Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωμπάσκετ 2009

Σπανούλης: «Τεράστια επιτυχία για εμάς και για το ελληνικό μπάσκετ»
Μεθυσμένος από τη νίκη-πρόκριση, χειμαρώδης ήταν ο Βασίλης Σπανούλης που σημείωσε 23 πόντους με 6 τρίποντα απέναντι στην Τουρκία στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ. Μάλιστα αύριο στον ημιτελικό με την Ισπανία, ο Σπανούλης συμπληρώνει 100 συμμετοχές με την φανέλα της Εθνικής.
"Αυτή η πρόκριση δεν είναι μόνο μεγάλη. Είναι τεράστια για όλους τους Έλληνες. Είμαστε πάλι στους 4 καλύτερους της Ευρώπης με μια τόσο νέα ομάδα. Η Εθνική έχει επτά καινούρια πρόσωπα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Είναι τεράστια επιτυχία για μας, για σας, για το ελληνικό μπάσκετ να βρισκόμαστε στην ελίτ της Ευρώπης.
Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να χάσουμε. Μίλησε πάλι η καρδιά του νικητή. Πήγαμε στην παράταση, αλλά θέλαμε να πανηγυρίσουμε τη νίκη λίγο νωρίτερα από ότι έπρεπε. Σ' αυτό οφείλονται και τα παιδιαριώδη λάθη.
Τέλος καλό... όλα καλά. Κουραστήκαμε λίγο στο τέλος, τα είχαμε δώσει όλα στην κανονική διάρκεια. Παίξαμε πολύ έξυπνα, με μυαλό και καρδιά και νικήσαμε.
Λέγαμε ότι αν οι Τούρκοι πήγαιναν για σουτ, τότε μόνο θα κάναμε φάουλ στην τελευταία τους επίθεση στην κανονική διάρκεια, αλλά ο Αρσλάν έκανε λέι απ και μας το έβαλε το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αυτή ομάδα έχει μεγάλη καρδιά, το απέδειξε.
Συγχαρητήρια σε όλους. Όλοι έκαναν φανταστική δουλειά ο καθένας στο ρόλο του. Αυτή η ομάδα έχει ρόλους και χημεία.
Ακόμη μία φορά θέλω να πω πως αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που είμαστε στους τέσσερις καλύτερους της Ευρώπης.
" Για την Ισπανία, ο Σπανούλης είπε: "Δεν φοβόμαστε τίποτα, αλλά ούτε κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Βήμα βήμα. Η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί του αγώνα και του τουρνουά. Διαθέτει περισσότερες προσωπικότητας και είναι η πληρέστερη ομάδα. Τη σεβόμαστε, αλλά δεν την φοβόμαστε. Θα την κοντράρουμε. Σ' έναν ημιτελικό όλα γίνονται. Οφείλουμε στους εαυτούς μας ένα καλό ματς και ας κερδίσει ο καλύτερος. Για να νικήσουμε, όμως αύριο πρέπει να κάνουμε μεγάλη εμφάνιση, καλύτερη από τη σημερινή.
" Ο Σπανούλης αύριο συμπληρώνει τις 100 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα και σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να τις συνδυάσει με μία πρόκριση, ό,τι έκανε δηλαδή σήμερα ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος έφτασε τις 100 και συνέβαλε ώστε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να προκριθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ. "Είναι ένας αριθμός...
Η ευχή που μπορεί να συνοδεύει ένα τέτοιο γεγονός είναι μία: Να υπάρχει υγεία για να μπορέσω να συνεχίσω να προσφέρω στην Εθνική Ομάδα. Μόνο τιμή είναι για κάποιον να φορά τη φανέλα της χώρας του".
Ξεχωρίζει στιγμές, φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή, ακόμη και όταν το μπάσκετ θα έχει τελειώσει. Θυμάται μεγάλες επιτυχίες: "Σίγουρα ότι θυμάμαι πιο έντονα είναι το χρυσό στο Βελιγράδι το 2005, αλλά και το ασημένιο το 2006 στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας, φτάνοντας στον τελικό με μια μεγάλη νίκη. Είναι απίστευτα τα συναισθήματα και στις δύο περιπτώσεις... Και δεν είναι μόνο αυτές οι στιγμές. Είναι πολλές". Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής, σε «μικρή» Εθνική στις 4/1/1999 σε τουρνουά στο Βέσελι με αντίπαλο την Ιταλία.
Η Ελλάδα είχε επιβληθεί 82-70, ο ίδιος είχε σημειώσει 4 πόντους.
Ακολούθησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Εφήβων το 2000, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών το 2002, η πρώτη συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση κάνοντας το "ποδαρικό" το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ακολούθησαν το χρυσό Ευρωμπάσκετ του 2005, το ασημένιο Παγκόσμιο του 2006, η τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2007, η πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.
Μια πορεία "γεμάτη" σε εθνικό επίπεδο, χωρίς απουσία. "Όσο μπορώ θα δηλώνω "παρών". Είναι τιμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου.
Είναι μοναδικό συναίσθημα να μπορείς να δίνεις χαρές, να μπορείς να κάνεις περήφανους τους ανθρώπους γύρω σου. Και επιπλέον η Εθνική, η συμμετοχή μας σε αυτήν, έχει δώσει πολλά σε πολλούς από εμάς".
Όσο για το γεγονός ότι πέρασε ουσιαστικά ένα ακόμη μπασκετικό "κατώφλι" δίπλα στον "κολλητό" του Νίκο Ζήση, συνοδοιπόρο του όλα αυτά τα χρόνια, ο Σπανούλης χαμογέλασε:
"Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό. Με τον Νίκο έχουμε κοινή πορεία και ελπίζω να είμαστε και οι δύο καλά και να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο".