει αποφέρει σπουδαίο έργο και σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών, όμως τώρα οδηγείται σε κατάρρευση και τα Κέντρα απειλούνται με οριστικό κλείσιμο λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.
Δυστυχώς, και σ’ αυτό το σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία πέντε χρόνια αποδείχθηκε καταστροφική.
Για να κερδίσει η κοινωνία μας τη μάχη κατά των ναρκωτικών, χρειάζεται να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική που θάχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και που θα δίνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα, προτεραιότητα στην πρόληψη.
Δεν πρέπει να χαθούν, ούτε άλλος χρόνος, ούτε άλλες ζωές».