Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Και τώρα το Λουξεμβούργο...
Με «καρέ» του Γκέκα και... Φάνη-κε το μπαράζ για Μουντιάλ

Με τον Φάνη Γκέκα να βρίσκεται σε... τρελά κέφια και να σημειώνει τέσσερα γκολ, η Ελλάδα επικράτησε με
5-2 της Λετονίας και πλησίασε ακόμη περισσότερο στο μπαράζ για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010. Γκολ σπάνιας ομορφιάς από τον Σαμαρά αλλά και τον Βερπακόφσκις, ο οποίος πήγε να μας κάνει μόνος του τη ζημιά.
Αποφεύγει Γαλλία και Ρωσία στα μπαράζ
Η Εθνική μετά τη νίκη επί της Λετονίας
βρίσκεται με το ένα πόδι στα μπαράζ, που οδηγούν στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρεθεί στο γκρουπ των ισχυρών και θα αποφύγει τις Ρωσία και Γαλλία. Σίγουρη πιθανή αντίπαλος για την ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ θα είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Αναλυτικά το πώς έχει η κατάσταση στους υπόλοιπους ομίλους της προκριματικής φάσης:

1ος όμιλος
Η Δανία νίκησε τη Σουηδία και απέφυγε τα μπλεξίματα, καθώς έφτασε τους 21 βαθμούς και «κλείδωσε» την πρώτη θέση, που της δίνει την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από εκεί και πέρα ο νικητής της αναμέτρησης Πορτογαλία-Ουγγαρία θα αποκτήσει προβάδισμα ενός βαθμού έναντι των Σουηδών και ο ηττημένος θα μείνει εκτός διεκδίκησης της δεύτερης θέσης, που οδηγεί στα μπαράζ. Σε περίπτωση ισοπαλίας τα πράγματα αντιστρέφονται με τη Σουηδία να έχει προβάδισμα ενός βαθμού έναντι των άλλων δυο διεκδικητών. Όπως και να έχει η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει την τελευταία αγωνιστική, όπου η Πορτογαλία υποδέχεται τη Μάλτα, η Σουηδία την Αλβανία και η Ουγγαρία αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Δανία.
3ος όμιλος
Η Σλοβενία παρέμεινε στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης, αφού επικράτησε της Σλοβακίας και μείωσε τη μεταξύ τους διαφορά στους δυο βαθμούς. Οι Σλοβάκοι διατηρούν το προβάδισμα για την πρόκριση έχοντας 19 βαθμούς και την τελευταία αγωνιστική επισκέπτονται την έδρα της αδιάφορης Πολωνίας την ίδια στιγμή, που οι Σλοβένοι θα φιλοξενηθούν από το χωρίς βαθμό Σαν Μαρίνο. Η Τσεχία κέρδισε την Πολωνία έφτασε τους 15 βαθμούς και διατηρεί μαθηματικές ελπίδες για τη δεύτερη θέση, αφού θέλει μόνο νίκη απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία (14 βαθμοί) περιμένοντας ένα δώρο από το Σαν Μαρίνο για να βρεθεί στα μπαράζ.
4ος όμιλος
Απολύτως ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στον δεύτερο όμιλο, αφού η Γερμανία επικράτησε της Ρωσίας και εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση. Η ομάδα του Γκους Χίντινγκ θα είναι σίγουρα στα μπαράζ αφού η διαφορά των τεσσάρων βαθμών (21 έναντι 17) με την τρίτη Φιλανδία της δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις 24 ομάδες, που θα βρεθούν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.
5ος όμιλος
Μια από τα ίδια και σε αυτό το γκρουπ, αφού η Ισπανία εδώ και καιρό είχε καπαρώσει την πρώτη θέση και η Βοσνία έπαιζε μόνη της για τη δεύτερη. Ετσι η ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στα νοκ-άουτ παιχνίδια, που οδηγούν στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, παίρνοντας μια διαφορά ασφαλείας από την Τουρκία που ακολουθεί στη βαθμολογία.
6ος όμιλος
Με την Αγγλία να έχει σφραγίσει το εισιτήριο της για τη Νότιο Αφρική, Ουκρανία και Κροατία είναι αυτές που στην τελευταία αγωνιστική θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση του ομίλου. Οι Ουκρανοί μετά τη νίκη τους επί των άγγλων έχουν προβάδισμα ενός βαθμού, καθώς έφτασαν τους 18 και αντιμετωπίζουν εκτός έδρας την Ανδόρα που δεν έχει κάνει ούτε νίκη σε εννιά παιχνίδια. Από την άλλη οι Κροάτες πηγαίνουν με 17 βαθμούς για νίκη στο Καζακστάν και περιμένουν το θαύμα.
7ος όμιλος
Απλοποιήθηκε η κατάσταση με τα αποτελέσματα αυτής της αγωνιστικής, καθώς Σερβία και Γαλλία συνέχισαν με νίκες και εξασφάλισαν τις πρώτες δυο θέσεις του ομίλου. Οι Σέρβοι μάλιστα πήραν και την πρόκριση για την τελική φάση, αφού έφτασαν τους 22 βαθμούς έναντι 18 των Γάλλων που θα βρεθούν στα μπαράζ.
8ος όμιλος
Αν η Ιταλία δεν χάσει στην Ιρλανδία είναι σίγουρα πρώτη. Από την άλλη πλευρά η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι είναι έχει εξασφαλισμένη μια θέση στα μπαράζ και αναζητά την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι ομάδες που εξασφάλισαν την πρόκριση
Οι μισές από τις 32 ομάδες
που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου 2010 έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση.

Αναλυτικά, στη Νότια Αφρική θα ταξιδεύσουν οι:
ΑΦΡΙΚΗ

Νότια Αφρική (διοργανώτρια), Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού
ΕΥΡΩΠΗ

Ιταλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία, Σερβία, Γερμανία, Δανία
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βραζιλία, Παραγουάη
ΑΣΙΑ

Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα, Αυστραλία, Ιαπωνία