Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010

Ευρωπαϊκός ο τελικός



Εκτός της τιμής που περιποιεί για τον κάτοχό του η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής θα μείνει στην ιστορία γι΄ ακόμη ένα σημαντικό λόγο: στο "Σόκερ Σίτι" του Γιοχάνεσμπουργκ, τη νύχτα της προσεχούς Κυριακής, θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή ομάδα θα υψώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό, μακριά από τη "γηραιά ήπειρο".
Η Ολλανδία και η Ισπανία, είναι οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν το......
 έπαθλο στον τελικό του μουντιάλ. Ένας "καθαρός" ευρωπαϊκός τελικός, με το νικητή να υπερηφανεύεται ότι έγινε η πρώτη ομάδα της ηπείρου μας που πανηγύρισε τον παγκόσμιο τίτλο μακριά από αυτή. Μέχρι τώρα μοναδικό συγκρότημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που το έχει κατορθώσει είναι η Βραζιλία, το 1958 στη Σουηδία και το 2002 στη συνδιοργάνωση Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας.
Να σημειωθεί, επίσης, η αξιοσημείωτη επίδοση της φιναλίστ Ολλανδίας, η οποία από την προκριματική φάση της διοργάνωσης έως τώρα μετρά 13 συνεχείς νίκες, εκ των οποίων οι οκτώ στον 9ο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης (τέρματα 17-2). Στη Νότια Αφρική το συγκρότημα του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ νίκησε ως τώρα τις Δανία, Ιαπωνία, Καμερούν (στον όμιλο), Σλοβακία (φάση των "16"), Βραζιλία (προημιτελικοί) και Ουρουγουάη (ημιτελικοί).
Την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει η Ισπανία, η οποία νίκησε 1-0 τη Γερμανία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο «Μόζες Μαμπχίντα» του Ντέρμπαν, «ζευγαρώνοντας» τις επιτυχίες επί της «νατσιονάλμανσαφτ» μετά τον τελικό του EURO 2008. Οι «φούριας ρόχας» πήραν τη νίκη με την κεφαλιά του Πουγιόλ στο 73΄ και θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία στον τελικό, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Από την πλευρά τους, τα «πάντσερ» θα αναμετρηθούν σήμερα με την Ουρουγουάη στον «μικρό τελικό», που θα λάβει χώρα στο Πορτ Ελίζαμπεθ.