Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Με 4-1 στο ΟΑΚΑ
Με γαλλοαργεντίνικο τανγκό ο Παναθηναϊκός «ξόρκισε» τον Εργοτέλη
Με... γαλλικοαργεντίνικο αγιασμό, ο Παναθηναϊκός ξόρκισε τον κακό του δαίμονα, Εργοτέλη και μπήκε με το δεξί στο 2010. Λαχτάρησε όμως για να τα καταφέρει, καθώς οι Κρητικοί «πάγωσαν» το ΟΑΚΑ παίρνοντας το προβάδισμα στο ένατο μόλις λεπτό. Ωστόσο, με τον Σισέ να κόβει και τον Λέτο (που αντικατέστησε τον Καραγκούνη) να ράβει, ο Παναθηναϊκός εφτασε στο θριαμβευτικό 4-1, εγκαινιάζοντας νικηφόρα το νέο χλοοτάπητα του ΟΑΚΑ.
Η εικόνα του αγώνα
Οι «πράσινοι» δυσκολεύτηκαν παραδοσιακά απέναντι στους Κρητικούς, όμως μολονότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από πολύ νωρίς κατάφεραν να γυρίσουν το ματς και να πάρουν ευρεία νίκη με 4-1, παραμένοντας μόνοι πρώτοι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Για άλλη μια φορά, μεγάλος πρωταγωνιστής του «τριφυλλιού» ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος σκόραρε δύο φορές και σε συνδυασμό με την.........
είσοδο του Σεμπάστιαν Λέτο που άλλαξε την εικόνα των γηπεδούχων στο δεύτερο μέρος, οι γηπεδούχοι πήραν τους τρεις βαθμούς και συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα.
Στα αξιοσημείωτα η πρώτη παρουσία του Αλέξανδρου Τζιόλη (πέρασε αλλαγή στο 84') την εφετινή σεζόν, που όμως δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους 30.000 οπαδούς του «τριφυλλιού» που τον αποδοκίμασαν κατά την είσοδό του.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε... μουδιασμένα στο παιχνίδι και ο Εργοτέλης το εκμεταλλεύτηκε και τον έπιασε στον... ύπνο. Μόλις στο 8ο λεπτό, με μια υποδειγματική αντεπίθεση οι Κρητικοί άνοιξαν το σκορ (0-1), με τους Ρομάνο, Βερπακόφσκις, Τσεσνάουσκις και Φραγκουλάκη να αλλάζουν δίχως παρενόχληση την μπάλα και τον τελευταίο να πλασάρει εύστοχα τον Τζόρβα.
Ήταν φανερό ότι οι πράσινοι είχαν πρόβλημα, τόσο στον χώρο του κέντρου, όπου η τριάδα Ζιλμπέρτο - Κατσουράνης - Καραγκούνης δεν λειτουργούσε σωστά και η αντίστοιχη του Εργοτέλη (Ζούνιορ - Ορφανός - Φραγκουλάκης) είχε πάρει τα ηνία, όσο και στην αριστερή πτέρυγα, όπου ο νέος ρόλος του Νίνη δεν του πήγαινε, ενώ και ο Σπυρόπουλος αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες από τον φορμαρισμένο Τσεσνάουσκις, που τον πέρναγε όποτε ήθελε.
Μετά το πρώτο 20λεπτο, οι γηπεδούχοι άρχισαν να συνέρχονται από το... λήθαργο, με τον Νιόπλια να αλλάζει θέσεις στους Καραγκούνη και Νίνη, και αφού απείλησαν σε δύο τρεις περιπτώσεις την εστία του Αθανασίου στο 26' έφτασαν στην ισοφάριση με τον Τζιμπρίλ Σισέ.
Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (έφτασε τα 12 γκολ) εκμεταλλεύτηκε την κόντρα (διώξιμο Χίμπλινγκερ πάνω στον Ζούνιορ) και μόλις του στρώθηκε η μπάλα έξω από την περιοχή... κεραυνοβόλησε δίχως δεύτερη σκέψη κάνοντας το 1-1.
Κι ενώ όλοι θα περίμεναν από το «τριφύλλι» να ανεβάσει την απόδοσή του μετά την ισοφάριση, η ομάδα του Νίκου Νιόπλια έπεσε και πάλι σε... λήθαργο, με το συγκρότημα του Νίκου Καραγεωργίου παραλίγο να ξαναπάρει το προβάδισμα στο 30', όταν ο Ορφανός εντελώς ξεμαρκάριστος μέσα στην περιοχή έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Τζόρβας δήλωσε «παρών».
Μια εξαιρετική ενέργεια του Σαλπιγγίδη στο 38', παραλίγο να αποφέρει αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό, όμως το τελείωμα του διεθνή επιθετικού ήταν κακό.
Η κρητική ομάδα κρατούσε καλύτερα την μπάλα και έδειχνε ικανή να πάρει και πάλι το προβάδισμα. Οι «πράσινοι», όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα. Ο Κατσουράνης έκανε την πρώτη σωστή ενέργεια στο 44', κλέβοντας την μπάλα στο κέντρο και βγάζοντας στον Σαλπιγγίδη, αυτός πλαγιοκόπησε και γύρισε (με διπλή προσπάθεια) στο σημείο του πέναλτι στον «Κατσούρ», που και να στέλνει το τριφύλλι προηγούμενο στα αποδυτήρια με 2-1.
Ο Λέτο άλλαξε το παιχνίδι Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Νιόπλια να δίνει οδηγίες στον Σαλπιγγίδη για να πλαγιοκοπεί την αριστερή πτέρυγα του Εργοτέλη, ούτως ώστε να δημιουργεί ρήγματα στην κρητική άμυνα. Πράγματι ο «Σάλπι» ήταν ιδιαίτερα κινητικός, όμως αυτός που έκανε την διαφορά ήταν ο Λέτο. Ο Αργεντινός πέρασε στο παιχνίδι στο 62' στη θέση του Καραγκούνη, με την αριστερή πτέρυγα του Παναθηναϊκού να αποκτάει οντότητα και τέσσερα λεπτά αργότερα (66') έδωσε γκολ... πάρε-βάλε στον Σισέ (3-1).
Ο Νίκος Καραγεωργίου δεν παράτησε το παιχνίδι και προσπάθησε να ξαναμπεί στο ματς περνώντας τους Λεάλ και Μπούντιμιρ, κάνοντας φουλ επιθετικό το σχήμα του Εργοτέλη. Δεν κατάφερε, όμως, το παραμικρό, και αντ' αυτού, ο Παναθηναϊκός πέτυχε και τέταρτο γκολ στις καθυστερήσεις με έξοχη ατομική ενέργεια του Σεμπάστιαν Λέτο.
Όλοι οι «πράσινοι» αποθεώθηκαν εκτός του Αλέξανδρου Τζιόλη, στον οποίο δεν ξεχνούν ότι αρνήθηκε το καλοκαίρι να φύγει από την ομάδα έχοντας μια εξαιρετική πρόταση στα χέρια του από την Αταλάντα.
ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
8' Αναγνωριστικό ματς και από τις δύο ομάδες
9' ΓΚΟΛ 0-1 Σε μια πολύ γρήγορη αντεπίθεση από πλευράς Εργοτέλη, ο Φραγκουλάκης βρίσκει από τα δεξιά τον Ρομάνο, ο οποίος μονάχος μέσα στην «πράσινη» περιοχή, σκοράρει
19' Μετά από εκτέλεση φάουλ από τον Σισέ, η μπάλα χτυπά στο τείχος και περνά δίπλα από το δοκάρι. Το κόρνερ περνά ανεκμετάλλευτο
25' Ο Καραγκούνης εκτελεί φάουλ από καλή θέση αλλά στέλνει την μπάλα ψηλά
26' 1-1 ΓΚΟΛ Ο Σισέ εκμετελλεύεται την κόντρα της μπάλας (Ο Χίμπλιγκερ στην προσπάθεια του να την απομακρύνει «βρήκε» τον Τζούνιορ), κλέβει και ισοφαρίζει
31' Κεφαλιά από τον Ορφανό μετά από εκτέλεση φάουλ, ο Τζόρβας μπλοκάρει
40' Εκτέλεση φάουλ από τον Φραγκουλάκη, η μπάλα καταλήγει στην αγκαλιά του Τζόρβα
43' Ο Σισέ «καθαρίζει» δύο φορές σε ισάριθμες επιθετικές προσπάθειες του Εργοτέλη
44' ΓΚΟΛ 2-1 Γρήγορη αντεπίθεση για τον Παναθηναϊκό, ο Σαλπιγγίδης κερδίζει τη «μονομαχία» και τροφοδοτεί τον Κατσουράνη ο οποίος με τακουνάκι βρίσκει τον Καραγκούνη, που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα
51' Αντεπίθεση του Εργοτέλη, όμορφη κάθετη μπαλιά του Ρομάνο προς τον Βερπακόφσκις, αλλά ο Τζόρβας βγαίνει και μπλοκάρει την μπάλα
54' Δυνατό, μακρινό σουτ του Νίνη, αποκρούει ο Αθανασίου, νέο σουτ του Νίνη καταλήγει άουτ
61' Όμορφη σέντρα του Καραγκούνη, βρίσκει τον Βύντρα στην περιοχή. Εκείνος προσπαθεί να βρει τον Σαλπιγγίδη, που όμως δεν κάνει σωστά την προβολή και στέλνει την μπάλα άουτ από πλεονεκτική θέση
65' Ο Σαλπιγγίδης βρίσκει μέσα στη μικρή περιοχή τον Λέτο, που απέννατι στον Αθανασίου στέλνει την μπάλα άουτ
66' ΓΚΟΛ 3-1 Όμορφη σέντρα του Λέτο από τα αριστερά, βρίσκει υποδειγματικά τον Σισέ στο κέντρο της άμυνας και ο Γάλλος δεν δυσκολεύεται να σκοράρει
91' Εκτέλεση φάουλ από τον Λέτο από πολύ καλή θέση, ο Αθανασίου μπλοκάρει
94' ΓΚΟΛ 4-1 Εντυπωσιακή προσπάθεια του Λέτο που νικά άπαντες και σκοράρει
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τσινιάρης (Αθήνας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Βύντρα, Κατσουράνης, Σισέ - Κορδονούρης, Ορφανός, Βερπακόφσκις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Καντέ, Μπιάρσμιρ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσαρούνης, Νίνης (72' Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (63' Λέτο), Σαλπιγγίδης (84' Τζιόλης), Σισέ.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Αθανασίου, Χίμπλινγκερ, Κορδονούρης, Φραγκουλάκης, Μπερτόσα, Τζούνιορ, Τσεσνάουσκις (87' Καρέλης), Σασιασβίλι, Ρομάνο, Ορφανός (71' Λεάλ), Βερπακόφσκις (77' Μπούντιμιρ).