Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΚΑΠΗ  ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ
ΤΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2010 


     Ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους Κυμαίους, όταν πήραν στα χέρια τους το ημερολόγιο 2010 του ΚΑΠΗ του Δήμου Κύμης, η παρουσίαση του οποίου έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του εκκλησιαστικού γηροκομείου.

     Μέσα από τα πολύχρωμα και καλαίσθητα φύλλα του, αναδύεται η Κύμη μιας άλλης εποχής. Τα κτίρια, οι παραλίες, το παλιό λιμάνι, η πανέμορφη φύση, οι γοητευτικές γωνιές, οι πέτρινες βρύσες, τα ξωκλήσια, τα κρινάκια του αγρού και τα τριαντάφυλλα των αυλόγυρων. Παλιές φωτογραφίες από στιγμιότυπα της ζωής των κατοίκων μιας άλλης εποχής, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με τις αλλοτινές ενδυμασίες τους, υλικό που με πολύ αγάπη προσέφεραν φίλοι και μέλη του ΚΑΠΗ Κύμης και δημιούργησαν μια γέφυρα, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.



     Σε κάθε δισέλιδο, ανάμεσα στις φωτογραφίες και τον τυπωμένο ημεροδείκτη κάθε μήνα, προβάλλονται με καλαίσθητη γραφή, έθιμα και στίχοι τραγουδιών που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο μήνα, γραμμένα με τον προφορικό λόγο και την χαρακτηριστική ντοπιολαλιά των Κυμαίων, που χάνεται στα βάθη των χρόνων. Επίσης, σε κάθε μήνα αντιστοιχεί και μια συνταγή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής της κυμαϊκής κουζίνας. Το παραδοσιακό στιφάδο, ο φημισμένος μπακλαβάς Κύμης, μελομακάρονα και κουραμπιέδες δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο σ’ αυτό το φετινό, πρωτότυπο, ημερολόγιο του Δήμου Κύμης.



     «Κατάθεση ψυχής μιας γενιάς που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στην Κύμη», χαρακτήρισε το ημερολόγιο του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων ο Δήμαρχος και πρόεδρος του ΚΑΠΗ Κύμης Δημήτρης Θωμάς, κατά την παρουσίαση, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή την έκδοση, με την συνεργασία των ανθρώπων παλαιότερων γενιών, προσπαθήσαμε να κτίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στα χρόνια που πέρασαν και στο σήμερα. Να γνωρίσουμε την Κύμη έτσι, όπως μόνον οι άνθρωποι του ΚΑΠΗ Κύμης γνωρίζουν και φυλάνε στην καρδιά τους.



     Η υπεύθυνη του ΚΑΠΗ  Κύμης  αντιδήμαρχος Κατερίνα Κουϊμιτζή ανέφερε χαρακτηριστικά «ήταν υποχρέωση όλων μας να διασωθεί και να καταγραφεί ένα τόσο σπουδαίο υλικό για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύμης κι αυτή ήταν η αιτία που γέννησε την ιδέα αυτής της έκδοσης».
     Η ιδιαίτερη και συλλεκτική αυτή έκδοση δημιουργήθηκε με τη συνεργασία και την προσφορά μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, τους οποίους ευχαρίστησε τόσο ο Δήμαρχος όσο και η αντιδήμαρχος.



     Την παρουσίαση έκαναν ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές της Κύμης οι μαθήτριες της Α’ τάξης του Γυμνασίου Κύμης Εβίνα Μακρύγιαννη και Καλλιόπη Χατζησταύρου, που απήγγειλαν τους στίχους, και το μέλος της θεατρικής ομάδας του Δήμου Κύμης Δήμητρα Καμπούρη, που διάβασε τα κείμενα του ημερολογίου με την χαρακτηριστική κουμιώτικη προφορά. Παράλληλα ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια της Κύμης. Η εκδήλωση έκλεισε με την παιδική χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Αλιβερίου του πατέρα Νικόδημου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νικολάου Φυλακτού. Τα παιδιά έψαλαν ύμνους,  τα Βυζαντινά και άλλα κάλαντα και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, συνοδευόμενα στο πιάνο από τον Χρήστο Γεωργόπουλο.
     Ακολούθησε μικρή δεξίωση με καφέ, αναψυκτικά και τοπικά νηστίσιμα γλυκίσματα.
     Το ΚΑΠΗ του Δήμου Κύμης  εύχεται σε όλους καλή χρονιά!