Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΕΔΚΕ

 -Συνάντηση ΔΣ ΚΕΔΚΕ - μελών ΔΣ ΤΕΔΚ
- δημάρχων πρωτευουσών για τα οικονομικά των ΟΤΑ
- δηλώσεις προέδρου ΚΕΔΚΕ Ν.Κακλαμάνη.


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εσωτερικών και με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας θα ζητήσει για το αμέσως επόμενο διάστημα η ΚΕΔΚΕ, μετά τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της, των μελών των Δ.Σ. των Τοπικών Ενώσεων και των δημάρχων των πρωτευουσών της χώρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την σημερινή ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων καθώς και τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Όπως σημειώνει στη δήλωση, που ακολουθεί, αλλά και στην.....
 ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, η υστέρηση των πόρων για το 2010 ανέρχεται περίπου στο 1,5 δις ευρώ, δηλαδή μειώνονται κατά 40% σε σχέση με την πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού.
Μεγάλες είναι και οι περικοπές, 3 δις ευρώ, που προβλέπει το Μνημόνιο για την προσεχή τριετία, 2011-2013, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Αυτοδιοίκησης για την τύχη εφαρμογής του Καλλικράτη.
"Δεν γνωρίζαμε ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει πρόβλεψη για περικοπές 500 εκ.ευρώ ετησίως και συνολικά 3 δις στην τριετία 2011 - 2012 - 2013, δηλαδή στην έναρξη και την εφαρμογή του Καλλικράτη", σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.
"Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρώτον, για να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιζήσει μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου και κυρίως για να μπορέσει να ξεκινήσει το "ταξίδι" του ο Καλλικράτης μετά τις 2 Ιανουαρίου 2011 πρέπει το υστέρημα αυτών των πόρων να αναπληρωθεί από κάπου".
Οι δήμαρχοι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ζήτησαν:
Συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.
Να αναλάβει η ΚΕΔΚΕ πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών για τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την ημέρα κατά την οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη.
Ν. Κακλαμάνης:
Ήταν σε γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η τυφλή εφαρμογή των εντολών της τρόικας από την Κυβέρνηση θα φέρει υστέρηση πόρων για το 2010 από τους ήδη θεσμοθετημένους. Εκείνο όμως που δεν ήταν γνωστό και δε το περιμέναμε ήταν ότι αυτή η υστέρηση πόρων θα έφτανε για το 2010 περίπου το 1,5 δις ευρώ. Κυρίως όμως αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει πρόβλεψη για περικοπές 500 εκ. ευρώ ετησίως και συνολικά 3 δις στην τριετία, 2011 - 2012 - 2013, δηλαδή στην έναρξη και την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρώτον, για να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιζήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και κυρίως για να μπορέσει να ξεκινήσει το "ταξίδι" του ο Καλλικράτης μετά τις 2 Ιανουαρίου 2011 πρέπει το υστέρημα αυτών των πόρων να αναπληρωθεί από κάπου.
Όταν λοιπόν ρωτήσαμε για αυτό την Κυβέρνηση, η απάντηση οφείλω να πω πως ήταν αφοπλιστική. Μας είπαν, μπορείτε να αυξήσετε τα δημοτικά τέλη μέχρι 100% και να βρείτε τους πόρους που σας λείπουν.
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι προτιμότερο να αναβληθούν οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και αντί να κατεβάζει επώνυμα κυβερνητικά στελέχη να διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες, να διορίσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.
Γιατί είναι πιο έντιμο πολιτικά να εφαρμοστεί από διορισμένους η κυβερνητική πολιτική παρά να περιμένει ότι οι εκλεγμένοι θα εφαρμόσουν τέτοιου είδους κυβερνητική πολιτική. Δεν θα την εφαρμόσουν.
Ο κόσμος κυρίως θα έχει να επιλέξει μεταξύ των ανθρώπων που θα εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική, τουτέστιν αύξηση στα δημοτικά τέλη για να αναπληρωθούν οι χαμένοι πόροι και των ανθρώπων που δεν θα εφαρμόσουν αυτήν την κυβερνητική πολιτική.
Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε για τα υπέρογκα χρέη των δήμων;
Ν. Κακλαμάνης: Για τα χρέη των δήμων έχουμε επανειλημμένως πει και επισήμως πλέον και η περίφημη τρόικα και η Κυβέρνηση απεδέχθησαν ότι είναι περίπου το 0,9 του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας. Τουτέστιν είναι λιγότερα τα χρέη από αυτά που χρωστά διαχρονικά η πολιτεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από παρακρατήσεις πόρων παρελθόντων ετών. Και είναι το μικρότερο χρέος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως για να δείτε κάτι άλλο. Δήμοι που δεν είχαν πάρει δάνεια κατά την τελευταία θητεία, με την υστέρηση του 1,5 δις ευρώ, μπορείτε να μου πείτε εάν δεν πάρουν δάνεια τους τελευταίους μήνες πως θα πληρώσουν τους εργαζόμενους;