Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


Έτοιμος ο αυτοδιοικητικός κόσμος για το μεγάλο βήμα χωρίς να ζητα οφίκια
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ:

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 
Οι λίγοι του ΠΑΣΟΚ που ψηφοθηρούν, κάνουν κακό στον εαυτό τους


Την βεβαιότητά του ότι καθώς ο αυτοδιοικητικός κόσμος είναι έτοιμος για το «μεγάλο βήμα» και «το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεράσει αρμονικά την αναγκαιότητα με τη λαϊκή βούληση», θα διαψευστούν οι προβλέψεις για αντιδράσεις στον «Καλλικράτη», εκφράζει με τη συνέντευξή του στην αυτοδιοίκηση gr ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Παράλληλα ο κ. Ξυνίδης υποστηρίζει ότι στον «Καλλικράτη» όλοι έχουν θέση και ρόλο, χωρίς όμως λογικές οφικίων και βιλαετιών, ενώ στέλνει μήνυμα σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ «που ενδίδουν σε προκλήσεις ψηφοθηρικού περιεχομένου περιεχομένου ή σε λογικές προκριμάτων σε σχέση με τις υποψηφιότητες», ότι «κάνουν κακό στον εαυτό τους». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, υποστηρίζει ότι ..........
«το ποσό των 4 δις, που συνοδεύει τον ‘Καλλικράτη’, είναι ποσό αναπτυξιακών προγραμμάτων και αναπτυξιακής πολιτικής, όχι κόστος υλοποίησης». Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Ξυνίδη στην αυτοδιοίκηση gr είναι το εξής:

- Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο «Καλλικράτης» θα είναι νόμος του κράτους μέχρι τις 15 Μαίου. Θεωρείτε ότι προλαβαίνει η κυβέρνηση με δεδομένες τις αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν για το χωροταξικό;

Είναι δέσμευση της κυβέρνησης οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να διεξαχθούν με βάση τη νέα αρχιτεκτονική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάποιοι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, διαδίδοντας τη μια ότι δεν θα προλάβουμε, την άλλη ότι δεν αφήνουν οι Ευρωπαίοι λόγω των οικονομικών μας και διάφορα άλλα. Ο Καλλικράτης θα γίνει νόμος του Κράτους και οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη νέα αρχιτεκτονική, γιατί είναι αναγκαίο βήμα για την χώρα και την ανάπτυξή της. Πιστεύω και διαπιστώνω καθημερινά, ότι ο αυτοδιοικητικός κόσμος είναι απόλυτα ώριμος και έτοιμος για το μεγάλο βήμα, όπως επίσης πως το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεράσει αρμονικά την αναγκαιότητα με τη λαϊκή βούληση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διαψευστούν οι προβλέψεις για αντιδράσεις.

- Οι συνενώσεις, οπωσδήποτε, δημιουργούν αντισυσπειρώσεις, καθώς μεταξύ άλλων θίγουν συμφέροντα που είναι παγιωμένα εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπάρχουν τέτοιες τάσεις μέσα στο κόμμα σας; Το ρωτώ αυτό γιατί μεταξύ άλλων βλέπουμε βουλευτές σας να πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις κατά των συνενώσεων, αλλά και αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη σας να πρωτοστατούν σε αυτές….

Τα κομματικά μας στελέχη στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι πλήρως ενταγμένα στη λογική και την ουσία του Καλλικράτη. Ορισμένοι, κάποιες στιγμές, ενδίδουν σε προκλήσεις ψηφοθηρικού περιεχομένου ή σε λογικές προκριμάτων σε σχέση με τις υποψηφιότητες. Περισσότερο κακό στον εαυτό τους κάνουν, παρά επιτυγχάνουν την επιβράβευση των πολιτών αλλά και του Κινήματός μας.

- Από τις συσκέψεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα με κομματικά στελέχη φαντάζομαι ότι θα έχετε καταλήξει ότι το μεγάλο πρόβλημα με τις συνενώσεις εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Θεωρείτε ότι πρέπει να μπει ένα πληθυσμιακό πλαφόν για τους νέους δήμους (για παράδειγμα 40 έως 60.000) , ώστε να μην ζητάει ο δήμαρχος, για παράδειγμα, του δήμου με πληθυσμό 15.000 κατοίκων να παραμείνει αυτόνομος;

Πιστεύω ότι ήδη οι πολίτες, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί έχουν άποψη και γνωρίζοντας τη λογική που αποπνέει ο Καλλικράτης, βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Κάποιες ακραίες θέσεις που υπερασπίζονται υφιστάμενα όρια Δήμων, προφανώς εκφράζονται για την τιμή των όπλων. Στον Καλλικράτη όλοι έχουν θέση και ρόλο. Λογικές οφικίων και βιλαετιών όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.

- Εκτός όμως από το «αγκάθι» των συνενώσεων υπάρχει και αυτό του κόστους. Η προηγούμενη κυβέρνηση το υπολόγιζε στα 4,2 δις. Εσείς;

Η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγαγε το θέμα της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης σε οικονομικό πρόβλημα, ως άλλοθι για να μην την πραγματοποιήσει και να μην μπει στη βάσανο της υλοποίησης και του πολιτικού κόστους. Ο Καλλικράτης εξορθολογίζει τις δαπάνες, δημιουργεί προϋποθέσεις καλύτερης διαχείρισης των πόρων, δεν ρουφάει αδηφάγα χρήματα, απεναντίας εξοικονομεί χρήματα. Το ποσό των 4 δις, που συνοδεύει τον Καλλικράτη, είναι ποσό αναπτυξιακών προγραμμάτων και αναπτυξιακής πολιτικής, όχι κόστος υλοποίησης.

ΑΠΟ:αυτοδιοίκηση gr