Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Αλλαγές στη λήψη αποφάσεων
Για «τσουνάμι υποθέσεων» έκανε λόγο ο Π.Γερουλάνος παρουσιάζοντας τα μέλη του ΚΑΣ



Το ρόλο, τις προτεραιότητες και την αποστολή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, καλωσορίζοντας τα νέα μέλη του.
Ο υπουργός έκανε λόγο για «τσουνάμι υποθέσεων που εκκρεμούν από παλαιές καθυστερήσεις» και πρόσθεσε ότι ο κεντρικός ρόλος του ΚΑΣ είναι να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά και να βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τον Έλληνα πολίτη χωρίς να θυσιάζεται η επιστημονική κατάρτιση.
Η γγ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για διοικητική εμπειρία με  παράλληλη γνώση νόμων και διαδικασιών των νέων μελών, ενώ  ζήτησε να παραιτηθεί από το δικαίωμά της να λαμβάνει την αμοιβή της για τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ και το ποσό αυτό να πηγαίνει σε αυτοψίες και οδοιπορικά των μελών, όπου χρειάζεται.
Επίσης, ζήτησε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος της διπλής ψήφου που της δίνει ο νόμος και ο υπουργός να έχει την τελική υπογραφή προκειμένου να κριθεί η έκβαση μιας υπόθεσης για την οποία υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.
Επιπλέον έκανε λόγο για εντατική λειτουργία του Συμβουλίου, καθώς εκκρεμούν τουλάχιστον 571 υποθέσεις από το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμα και φάκελοι με μελέτες ωρίμανσης των έργων που ξεπερνούν τους 200.