Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Χαλκίδα, 18-9-2009

Εγκρίθηκε πίστωση 70.000 ευρώ για τις εργασίες συντήρησης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιστιαίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε δείξει ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας
της Ν.Δ, Σίμος Κεδίκογλου στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου, που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιστιαίας, μία τρίκλητη βασιλική εκκλησία που το εσωτερικό της διακοσμούν τοιχογραφίες της μεταβυζαντινής περιόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό σωζόμενο από κτίσεως μνημείο, που υπήρχε επί τουρκοκρατίας στην Ιστιαία, το οποίο πρέπει να προφυλαχτεί ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Ο ναός βρίσκεται υπό τη γη. Παρόλο που είχαν γίνει ανακαινίσεις με τελευταία το 1987, εντούτοις υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από την υγρασία και τις ρωγμές οι τοιχογραφίες και τα ακιδογραφήματα, παραστάσεις που χάραξαν οι πιστοί για να έχουν την προστασία του Αγίου Νικολάου.
Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σίμου Κεδίκογλου και τις πιέσεις που είχε ασκήσει όλο το προηγούμενο διάστημα με στόχο τη σωτηρία αυτού του μοναδικού μνημείου, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού ύψους 70.000 ευρώ με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για να γίνουν οι εργασίες συντήρησης.
Ο πάτερ Γεώργιος Χαιρόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Κεδίκογλου για τις ενέργειές του, καθώς και την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη, αφού λόγω των εργασιών ανακαίνισης στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, που είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό το 1999, δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.