Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

H IΣΠΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ 0 - 1

Η Ισπανία θα είναι η αντίπαλος της Ολλανδίας στον τελικό του Μουντιάλ 2010, καθώς επικράτησε της Γερμανίας 1-0 στον ημιτελικό που έγινε στο Ντέρμπαν. Ο νέος Παγκόσμιος πρωταθλητής θα στεφθεί στον κυριακάτικο τελικό που θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ Γερμανία και Ουρουγουάη θα αναμετρηθούν το Σάββατο στον.....
 μικρό τελικό που θα γίνει στο Πορτ Ελίζαμπεθ.
Το αποτέλεσμα του ημιτελικού της Τετάρτης δικαίωσε τον... Πάουλ το χταπόδι που είχε προβλέψει νίκη των «φούριας ρόχας»!
Το σκορ του ημιτελικού ήταν επανάληψη του τελικού του Euro 2008, όπου η ισπανική ομάδα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας τη «νατσιοναλμασαφτ» με το ίδιο σκορ.
Τόσο η Ισπανία όσο η Ολλανδία θα κυνηγήσουν το πρώτο τους τρόπαιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους Ίβηρες να πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνισή τους σε τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει η Ισπανία, η οποία νίκησε 1-0 τη Γερμανία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο «Μόζες Μαμπχίντα» του Ντέρμπαν, «ζευγαρώνοντας» τις επιτυχίες επί της «νατσιονάλμανσαφτ» μετά τον τελικό του EURO 2008.

Η εικόνα του αγώνα
Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε προτίμησε να αφήσει τον Τόρες στον πάγκο και να συμπεριλάβει στο αρχικό σχήμα τον Πέδρο, ο οποίος στο 6ο λεπτό «τροφοδότησε» τον Νταβίντ Βίγια στην «καρδιά» της γερμανικής άμυνας, ωστόσο ο Νόιερ εξουδετέρωσε τον κίνδυνο για την εστία του από την προβολή του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της Μπαρτσελόνα.
Οι Ισπανοί είχαν ακόμη μια ευκαιρία για γκολ στο 14', όταν ο Πουγιόλ πήρε την κεφαλιά από τη σέντρα του Ινιέστα, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νόιερ.
Από την πλευρά της, η Γερμανία, η οποία ήταν ακίνδυνη επιθετικά στο πρώτο ημίωρο, προσπάθησε να απειλήσει στο 32' με το σουτ του Τροχόφσκι, που υποχρέωσε τον Κασίγιας να πέσει στην αριστερή γωνία του και να διώξει σε κόρνερ.
Λίγο πριν «κλείσει» το ημίχρονο η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ ζήτησε πέναλτι, όταν ο Οζίλ βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Σέρχιο Ράμος, ωστόσο ο διαιτητής της αναμέτρησης, Βίκτορ Κασάι, άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Νόιερ απέκρουσε το μακρινό σουτ του Πέδρο.
Η Ισπανία μπήκε πιο δυνατά στο β' ημίχρονο και στο 48' ο Πέδρο, αφού απέφυγε τους Μπόατενγκ και Φρίντριχ, «έστρωσε» στον Τσάμπι Αλόνσο, το σουτ του οποίου έφυγε μακριά από το δεξί δοκάρι.
Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης έπιασε νέο σουτ στο 50', ωστόσο η μπάλα έφυγε άουτ από την αριστερή πλευρά της εστίας του Νόιερ.
Στο 55' ο Τσάβι «έστρωσε» στον Βίγια, αλλά το σουτ του έφυγε άουτ. Στο 58' ο Νόιερ απέκρουσε το σουτ του Πέδρο, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Ινιέστα έκανε τη συρτή σέντρα από αριστερά, αλλά ο Βίγια δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.
Στο επόμενο λεπτό το σουτ του Πέδρο έφυγε άουτ, ενώ, από την πλευρά τους, οι Γερμανοί προσπάθησαν να απειλήσουν στο 61' με τον Κλόζε, ο οποίος έγινε αποδέκτης της μπάλας από τη σέντρα του Γιάνσεν, ωστόσο το σουτ του έφυγε ψηλά άουτ.
Στο 63' ο Τσάμπι Αλόνσο «γέμισε» στην περιοχή της Γερμανίας, όπου ο Σέρχιο Ράμος βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Ποντόλσκι, αλλά ο Κασάι έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Στο 69' ο Κασίγιας κράτησε το «μηδέν» για την Ισπανία, αφού πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση στο σουτ του νεοεισελθόντα Κρόος, ο οποίος βρέθηκε αμαρκάριστος σε θέση «βολής» από τη σέντρα του Ποντόλσκι.
Τελικά η πίεση της Ισπανίας «καρποφόρησε» στο 73'. Ο Τσάβι εκτέλεσε κόρνερ και ο Πουγιόλ, που είχε «ανέβει» στην περιοχή της Γερμανίας, «έγραψε» με κεφαλιά το 0-1.
Στη συνέχεια οι Γερμανοί προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ της ισοφάρισης, ωστόσο οι Ισπανοί διατήρησαν ανέπαφη την εστία τους και πανηγύρισαν τη νίκη-πρόκριση.
Στο 84', πάντως, οι Ισπανοί είχαν την ευκαιρία να πετύχουν δεύτερο γκολ σε αντεπίθεση, αλλά ο Πέδρο θέλησε να τα κάνει όλα μόνος του, αντί να πασάρει στον Τόρες, με αποτέλεσμα Φρίντριχ και Κρόος να απομακρύνουν τον κίνδυνο.
MVP ο Τσάβι
Ο Τσάβι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του ημιτελικού. Μολονότι ο Πουγιόλ σημείωσε το νικητήριο γκολ των «φούριας ρόχας», ο μέσος της Μπαρτσελόνα ήταν ο κινητήριος μοχλός της ομάδας του.
Η στατιστική υπηρεσία της FIFA κατέγραψε συνολικά 106 πάσες του (92 εύστοχες) και 15 μακρινές μπαλιές του (13 εύστοχες), ενώ του χρέωσε και την ασίστ στο γκολ του Πουγιόλ, μολονότι αυτή ήταν εκτέλεση κόρνερ.
Εκτός από αυτά, ωστόσο, ο Τσάβι έτρεξε πάρα πολύ στην αναμέτρηση, όπως αποδεικνύουν και τα 12.321 μέτρα που κάλυψε στον αγωνιστικό χώρο.

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιοακίμ Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ (52' Γιάνσεν), Τροχόφσκι (62' Κρόος), Κεντίρα (81' Γκόμεζ), Σβαϊνστάιγκερ, Ποντόλσκι, Εζίλ, Κλόζε.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Τσάμπι Αλόνσο (93' Μαρτσένα), Τσάβι, Ινιέστα, Μπούσκετς, Πέδρο (86' Νταβίντ Σίλβα), Νταβίντ Βίγια (81' Τόρες).