Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Η Ερέτρια «Βασίλισσα»
στη πόλη Βασιλεία της Ελβετίας


Ένα νέο κύμα Φιλελληνισμού έχει αρχίσει να γιγαντώνεται στην Ευρώπη με σημείο αφετηρίας και αναφοράς την Ερέτρια με το πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών της.
Σε μία εποχή κρίσης για την Ελλάδα και στη διάρκεια μιας συγκυρίας που μόνο αρνητικά δημοσιεύματα έφερε για την πατρίδα μας διεθνώς, όλη η Ευρώπη «προσκύνησε» μέσα από την έκθεση «ΕΡΕΤΡΙΑ - Ματιές σε μια Αρχαία Πόλη» στη Βασιλεία της Ελβετίας τον ελληνικό πολιτισμό και οι πνευματικοί άνθρωποι που παρευρέθησαν στα......
 εγκαίνια της έκθεσης και στις εκδηλώσεις τόνισαν την σπουδαιότητα της πόλης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αλλά και την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να επιστρέψει στις ανθρωπιστικές σπουδές, στο ελληνικό πνεύμα για να συναντήσει την ευημερία και την ποιότητα ζωής.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλη Βασιλεία της Ελβετίας εκτέθηκαν 437 σπάνια και μοναδικά αντικείμενα από τις ανασκαφές της Αρχαίας Ερέτριας που διήρκησαν σχεδόν 50 χρόνια .
Παράλληλα σε αναπαράσταση μέσα από φωτογραφικό υλικό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκτέθηκε η σύγχρονη πόλη της Ερέτριας με τις φυσικές ομορφιές της, τη ρυμοτομία και τις τουριστικές εκπλήξεις που παρουσιάζει.
Μοναδικό θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Antikenmuseum Basel und Sammlung Ludwig η Ερέτρια, μάγεψε το πλήθος των επισήμων και των πνευματικών ανθρώπων με τους θησαυρούς της αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της.
Στα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης παρευρέθη εξουσιοδοτημένη από το Δημοτικό Συμβούλιο η Δήμαρχος της πόλης κ. Αλημπατέ Αμφιτρίτη η οποία έγινε πρέσβειρα πολιτισμού και μετέφερε το μήνυμα και την αγάπη της Ευρώπης στην Ερέτρια.
Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης, η έφορος αρχαιοτήτων ΙΑ΄ ΕΠΚΑ Χαλκίδας κ. Αμαλία Καραπασχαλίδου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αρχαιολογίας, ο κ. Νίκος Καλτσάς Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο κυβερνήτης του Καντονίου της Βασιλείας κ. Guy Morrin, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Ελβετίας κ. Pascal Couchepin, ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βασιλείας κ. Peter Blone, ο καθηγητής της Ελβετικής Αρχαιολογικής σχολής κ. Carl Rober, οι πρέσβεις της Ελλάδας & της Ελβετίας, πνευματικοί άνθρωποι και πλήθος κόσμου.