Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αποσαφηνίσεις ΣΕΤΕ
Διαφορά μεταξύ τουριστικών εισπράξεων και δείκτη κύκλου εργασιών στον τουρισμό
Ο ΣΕΤΕ επιθυμεί να αποσαφηνίσει τη σύγχυση που δημιουργήθηκε πρόσφατα σχετικά με τη χρήση των μεγεθών "τουριστικές εισπράξεις" και "δείκτη κύκλου εργασιών στον τουρισμό" (ΔΚΕΤ).
Τι είναι ο ΔΚΕΤ;
Ο ΔΚΕΤ προσμετρά τα συνολικά ποσά που τιμολογήθηκαν από τις επιχειρήσεις και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης που παρασχέθηκαν σε τρίτους, κατοίκους και μη κατοίκους.
Είναι προφανές ότι στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς, η δαπάνη των κατοίκων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μη κατοίκων, όπως είναι επίσης προφανές ότι ο ΔΚΕΤ περιορίζεται σε κατάλυμα και εστίαση και δεν καταγράφει τις υπόλοιπες τουριστικές καταναλώσεις.
Τι είναι οι τουριστικές εισπράξεις;
Είναι οι δαπάνες που γίνονται από μη κατοίκους για παροχή άμεσων και έμμεσων τουριστικών υπηρεσιών και πώληση αγαθών στην Ελλάδα.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για διαφορετικά μεγέθη και συνεπώς δεν έχει νόημα η σύγκρισή τους.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο ΔΚΕΤ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2008 παρουσίασε μείωση 4,1%.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουάριος
-Απρίλιος 2009 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 11,6% σε σχέση με πέρσι (βλ. συν. πίνακες).
Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε εδώ ότι, το κατάλληλο μέγεθος για τη μέτρηση των εσόδων από τον τουρισμό είναι οι τουριστικές εισπράξεις, όπως υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία χρησιμοποιεί τον ορισμό του ΔΝΤ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του ΟΟΣΑ.
Οι τουριστικές εισπράξεις είναι το κρίσιμο μέγεθος, διότι πρόκειται για πρόσθετο εισόδημα στη χώρα που συνδέεται ευθέως με το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.
Από την άλλη μεριά, τα έσοδα που προκύπτουν από τον εσωτερικό τουρισμό συμβάλλουν στην αναδιανομή του εισοδήματος και δεν αποτελούν πρόσθετο έσοδο για τη χώρα.
Αυτοί είναι οι λόγοι που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν συμφωνήσει να συγκρίνουν τις τουριστικές εισπράξεις και όχι τους ΔΚΕΤ.
Τέλος, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία διεθνών αφίξεων στα 13 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιαν. – Μάιος 2009/2008 και με την προσθήκη των οριστικών στοιχείων για τις αφίξεις αλλοδαπών στον αερολιμένα Αθηνών το μήνα Μάιο 2009 (μείωση 17,59% έναντι προσωρινής εκτίμησης 12%), οι αφίξεις αλλοδαπών στα αεροδρόμια τους πρώτους 5 μήνες του 2009 μειώθηκαν κατά 9,62% σε σχέση με πέρυσι (έναντι -8,85% βάσει των προσωρινών στοιχείων που είχαν ανακοινωθεί).
Βίκυ Καραντζαβέλου