Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ

Μπορεί οι παραλίες να είναι γεμάτες και όλοι να σκεφτόμαστε τις πιθανές διακοπές αλλά ο χειμώνας αναμένεται πολικός και καταστροφικός μέχρι εκεί που δεν μπορούμε να φανταστούμε.
Διάβασα ότι 14 δις ευρώ είναι σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα 2 δις ευρώ είναι οι ακάλυπτες επιταγές τους πρώτους έξι μήνες του 2009. Το πρόβλημα όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο αν σκεφτούμε ότι πολλές επιταγές καλύπτονται με νέες επιταγές προς αντικατάσταση των παλαιών αντί για εξόφληση, και πολλά δάνεια (ΠΑΡΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ) φαίνονται ότι εξυπηρετούνται ενώ στην ουσία ανοίγουν νέες πιστώσεις για να κλείσουν οι παλαιές και να μην φανεί το μέγεθος της τρύπας. Τα αμορτισέρ όμως έχουν εξαντλήσει τη διαδρομή τους.
Την παραπάνω ωρολογιακή βόμβα πιέζουν οι νέοι φόροι που έρχονται και η μειωμένη ζήτηση λόγω του φόβου και της πτώσης των εισοδημάτων. Στην οικονομία δεν χρειάζεται να έχεις την πλήρη εικόνα και ούτε μπορείς να έχεις την πλήρη εικόνα. Αρκεί να καταλαβαίνεις προς τα που πάει το πράγμα. Όλοι στην αγορά (κυρίως στις τράπεζες) λένε ότι δεν θα αφεθεί το σύστημα να καταρρεύσει, περιμένουν δηλ. κάποιες μαγικές δυνάμεις σωτηρίας.
Οι μαγικές όμως δυνάμεις σωτηρίας δεν μπορούν να σώσουν ούτε τον εαυτό τους εφόσον το κράτος χρωστάει πιο πολλά χρήματα από όσα θα μπορούσε να χρεωθεί σε μια εικοσαετία.
Στα 2,7 δις ευρώ ήταν το χρέος του Δημοσίου το 2003. Στα 12,6 δις θα φτάσει φέτος.
Συντριπτικά στοιχεία για την νεοδημοκρατική αντίληψη περί ευθύνης.
Στα 8,5 δις ανέρχεται το ύψος της εισφοροδιαφυγής εταιρειών και ιδιωτών με καμμία συνέπεια και κυρώσεις.
Μέχρι τέλους του έτους το ΙΚΑ πρέπει να βρεί 2 δις ευρώ, ο ΟΑΕΕ 800εκατ., ο ΟΓΑ 900εκατ., ο ΟΠΑΔ 800εκατ., το ΝΑΤ 200εκατ. και εάν προστεθούν οι υποχρεώσεις για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων οι ανάγκες φτάνουν στα 5,37 δις
Και επειδή η κατάρρευση είτε της ιδιωτικής είτε της δημόσιας οικονομίας δεν είναι πλέον πολύ μακριά εντείνονται τα φαινόμενα αστυνομοκρατίας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν πιθανές εξεγέρσεις και ταραχές.
Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες αγωνιούν για να μαζέψουν χρήματα που θα τους επιτρέψουν να αντέξουν τις επόμενες πολύ πιθανές αναταράξεις. Η μια κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η άλλη πουλάει ομολογίες με μεγάλα επιτόκια. Όλες ψάχνουν χρήματα με κάποιο τρόπο.
Το ότι έρχεται μεγάλη φτώχεια νομίζω ότι είναι περιττό να το πούμε. Εκείνο που προέχει είναι η ανάγκη αλλαγής της πορείας της χώρας μας,προέχει το δημόσιο συμφέρον ,προέχει η οικοδόμηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος που θα βγάλει την χώρα απο την κρίση.
Χρειάζεται μία κυβέρνηση που αισθάνεται ότι δεν χρωστά σε κανέναν, εκτός από τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν, και πολιτεύεται ανάλογα. Που έχει ως κυρίαρχο μέλημα το καλό του τόπου - το δημόσιο συμφέρον. Αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση. Θα είναι η αυριανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ