Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Απήντησε το Υπουργείο Εθνική Αμύνης,
στη σχετική ερώτηση του βουλευτή
 της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλου,
που αφορούσε στην προοπτική της εταιρείας
«ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ».

Συγκεκριμένα η απάντηση αναφέρει:
«Στις προτεραιότητες του ΥΠΕΘΑ και της Κυβέρνησης είναι η στήριξη και η ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η πολιτική μας είναι αντίθετη σε μια κρατικοδίαιτη αντίληψη περί λειτουργίας αμυντικών βιομηχανιών δημόσιου χαρακτήρα και στοχεύει στην αναπτυξιακή αξιοποίηση της σημαντικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας των ΕΑΣ και του εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού και στην παραγωγική ανασυγκρότησή τους.
Οραματιζόμαστε έναν αναπτυξιακό, παραγωγικό ρόλο της Ηλεκτρομηχανική Κύμης και των ΕΑΣ γενικότερα, σε σύνδεση ασφαλώς με τις........
 επιχειρησιακές ανάγκες σε αμυντικούς εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συγχρόνως όμως, με εξωστρεφή χαρακτήρα, σε ανταγωνιστικές συνθήκες, με μειωμένο το λειτουργικό κόστος.
Η απραξία του εργοστασίου της Κύμης οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού από την προηγούμενη Κυβέρνηση και γι’ αυτό εξετάζουμε τι μπορεί αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθεί από προμήθειες και τι μπορούμε να δώσουμε στο μέτρο του δυνατού από το ΥΠΕΘΑ για κατασκευή στα ΕΑΣ.
Βρισκόμαστε σε επαφή με ενδιαφερόμενες εταιρίες ευρωπαϊκές και των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένουμε προτάσεις τους για στρατηγικές συνεργασίες με τα ΕΑΣ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων και σε στενή συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
Την 22/7/2010 έγινε δυνατή, σε χρόνο ρεκόρ, με ενέργειές μας, η εκταμίευση ποσού 2.450.000 ευρώ, από παλαιά προγράμματα της εταιρίας.
Ο ορισμός της νέας Διοίκησης των ΕΑΣ θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Ήδη η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής διατύπωσε θετική γνώμη για την καταλληλότητα του προτεινόμενου Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου.
Επιπρόσθετα, σας γνωρίζω ότι ύστερα από παρέμβασή μου, και στη συνέχεια σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Παρασκευή 23 Ιουλίου, εγκρίθηκε η χορήγηση του ποσού των 20 εκ. ευρώ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την πληρωμή των εργαζομένων και την εξόφληση απαραίτητων υποχρεώσεων για τη συνέχιση του έργου της εταιρίας.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αντιλαμβάνεται πλήρως την αγωνία των εργαζομένων ως προς το μέλλον των εργασιακών σχέσεων αλλά και τη στελέχωση του εργοστασίου της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης με εξειδικευμένο προσωπικό και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτούς τους τομείς, πάντα στα πλαίσια των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας.»