Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Λοβέρδος
Επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ασφαλιστικό ζητούν οι κοινοτικοί

Πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ασφαλιστικό άσκησαν οι κοινοτικοί κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ώστε στην επόμενη συνάντησή τους, στο τέλος Φεβρουαρίου, να είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για την εξοικονόμηση δαπανών, που θα επιτευχθεί μέσω των αλλαγών.
Αν η κυβέρνηση κατορθώσει να προωθήσει τα μέτρα που ήδη σχεδιάζει θα ...........
αποφευχθούν τα χειρότερα στο ασφαλιστικό, λέει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ενω διαμηνύει στα συνδικάτα ότι οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν τη χώρα στην παρούσα συγκυρία.
Κατά τη συνάντηση με τους υπαλλήλους της ΕΚΤ και της ΕΕ, που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία, δεν προέκυπτε από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας προοπτική για μείωση των συντάξεων αφού, όπως υπογραμμίστηκε, στα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας ποσοστό άνω του 55% των συνταξιούχων λαμβάνει την κατώτερη σύνταξη.
Η συνάντηση έγινε σε κλίμα συζήτησης και παρατήρησης επί των συγκεκριμένων στοιχείων, δηλαδή των ειδικών αριθμών, δαπάνης προς δαπάνη για το σύνολο των κονδυλίων που αφορούν το ασφαλιστικό.
Στα πλαίσια του φετινού προϋπολογισμού το υπουργείο Απασχόλησης έχει προγραμματίσει περικοπές δαπανών της τάξης των 2 δισ. ευρώ και θα επιδιώξει κατά την υλοποίηση του προϋπολογισμού να εξοικονομήσει ακόμα 2 δισ. με έμφαση στον περιορισμό της σπατάλης κυρίως στο φάρμακο και στις ιατρικές υπηρεσίες.
Κατά τη συζήτηση με τους κοινοτικούς υπαλλήλους υπήρξε από την πλευρά τους έμφαση να προκύπτει η εξοικονόμηση κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι μόνο από την αύξηση των εσόδων.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με ανάλογο περιεχόμενο με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.