Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ 2010

Η Νότια Κορέα
στο δρόμο της "γαλανόλευκης"

Η άμμος στην κλεψύδρα που μετρά το χρόνο αντίστροφα για την πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής τελειώνει. Σήμερα το μεσημέρι(14:30, ΝΕΤ), οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα ακούσουν στο χωρητικότητας 48.000 θέσεων στάδιο Νέλσον Μαντέλα Μπέι το εναρκτήριο σφύριγμα του Νεοζηλανδού Μάικλ Χέστερ. Στην απέναντι πλευρά του γηπέδου θα βρίσκεται η ομάδα της Νότιας Κορέας (είναι η τυπικά γηπεδούχος), η οποία στις συνολικά δύο αναμετρήσεις της......
 με την Ελλάδα μετρά μία νίκη και μία ισοπαλία.
Ενώπιον περίπου 4.000 φιλάθλων τους, οι παίκτες του Ρεχάγκελ θα προσπαθήσουν να ξορκίσουν τον εφιάλτη που στοιχειώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1994 και το Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτυγχάνοντας την πρώτη νίκη, σημειώνοντας το πρώτο γκολ και κατακτώντας τους πρώτους βαθμούς τους στη διοργάνωση. Η αποστολή τους δεν είναι πάντως καθόλου εύκολη, απεναντίας. Η ασιατική ομάδα έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας ως την ημιτελική φάση του Μουντιάλ το 2002 όπου και κατετάγη 4η , ενώ είναι το ασιατικό συγκρότημα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων (συνολικά 8), ούσα η πιο επιτυχημένη ομάδα της ηπείρου της στη διοργάνωση.
Η Νότια Κορέα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, αφού κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών αφορούν σε ποδοσφαιριστές που λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Τα μεγάλα "αστέρια" της είναι ο Παρκ Γι-Σουνγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Λι Τσουνγκ-Γιονγκ της Μπόλτον και ο συμπαίκτης του Γιώργου Σαμαρά στη Σέλτικ, Κι Σουνγκ-Γιονγκ. Οι συγκεκριμένοι παίκτες, όμως, μπορεί να είναι πιο διάσημοι στην ομάδα τους, λόγω των συλλόγων, στους οποίους αγωνίζονται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι υστερούν. Αντίθετα, ο προπονητής τους Χου Γιουνγκ-Μου έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που το διακρίνει η εξαιρετική αγωνιστική πειθαρχία, η ομαδικότητα, η ταχύτητα και η οργάνωση.
Από την άλλη πλευρά, ο Ότο Ρεχάγκελ δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Βαγγέλη Μόρα, τον οποίο προόριζε για λίμπερο σε μία αμυντική διάταξη με τρεις στόπερ, καθώς ο παίκτης της Μπολόνια δεν ξεπέρασε ακόμη τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί (θλάση α΄ βαθμού στο δεξιό γαστροκνήμιο). Η Εθνική υστερεί σε ταχύτητα απέναντι στο συγκεκριμένο αντίπαλο, υπερτερεί όμως σε ύψος και φυσικά προσόντα και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις στημένες μπάλες για να φτάσει στο γκολ, καθώς αρκετοί Έλληνες διεθνείς (Κυργιάκος, Σαμαράς, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Αβραάμ Παπαδόπουλος) διαθέτουν έφεση στο ψηλό παιχνίδι.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για έναν αγώνα απολύτως ισορροπημένο, που αναμένεται "κλειστός" και θα κριθεί στις λεπτομέρειες, δηλαδή στα λάθη των αντίπαλων. Η Εθνική θα πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένη, να καλύψει καλά τους χώρους και να αποφύγει τα "πουλήματα" της μπάλας που μπορούν να βγάλουν εύκολες αντεπιθέσεις για τους Νοτιοκορεάτες. Όπως αποδείχθηκε και στον τελευταίο φιλικό αγώνα με την Παραγουάη, αυτός ο τομέας του παιχνιδιού αποτελεί "αχίλλειο πτέρνα" για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και ταυτόχρονα "βούτυρο στο ψωμί" της ασιατικής ομάδας, που περιμένει υπομονετικά το λάθος για να επιτεθεί.
Μία ισοπαλία και μία ήττα, με τέρματα 1-2 εις βάρος της, είναι ο απολογισμός της Εθνικής Ελλάδας στις συνολικά δύο αναμετρήσεις της με το αντίστοιχο συγκρότημα της Νότιας Κορέας. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον Ιανουάριο του 2006, στο Ριάντ (1-1). Περίπου ένα χρόνο αργότερα (Φεβρουάριος 2007), τέθηκαν αντιμέτωπες εκ νέου, σε ουδέτερο πάλι έδαφος (Λονδίνο), με τους Ασιάτες να επικρατούν 1-0. Αναλυτικά οι δύο αναμετρήσεις:
Ελλάδα-Νότια Κορέα 1-1 (21/01/2006, Ριάντ-γήπεδο "Πρίγκιπας Φεϊζάλ Μπιν Φαχντ", φιλικός)
Σκόρερ: 10΄ Ζαγοράκης - 24΄ Παρκ Τσου
Διαιτητής: Ζαφέρ Αλ Σεχρί (Σαουδική Αραβία)
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Λαγός (46΄ Δάρλας), Καψής, Σαλπιγγίδης, Καφές, Ζαγοράκης (46΄ Τζιόλης, 77΄Αλεξόπουλος), Μάντζιος (46΄ Λυμπερόπουλος), Βύντρα, Άντζας, Παπαδόπουλος (46΄ Γκέκας), Δέλλας (58΄ Ανατολάκης)
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Ντικ Άντβοκατ): Λι Γουν, Τσόι Γιν, Κιμ Γιν, Κιμ Ντονγκ, Κιμ Ντο, Λι Χο (46΄ Κιμ Γιουνγκ), Μπάεκ Γι, Τσο Γον (37΄ Γιανγκ Χακ), Λι Τσουν (75΄ Τζο Τζα), Παρκ Τσου (46΄ Τσουνγκ Κιουνγκ), Λι Ντονγκ (75΄ Γιουνγκ Γο)
Ελλάδα-Νότια Κορέα 0-1 (06/02/2007, Λονδίνο-γήπεδο "Κρέιβεν Κότατζ", φιλικός)
Σκόρερ: 78΄ Τσουν Σου Λι
Διαιτητής: Μάικ Ντιν (Αγγλία)
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης (46΄ Χαλκιάς), Σεϊταρίδης, Σαμαράς (46΄ Αμανατίδης), Μπασινάς, Χαριστέας, Καραγκούνης, Φύσσας (46΄ Αμανατίδης), Γκέκας (46΄ Γιαννακόπουλος), Κατσουράνης, Κυργιάκος (83΄ Μάντζιος), Ανατολάκης (46΄ Γκούμας)
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Πιμ Βέρμπεκ): Γιονγκ Ντάε Κιμ, Γιν Κιου Κιμ, Ναμ Ιλ Κιμ (58΄ Γιούνγκ Βου Κιμ), Χο Λι, Γι Σουνγκ Παρκ (81΄ Κι Χουν Σεόλ), Γιάε Γιν Τσο (75΄ Ντο Χεόν Κιμ), Τσουν Σου Λι (90΄+ Κι Χουν Γεόμ), Χιεόν Κι Σεόλ, Γιουνγκ Πιο Λι, Σανγκ Σικ Κιμ, Μπεόμ Σεόκ Οχ

Σε πολύ καλή κατάσταση, ευδιάθετος και με εμφανή διάθεση για χιούμορ εμφανίστηκε ο Ότο Ρεχάγκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο "Νέλσον Μαντέλα Στάντιουμ", ενόψει της  αναμέτρησης με τη Νότια Κορέα. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους θα παίξουμε. Έχουμε προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσαμε και  θέλουμε να βγούμε νικητές από το γήπεδο. Προκριθήκαμε και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία, γιατί η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα", ήταν το πρώτο σχόλιο του Γερμανού εκλέκτορα, ο οποίος στη συνέχεια ρωτήθηκε για το πώς αισθάνεται από την πρώτη συμμετοχή του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και αν η Ελλάδα θα μπορούσε να επαναλάβει μία πορεία ανάλογη εκείνης του 2004, στην Πορτογαλία. "Αυτά τα πράγματα δεν επαναλαμβάνονται στη ζωή. Τα πάντα αλλάζουν. Εγώ είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ για να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση. Κάθε πράγμα στον καιρό του…", δήλωσε με χιούμορ, εννοώντας το "προχωρημένο" της ποδοσφαιρικής ηλικίας του (έχει ξεπεράσει τα 70 χρόνια ζωής). Για την τακτική που θα εφαρμόσει , επισήμανε ότι "οι Κορεάτες είναι πολύ γρήγοροι, πολύ δυνατοί , πολύ καλοί στην τακτική και αποτελεσματικοί στις ατομικές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. Εμείς από την πλευρά μας θα δούμε τι τακτική θα εφαρμόσουμε".


Ένας Βραζιλιάνος δημοσιογράφος τον ρώτησε για τη Βόρια Κορέα που η Ελλάδα είχε προσφάτως αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα (συμμετέχει στον όμιλο των "βερντεόρο"). "Η Βραζιλία πρέπει και μπορεί να νικήσει, όμως καλό θα ήταν να μην υποτιμήσουν τον αντίπαλο. Έχω μεγάλο σεβασμό για τη Βραζιλία αλλά αν κατέβει στο γήπεδο νομίζοντας ότι ο αγώνας θα είναι εύκολος, τότε θα έχει πρόβλημα", εκτίμησε ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι η καρδιά του χτυπάει δυνατότερα από τις άλλες φορές στην προσμονή της αυριανής συνάντησης: "Η καρδιά μου αυτή τη φορά χτυπάει ακόμη πιο γρήγορα. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Η εμπειρία είναι φανταστική. Αύριο έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο αντίπαλο αλλά εμείς, φυσικά, κατεβαίνουμε για να νικήσουμε". Ερωτηθείς για τις διαφορές ανάμεσα στην τωρινή ομάδα και σε εκείνη που είχε αντιμετωπίσει σε φιλικές αναμετρήσεις το 2006 και το 2007, ο κ. Ρεχάγκελ εκτίμησε ότι "οι ομάδες στην Ασία έχουν δουλευτεί πάρα πολύ, κινούνται σαν πάνθηρες στο γήπεδο, είναι εξαιρετικά ικανοί στην τακτική, μαθαίνουν γρήγορα… Είπα στους παίκτες μου ότι ''αν χαλαρώσετε για 1 δευτερόλεπτο, μπορεί να το πληρώσετε πολύ ακριβά". Όσο για την τελευταία συμβουλή που θα δώσει στους ποδοσφαιριστές του; "Αυτή είναι μυστική. Θα τους πω πάντως να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και πόσο συγκεντρωμένοι θα πρέπει να είναι για να αντεπεξέλθουν". Η τελευταία ερώτηση που του υποβλήθηκε ήταν αν θεωρεί πως όποια ομάδα προηγηθεί αύριο, θα είναι και η νικήτρια του αγώνα: "Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Θυμηθείτε τη Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, έχανε 3-0 και στο τέλος νίκησε. Όλα μπορούν να συμβούν. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο και κάποτε γίνονται θαύματα".

Στη συνέντευξη Τύπου τους διεθνείς εκπροσώπησαν ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Άγγελος Χαριστέας. Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας δήλωσε ότι τόσο αυτός όσο και οι συμπαίκτες του είναι πολύ χαρούμενοι "που επιτέλους έφτασε η μέρα να ξεκινήσουμε αυτό το τουρνουά. Προετοιμαστήκαμε καλά και ήρθαμε εδώ κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Θέλω να πιστεύω ότι αύριο θα βγει στον αγωνιστικό χώρο η προετοιμασία που έχουμε κάνει και πως θα χαρούμε με ένα νικηφόρο αποτέλεσμα". Στη συνέχεια, ο μέσος του Παναθηναϊκού απάντησε επίσης στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Ποια είναι η άποψή του για τη Νότια Κορέα: "Την έχουμε δει σε δύο-τρεις αγώνες. Είναι πολύ συμπαγής σαν ομάδα, έχει πολύ καλές αλληλοκαλύψεις και από το μισό του γηπέδου προς τα πίσω (προς την άμυνά τους) κάνουν ντουμπλαρίσματα στα μαρκαρίσματα δύο σε έναν, οπότε μοιάζουμε σ΄ αυτό το σημείο".
Που θα κριθεί ο αγώνας: "Αν και οι δύο αντίπαλοι δείξουν το καλό πρόσωπό τους, θα κριθεί στην ποιότητα που έχει κάθε ομάδα".
Αν συμφωνεί ότι η Ελλάδα είναι μία "αμυντική" ομάδα: "Η Ελλάδα δεν παίζει μόνο καλή άμυνα αλλά και καλή επίθεση. Είμαστε μία συμπαγής ομάδα που προσπαθεί να μη δεχθεί γκολ, αλλά για να πετύχουμε όσα έχουμε πετύχει (Euro 2004, τελικά Μουντιάλ) σημαίνει ότι σκοράρουμε".
Τι θεωρεί ότι μπορεί να κάνει η Εθνική στη διοργάνωση: "Αυτές τις 25 ημέρες προετοιμασίας κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιαστούμε όσο πιο δυνατοί γίνεται. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της ομάδας μας, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει να το αποδεικνύεις συνέχεια. Εδώ πάντως ήρθαμε με πολλές φιλοδοξίες".


Ο Άγγελος Χαριστέας, από την πλευρά του, δεν διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις του συμπαίκτη του: "Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και περιμένουμε πως και πώς να ξεκινήσει αύριο ο αγώνας. Η ομάδα μας βρίσκεται άξια στη διοργάνωση και ελπίζουμε σε μια καλή συμμετοχή", δήλωσε ο επιθετικός της Νυρεμβέργης, που έκανε αναφορά και στους νεαρούς συμπαίκτες του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα: "Η Εθνική περιμένει πολλά από τους νέους ποδοσφαιριστές, αλλά ο προπονητής θα κρίνει τη συμμετοχή τους ή όχι (σ.σ. η ερώτηση ήταν για τον Νίνη). Έχουμε ένα πολύ καλό μείγμα από έμπειρους και νέους παίκτες". Για τη συνεργασία του με τον Ότο Ρεχάγκελ τόνισε πως "όλα αυτά τα χρόνια που συνεργαζόμαστε δεν βλέπω διαφορά. Παραμένει ο ίδιος και συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά". Για την αυριανή αντίπαλο της Εθνικής, τέλος, σημείωσε ότι "βασίζεται στο σύνολο. Έχει ένα τρόπο και μία δυναμική, ώστε όλοι οι παίκτες μαζί κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και θέλουν να είναι ίσοι στον αγωνιστικό χώρο".