Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Αυξάνονται τα θύματα
Απεβίωσε ένας ακόμη ασθενής από τη νέα γρίπη

Στα πλαίσια της παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας της νέας γρίπης (Η1Ν1) στη χώρα, το ΕΚΕΠΥ ανακοίνωσε ότι απεβίωσε ασθενής 57 ετών, παχύσαρκη, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης.
Οι νεκροί από επιπλοκές της νέας γρίπης ανέρχονται σε 60.
Πάντως, το πανδημικό κύμα της νόσου φαίνεται να έχει μπει σε φάση ύφεσης. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να υπάρξει και δεύτερο ή ακόμη και τρίτο κύμα στη διάρκεια του χειμώνα αλλά και στις αρχές της άνοιξης.
Την τελευταία εβδομάδα τα πιστοποιημένα εργαστήρια επιβεβαίωσαν 1.336 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός φτάνει πλέον τα 13.899.
Από το σύνολο των δειγμάτων που ανέλυσαν τα εργαστήρια, το 48,2% ήταν θετικά στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση και των ασθενών με συμπτώματα γρίπης που επισκέφθηκαν γιατρό. Για κάθε 1.000 ιατρικές επισκέψεις, οι περίπου 42 αφορούσαν τέτοια περιστατικά.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζαν την τελευταία εβομάδα από τα μαθήματά τους λόγω γρίπης, έφτασε το 14% περίπου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 8% στην πρωτοβάθμια.
Από την ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, υπολογίζεται ότι έχουν εμβολιασθεί περίπου 350.000 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί περίπου 500.000 κλήσεις.
Πληροφορίες για τα κατά τόπους κέντρα εμβολιασμού υπάρχουν στην τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τη Νέα Γρίπη 1135, καθώς και στην ιστοσελίδα www.ygeianet.gov.gr, η οποία ενημερώνεται καθημερινά με νέα Κέντρα εμβολιασμού.