Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Καλεί σε διάλογο
Αιχμάλωτη και υπό ομηρία,
κατά τον Αρχιεπίσκοπο,
η εκκλησιαστική περιουσία
Αιχμάλωτη και υπό ομηρία βρίσκεται σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η εκκλησιαστική περιουσία.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας επανέλαβε το αίτημά του για αξιοποίηση και αποδέσμευσής της από τα «δεσμά» της Πολιτείας.
Το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αξιοποίησής της που προκάλεσε πολλές φορές τριγμούς στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας φαίνεται ότι αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Ιερώνυμου.
Όπως αναφέρει το
Βήμα, την περασμένη εβδομάδα από την Τρίπολη όπου συναντήθηκε με τους ιεράρχες της Πελοποννήσου έθεσε τη σημαντικότητα του ζητήματος, ενώ χθες, Τετάρτη, με συνέντευξή του που δημοσίευσε το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «romfea» -και παραχωρήθηκε εν όσω επισκεπτόταν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας- αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας βρίσκεται εν αιχμαλωσία και ομηρία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος κάλεσε την Πολιτεία σε διάλογο για την αξιοποίησή της. Μάλιστα, συνέδεσε το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με τα ιδρύματα που διαθέτει η Εκκλησία.
«Αν πει η Εκκλησία αυτή τη στιγμή 'έχουμε εμείς 500 ιδρύματα και αυτά τα ιδρύματα τα κλείνουμε και ελάτε να πάρετε τους ανθρώπους οι οποίοι είτε είναι κατάκοιτοι είτε είναι ηλικιωμένοι' (...) τότε πώς θα τα βγάλει πέρα η κοινωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος.
«Να καθίσουμε κάτω και να κουβεντιάσουμε πώς μπορούμε αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί όχι για να μπορέσει το κράτος να κερδίσει κάτι από αυτά, αλλά πώς θα μπορέσει αυτή η περιουσία να γίνει τρόπος εξυπηρετήσεως των προβλημάτων της Εκκλησίας. (...)

Να επενδυθεί με ένα τρόπο που θα γίνεται αμέσως εξυπηρέτηση των ανθρώπων» πρότεινε.

Newsroom ΔΟΛ