Οι περιοχές
για θαλάσσια αιολικά πάρκα
Δώδεκα θαλάσσιες περιοχές της χώρας προκρίνονται ως υποψήφιες για την χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι περιοχές: Άη Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.
Η προκαταρκτική χωροθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων παρουσιάστηκε σήμερα σε .....
ενεργειακούς φορείς, εταιρείες, εκπροσώπους Υπουργείων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Σύμφωνα με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ψηφίστηκε πρόσφατα, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς. Οι περιοχές αυτές σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (συνολικά 274 τετραγωνικά χιλιόμετρα) θα δημοπρατηθούν.
Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί αφορούν στην πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης 2012-2017. Για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της ανάπτυξης, η αξιοπιστία και η οικονομικότητα των εγκαταστάσεων, επιλέγεται για την πρώτη φάση η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη. Πλωτές λύσεις θα εξεταστούν σε πιθανή δεύτερη φάση του προγράμματος (2017-2025), εφόσον προκύψει σχετική ανάγκη.
Οι περιοχές που επελέγησαν για την προκαταρκτική χωροθέτηση προέκυψαν με την εφαρμογή κριτηρίων όπως:
-Αποκλεισμός περιοχών, όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και παραμένοντας εντός των έξι ναυτικών μιλίων.
-Αποκλεισμός περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.
-Αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
-Ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.