Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Αυξήσεις έως 200% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Σχέδια για εφαρμογή
 τον Σεπτέμβριο


Στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα έσοδα θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στις αρχές του 2011.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις αρχές του 2011 ή τον Σεπτέμβριο του 2010, θα προκαλέσει σωρευτικές αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης, σε γονικές παροχές και κληρονομιές, αλλά και.....
 σημαντικές επιβαρύνσεις από τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Η εξίσωση θα οδηγήσει σε μέση αύξηση 50% των σημερινών αντικειμενικών τιμώ και επιμέρους αυξήσεις ακόμη και πάνω από 200%. Έτσι, θα διευρυνθεί σημαντικά η φορολογική βάση για την ακίνητη περιουσία και θα πολλαπλασιασθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα μπορέσει να φέρει στην επιφάνεια εισοδήματα τα οποία διαφεύγουν τη φορολόγηση με βάση την απολύτως νόμιμη οδό της αναγραφής των αντικειμενικών αξιών στα συμβόλαια.
Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών προγραμμάτιζε την πρώτη δόση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για τον Ιανουάριο του 2011. Μάλιστα έχει εγγράψει και στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα Ε.Ε- ΔΝΤ- ΕΚΤ πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ για το 2011 και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για το 2012, ακολουθώντας τις ανάλογες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών ώστε να υπάρξει εξίσωση.
Τις τελευταίες ημέρες όμως διατυπώνονται εισηγήσεις για αύξηση των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, ίσως και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιταχυνθεί και η αύξηση των εσόδων στον προϋπολογισμό, η εξέλιξη των οποίων εμφανίζει σοβαρές αρρυθμίες.
Η τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών έγινε το 2007. Έτσι, οι αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο τιμές είναι και σήμερα πολύ μεγάλες ξεπερνώντας σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το 200%.
Και στις συγκριτικά φθηνότερες περιοχές οι αποκλίσεις είναι επίσης μεγάλες. Για παράδειγμα, στο κέντρο στο Περιστέρι, όπου οι αντικειμενικές κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.300 ευρώ, οι πραγματικές τιμές πώλησης ανέρχονται σε μέσα επίπεδα σε 2.000 ευρώ, με την ψαλίδα να ανοίγει έως και 150%, ενώ στον Κορυδαλλό, με τις αντικειμενικές από 900 έως 1.400 ευρώ, οι πραγματικές τιμές φτάνουν τα 2.200 ευρώ και οι αποκλίσεις ξεπερνούν το 140%.
Τις διαφορές αυτές καταγράφει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί γι΄ αυτό τον λόγο στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα παραδώσει προσεχώς τις εισηγήσεις της στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που θα λάβει και τις οριστικές τελικές αποφάσεις τόσο για το μέγεθος της αναπροσαρμογής όσο και για τον χρονικό ορίζοντα έναρξης εφαρμογής.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί, μετά τις αυξήσεις σε δύο δόσεις με στόχο την εξίσωση, θα καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.