Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΑΗΣ Αλιβερίου (Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010) συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι Ταμυναίων κ. Καράπα και Αυλώνος κ. Κατσούλης. (ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον Δήμαρχο Δυστίων κ. Μαστροκώστα να είναι παρών).
Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εν προκειμένω για να αποτρέψουν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων από την Πολεοδομία, στο πλαίσιο γραφειοκρατικών διαδικασιών κωλυσιεργίας των εργασιών για την κατασκευή της Μονάδας Φυσικού Αερίου αλλά και εν γένει στις κινητοποιήσεις για την διατήρηση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου αποτελεί ικανό και αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη ενός τοπικού κινήματος τοπικής ανάπτυξης με επίκεντρο το Ενεργειακό Κέντρο αλλά και την προώθηση του δευτερογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής. Ανάπτυξη χωρίς απασχόληση δεν μπορεί να υπάρξει.

 Έως σήμερα η υπόθεση του Ενεργειακού Κέντρου δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ενός τοπικού κινήματος ανάπτυξης. Αυτό έχει αιτίες αλλά και αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα φαίνονται εάν συγκριθούν με τις επιτυχείς διεκδικήσεις άλλων τοπικών κοινωνιών που ζουν γύρω από ενεργειακά κέντρα.
Οι αιτίες εστιάζονται κυρίως στις περιχαρακώσεις των τοπικών πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών. Εάν συνεχίσουμε έτσι η μάχη και ο πόλεμος θα χαθούν. Χρειάζεται άλλη πολιτική προσέγγιση, με αναπτυξιακό όραμα και στρατηγική υλοποίησής του. Από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, και των τριών όμορων Δήμων, Ταμυναίων, Αυλώνος και Δυστίων υπάρχει η βούληση. Χρειάζεται όμως και η μετουσίωσή της στην πράξη.