Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΠΕΡΛΕΠΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Επιμήκυνση
διάρκειας δανείων για πτηνοτρόφους,
ζητά η κυρία Περλεπέ


Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και ακόμα τέσσερις συνάδελφοί της βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από άλλους νομούς της χώρας, κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Κ. Μπατζελή, με την οποία ζητούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής δανείων των πτηνοτρόφων.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Η πτηνοτροφία στη χώρας μας αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Δεκάδες επιχειρήσεις και.....
 χιλιάδες θέσεις εργασίας κατατάσσουν την πτηνοτροφία στους βασικούς πυλώνες της αγροτικής μας οικονομίας.
Αυτή η δυναμική εξασφαλίζει προσιτά, ποιοτικά και ντόπια προϊόντα στους καταναλωτές, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, σε αναπτυξιακές διεξόδους ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας όπου η ανάγκη για ανάπτυξη είναι περισσότερο αυξημένη.
Ωστόσο, ο κλάδος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Η γρίπη των πτηνών -όπως εκδηλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά το 2006-, ο επακόλουθος κλονισμός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη μείωση της ζήτησης, επέφεραν σημαντικά πλήγματα στον πτηνοτροφικό κλάδο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος ακόμα και για κατάρρευσή του.
Η χορήγηση έντοκων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων έκτακτων αναγκών, ήταν μια αναγκαία επιλογή για την επιβίωση του κλάδου. Επιπρόσθετα , ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος και με την ραγδαία αύξηση των τιμών των ζωοτροφών το 2007, για τις οποίες και χορηγήθηκαν άτοκα δάνεια από την τότε Κυβέρνηση.
Και ενώ τα τελευταία ένα δύο χρόνια ο κλάδος προσπαθούσε να ορθοποδήσει από τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση και τα γνωστά πλέον προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να προστεθούν νέα οικονομικά βάρη και νέα προβλήματα στους πτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις του χώρου.
Συνεπώς, η οικονομική στενότητα της εποχής, η πτώση της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης, τα στενά και περιορισμένα περιθώρια αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, ξαναφέρνουν σήμερα την ελληνική πτηνοτροφία αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα βιωσιμότητας.
Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι τόσο σε συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου σας, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τονίζουν την ανάγκη προστασίας του κλάδου και επισημαίνουν ειδικότερα την ανάγκη επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων τους σε 15 χρόνια - από 5 χρόνια που είναι σήμερα- καθώς και της μετατροπής τους σε άτοκα, όσα εξ αυτών είναι έντοκα».
Οι βουλευτές ερωτούν την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει στην κατεύθυνση του διακανονισμού των παραπάνω δανείων, με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους στα 15 έτη, αίτημα που εύλογα ζητούν και οι πτηνοτρόφοι της χώρας μας.