Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Έρχεται μίνι καύσωνας

Στα ύψη ανεβαίνει ο υδράργυρος
από τη Δευτέρα

Το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με τον υδράργυρο στην Αθήνα να «σκαρφαλώνει» στους 36 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 37.
'Ήδη από σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με «Τα Νέα», η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά, εξαιτίας θερμών αέριων μαζών που ......
φθάνουν στον ελλαδικό χώρο από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια. Καθώς οι μάζες αυτές θα κινούνται όλο και νοτιότερα πάνω από την Ελλάδα, σε ύψος που δεν θα ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει κάθε μέρα και από λίγο και η αίσθηση της ζέστης θα είναι εντονότερη στη Βόρεια Ελλάδα και στην ενδοχώρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία.
Έτσι, το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32, 34 και 36 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 34, 35 και 37 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα.
Την Τρίτη και την Τετάρτη ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, αυτή η ατμοσφαιρική «διαταραχή» που πέρασε στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη από την Αφρική, επηρεάζοντας και τη χώρα μας, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Γεγονός πάντως είναι ότι κατά τον μήνα Ιούνιο κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα θερμές αέριες μάζες που εκτοξεύουν τον υδράργυρο στα ύψη, προκαλώντας ακόμη και αφόρητους καύσωνες.