Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΕΝΑΕ

Η ΕΝΑΕ
για τα οικονομικά των νομαρχιών


Με κεντρικό θέμα τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων συνεδρίασε το Δ.Σ της ΕΝΑΕ. Συζητήθηκαν επίσης και άλλα τρέχοντα ζητήματα των νομαρχιών μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΝΑΕ, επιδίωξή της είναι να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και η κατά το δυνατόν αταλάντευτη μετάβαση στο.......
 θεσμό της περιφέρειας την 1 Ιανουαρίου του 2011.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα προβλήματα που ομοφώνως έθεσαν τα μέλη του Δ.Σ είναι ιδίως τα ακόλουθα:
-Βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς και δεν έχει ακόμα εκδοθεί η ΚΥΑ για την κατανομή του ΚΑΠ του 2010. Αποτέλεσμα οι Ν.Α να μην μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό.
-Οι περικοπές των ΚΑΠ που ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2009 ανέρχονται μέχρι στιγμής στο 40% για τις λειτουργικές δαπάνες και στο 47% για τις επενδύσεις.
-Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» δεν εφαρμόζεται πια λόγω επανασχεδιασμού του, όλους αυτούς τους μήνες, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
- Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της χώρας λόγω της μείωσης κατά 45-50% της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας σε όλη τη χώρα.
-Τα Προγράμματα Τουριστικής Προβολής δεν εγκρίθηκαν φέτος από τα συναρμόδια Υπουργεία, παρά το γεγονός ότι φέτος η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη για αυξημένη τουριστική κίνηση.
-Καλούνται οι Ν.Α της χώρας να προβούν σε έλεγχο του 10% των πολεοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2009, και να εφαρμόσουν τον νέο νόμο για την τακτοποίηση των υμιυπαίθριων χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, πόροι (δεν καταβάλλονται εκτός έδρας μετακινήσεις, υπερωρίας κλπ).
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, το Δ.Σ. αποφάσισε να αποσταλούν επιστολές στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και να ζητηθεί άμεσα συνάντηση μαζί τους διότι υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος για την συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού έως το τέλος του έτους.
Αποφασίστηκε, επίσης να ζητηθεί από το Υπουργό Εσωτερικών η παράταση των συμβάσεων όσων απασχολούνται στις Ν.Α της χώρας ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών.