Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Υπουργικό με Αρχιεπίσκοπο
Την ελληνική ιθαγένεια θα αποκτούν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς

Η μεταναστευτική πολιτική και το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως επίσης και τα μέτρα για την ενίσχυση για την οδική ασφάλεια συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης υπό τον Γ.Παπανδρέου.
Τη συνεδρίαση του Υπουργικού παρακολούθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος νωρίτερα μαζί με τον πρωθυπουργό είχαν επισκεφθεί το κέντρο σίτισης αστέγων του Δήμου Αθηναίων.
«Εγκαινιάζουμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική, με στόχο μια κοινωνία ασφάλειας, ειρήνης και ανθρωπιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Χαίρομαι που η Εκκλησία συμβάλλει στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών, θα σταθούμε αρωγοί στο έργο της εκκλησίας» σημείωσε ακόμη ο πωθυπουργός.
Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που συμπαραστέκεται στην προσπάθεια της Εκκλησίας και τόνισε πως το προνοιακό έργο πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε πρόταση για σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής πρόνοιας και ζήτησε ..........
τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για την προώθηση των προγραμμάτων πρόνοιας.
Η μεταναστευτική πολιτική
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε ότι στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι να ανοίξει η πόρτα στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, δηλαδή σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Όπως ανέφερε, με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου εισάγεται νέος τρόπος κτήσης της ιθαγένειας: Με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του μετανάστη ή του ιδίου. Μπορούν να την αποκτήσουν εφόσον οι γονείς τους διαμένουν ήδη Ελλάδα πέντε χρόνια.
Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο συνεχώς για ορισμένα τουλάχιστον χρόνια, πρόσθεσε, επιφυλασσόμενος να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά στο στοιχειώδη εξορθολογισμό του θεσμού της πολιτογράφησης:
-Καταργείται η διάταξη περί αναιτιολόγητου της απόρριψης της αίτησης πολιτογράφησης.
-Μειώνεται το υπέρογκο παράβολο στην αίτηση πολιτογράφησης
-Εξορθρολογίζεται η λειτουργία του συμβουλίου ιθαγένειας και της επιτροπής πολιτογράφησης.
Υπό προϋποθέσεις δίνεται δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) -όχι όμως και δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου και του προέδρου δημοτικού συμβουλίου.
Το δικαίωμα αυτό ενεργοποιείται με αίτησή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που τηρούν οι δήμοι όπου διαμένουν.
Στα μέτρα για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης που ήδη έχουν γίνει πράξη, όπως η απαγόρευση επαναπροώθησης μεταναστών δεύτερης γενιάς στις χώρες τους, το κλείσιμο χώρων φιλοξενίας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τα μέτρα φύλαξης των συνόρων.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό θέμα με ευρωπαϊκή διάσταση.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Καταπολεμούμε την ανομία, τις παράνομες διακινήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας στο εξωτερικό είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη δίοδος στην Ευρώπη και για αυτό έχουμε πάρει σειρά μέτρων».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά «στην πλήρη καταγραφή όλων όσων διαμένουν στη χώρα παράνομα».
«Τα κέντρα φιλοξενίας θα διαχωρίζουν αυτούς που ζητούν άσυλο, τους διακινητές και αυτούς που ψάχνουν διέξοδο προς την Ευρώπη».
Είπε ακόμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες λειτουργεί πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού με το οποίο 1500 μετανάστες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και προανήγγειλε την παρουσία διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε αστυνομικά τμήματα σε ένα μήνα από τώρα.