Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Αθανάσιος Νάκος
«Η ΝΔ είναι δύναμη ευθύνης»


Το in.gr απευθύνει ερωτήσεις σε υποψηφίους που διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο νομό Μαγνησίας Αθανάσιος Νάκος τονίζει ότι η ΝΔ «είναι η δύναμη ευθύνης» και «διαθέτει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης».
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά πόρους και αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία. Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική επικράτεια για να μπορούν οι νομαρχίες και οι δήμοι να γίνουν πιο ανεξάρτητες οντότητες με πραγματική εξουσία;
Τα τελευταία 5,5 χρόνια
, προτεραιότητά μας στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν η πραγματική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στην Αποκέντρωση, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σχήμα Διοίκησης, με αυξημένη δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, δώσαμε προτεραιότητα στη ρύθμιση των χρεών των Δήμων.
Απαλλάξαμε τις Νομαρχίες από το βάρος των προνοιακών επιδομάτων και τις εφοδιάσαμε με σταθερούς πόρους. Αποδώσαμε στους ΟΤΑ 1.711 εκατομμύρια, αυτά που τους παρακράτησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ανοίξαμε το δρόμο για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, μέσα από θεσμούς που εισάγει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
Και βέβαια, με το Πρόγραμμα «Θησέας» αναμορφώσαμε το σύστημα χρηματοδότησης και υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους των δήμων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μία Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικό ρόλο και αυτονομία.
Εκτός των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, τί άλλο πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα;
Η μετανάστευση σήμερα
είναι ένα δυναμικό διεθνές φαινόμενο, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουμε με τις αποφάσεις μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να διατηρούμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάττουμε και την κοινωνική συνοχή.
Σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να εντείνουμε τα μέτρα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας, να επιβάλλουμε αυστηρότερες κυρώσεις στους δουλεμπόρους και να οργανώσουμε νέους χώρους υποδοχής.
Επειδή, ωστόσο, είναι πλέον από όλους αντιληπτό ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι παγκόσμιο, είναι εξίσου αναγκαίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διατηρήσουμε ρόλο πρωταγωνιστή για την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις των καιρών και στην ταχύτατη εξάπλωση του φαινομένου.
Στο πρόγραμμά σας υπάρχει πρόβλεψη να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών;
Η μετάβαση σε ένα νέο κράτος
αυξημένων δυνατοτήτων αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη στον πληρέστερο βαθμό και στο πλησιέστερο προς αυτόν επίπεδο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε -και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε- να αναβαθμίσουμε το ρόλο των ΚΕΠ, ώστε να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες και όχι να αποτελούν απλώς μεσάζοντες μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και του πολίτη. Απώτερος σκοπός μας παραμένει να αποτελέσουν τα ΚΕΠ «υπηρεσίες μιας στάσης», όπου ο πολίτης για ορισμένες υποθέσεις του δεν θα χρειάζεται να προστρέχει σε καμία άλλη υπηρεσία.
Τι θα απαντούσατε σε έναν πολίτη αν σας ρωτούσε γιατί να επιλέξει τη ΝΔ στις 4 Οκτωβρίου;
Γιατί είναι η δύναμη ευθύνης
, που βασισμένη σε αρχές και αξίες καταξιωμένες στη συνείδηση των πολιτών και προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού οφέλους, διαθέτει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τολμηρές αποφάσεις, κάποιες φορές σκληρές αλλά απολύτως αναγκαίες, για να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και τους πολίτες σε ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον.
Newsroom ΔΟΛ