Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Αντίστροφη μέτρηση για τις λίστες Επικρατείας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου να συνεχίζουν και το Σάββατο τις προεκλογικές τους περιοδείες.
Στη ΝΔ, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του
Βήματος του Σαββάτου, ο Μιλτιάδης Έβερτ εξακολουθεί να φέρεται ως επικρατέστερος για να καταλάβει τη θέση του επικεφαλής της λίστας Επικρατείας.
Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι δέχθηκε τελικά να διευκολύνει με την αποχώρησή του τον πρωθυπουργό, καταλαμβάνοντας τη δωδέκατη και τιμητική θέση.
Σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου θα είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς, καθώς και ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Δημήτρης Σιούφας, του οποίου το όνομα δεν ανακοινώθηκε στην Καρδίτσα.
Θέση στη λίστα φέρεται να διεκδικεί και η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος.
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές της ίδιας εφημερίδας, η Μ.Γιαννάκου θα διατηρήσει την έδρα της στην ευρωβουλή και τη θέση της στο Επικρατείας θα παραχωρήσει σε μιαν άλλη γυναίκα, της οποίας το όνομα γνωρίζει μόνο ο κ. Καραμανλής.
Στο ΠΑΣΟΚ η γενική περιγραφή της Ιπποκράτους για τα χαρακτηριστικά των βουλευτών Επικρατείας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε αυτό θα συγκεντρωθούν κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης, εφόσον το κόμμα κερδίσει τις εκλογές και επιτύχει την αυτοδυναμία.
Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί επικεφαλής ο Γιάννης Ραγκούσης.
Για τα υπόλοιπα ονόματα θεωρείται βέβαιο ότι στις εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκεται κάποιο πρόσωπο με ακαδημαϊκή πορεία και διεθνές δίκτυο επαφών, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει και με πρόσωπα που αποτελούν σταθερούς συνομιλητές του κ. Παπανδρέου και εξ' απορρήτων συμβούλους του.
Υπεθυμίζεται ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ο Κώστας Καζάκος, ενώ του αντίστοιχου ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ηγείται ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος, διευθυντής σύνταξης του Βήματος και πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.
Στον ΛΑΟΣ επικεφαλής είναι ο τέως διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοραντής, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι τοποθετούν την Μαρία Πινίου-Καλή, γιατρό, διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα καταλάβουν επίσης ο καθηγητής του Παντείου Ηλίας Κατσούλης, ο συγκοινωνιολόγος και συνεργάτης του Δικτύου για τη Δημόσια Συγκοινωνία και τη Βιώσιμη Κινητικότητα (ΕΠΙΒΑΤΗΣ) Νάσος Κόκκινος, ο βιολόγος-ορνιθολόγος Γιώργος Κατσαδωράκης και ιστορικά στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων.