Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ENAE

Αποτελέσματα
συνεδρίασης Δ.Σ


ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00π.μ., συνεδρίασε το Δ.Σ της ΕΝΑΕ, στα γραφεία της ένωσης, Μεσογείων 15, 4ος όροφος, με θέματα ημερησίας διάταξης:
1. Έγκριση πρακτικών ΔΣ 13/7/2010
2. Κατάρτιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφερειών
3. Σχέδιο Π.Δ. για τη σύσταση και λειτουργία της «Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας»
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος απέστειλε επιστολή στον......
 Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση με θέμα: «Σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τους Οργανισμούς των Περιφερειών». Στην επιστολή ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μια σειρά από λάθη που ξεκίνησαν με το ζήτημα των μετατάξεων του προσωπικού από και προς τις Περιφέρειες κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βρόγχο για τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, από 1.1.2011, φαίνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών λόγω της παράλυσης των υπηρεσιών μας και του υδροκεφαλισμού που τείνει να παγιωθεί με τους οργανισμούς αυτούς. Κύριε Υπουργέ, οι Οργανισμοί των 13 Περιφερειών μας διαβιβάσθηκαν σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εκούσιες μετατάξεις, από τις 8.8.2010 - οι οποίες, ελλείψει οργανισμών, έγιναν στα «τυφλά» – ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι αναγκαστικές μετατάξεις, για τις οποίες ουδείς γνωρίζει ποια κριτήρια θα ακολουθηθούν και τι ανατροπές στη ζωή των υπαλλήλων θα επιφέρουν.
Οι Ν.Α. πάσχουν ήδη από έλλειψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου. Με τον «Καλλικράτη», δυστυχώς, επισφραγίζεται η στελεχιακή τους αφαίμαξη και κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο περιθώριο της νέας διοικητικής πραγματικότητας».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2010
Προς:
Κο Γιάννη Ραγκούση
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονική ς Διακυβέρνησης
Θέμα: Σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τους Οργανισμούς των Περιφερειών


Η ΕΝΑΕ είχε, ήδη κατά την επεξεργασία του Καλλικράτη, επισημάνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική και δομικά στέρεη μεταρρύθμιση χωρίς συγκεκριμένο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Εφαρμογής», με άξονες, στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Οι Οργανισμοί Περιφερειών που μας αποστείλατε δικαιώνουν πλήρως την ανησυχία που εκφράσαμε και, δυστυχώς, υπονομεύουν την επιτυχημένη πρώτη εφαρμογή του θεσμού. Μια σειρά από λάθη που ξεκίνησαν με το ζήτημα των μετατάξεων του προσωπικού από και προς τις Περιφέρειες κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βρόγχο για τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, από 1.1.2011, φαίνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών λόγω της παράλυσης των υπηρεσιών μας και του υδροκεφαλισμού που τείνει να παγιωθεί με τους οργανισμούς αυτούς. Φυσικά, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν το Υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιούσε την εμπειρία μας και τη βούλησή μας να κάνουμε, έστω και τώρα, τη μεταρρύθμιση βιώσιμη.
Ειδικότερα, τα σχέδια π.δ. που με καθυστέρηση μας αποστείλατε:
-Δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε Περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη για τη διαμόρφωσή τους, με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά.
-Μας οδηγούν σε μια «υδροκέφαλη» Περιφέρεια που αναγκάζει π.χ. τον αγρότη αλλά και, γενικότερα, τον πολίτη να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.
-Διαμορφώνουν μία κεντρική μονάδα με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια, η οποία δεν υποστηρίζεται πλέον από αποκεντρωμένες μονάδες σε κάθε νομό/περιφερειακή ενότητα. Αν λάβουμε υπόψη ότι, με βάση τον «Καλλικράτη», οι τομείς ευθύνης των Περιφερειών είναι, πρωτίστως, η περιφερειακή ανάπτυξη και τα έργα τίθεται ζήτημα λειτουργίας, ταχείας απορρόφησης κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και συντονισμού.

-Δεν αποτυπώνουν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι Περιφέρειες θα είναι φορείς «πράσινης ανάπτυξης».
-Δεν προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων ανά βαθμό και κλάδο κατά οργανική μονάδα, δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα οργανογράμματα ούτε ορίζουν με ποιο τρόπο θα εξειδικευθούν αυτά τα κενά και πότε.
-Δεν εξασφαλίζουν όχι το εξειδικευμένο αλλά ούτε καν το στοιχειωδώς αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό για την άσκησή των νέων αρμοδιοτήτων των περιφερειών.
-Έχουν παραλειφθεί αρκετοί κλάδοι υπαλλήλων, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών και καταλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, εξειδικευμένο προσωπικό που έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Κύριε Υπουργέ, οι Οργανισμοί των 13 Περιφερειών μας διαβιβάσθηκαν σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εκούσιες μετατάξεις, από τις 8.8.2010 - οι οποίες, ελλείψει οργανισμών, έγιναν στα «τυφλά» – ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι αναγκαστικές μετατάξεις, για τις οποίες ουδείς γνωρίζει ποια κριτήρια θα ακολουθηθούν και τι ανατροπές στη ζωή των υπαλλήλων θα επιφέρουν.

Οι Ν.Α. πάσχουν ήδη από έλλειψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου. Με τον «Καλλικράτη», δυστυχώς, επισφραγίζεται η στελεχιακή τους αφαίμαξη και κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο περιθώριο της νέας διοικητικής πραγματικότητας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, την επιτάχυνση των απορροφήσεων των κοινοτικών πόρων, αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να βγει, επιτέλους, η εθνική οικονομία από την ύφεση και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, με τη διαμόρφωση νέων, οργανισμών που θα αποτελούν προϊόν συνεργασίας με την ΕΝΑΕ και τους υπαλλήλους των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ και θα αποτυπώνουν τις λειτουργικές μας ανάγκες. Διαφορετικά, οι νέες περιφερειακές αρχές θα εγκατασταθούν την 1.1.2011 χωρίς να γνωρίζουν σε ποιες υπηρεσίες προΐστανται και με πόσους και ποιούς υπαλλήλους θα συνεργασθούν.


Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος


Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση απέστειλε και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Κων/νος Τάτσης αναφορικά με το θέμα της «Παράτασης των συμβάσεων του προσωπικού των Ν.Α.».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:






Αθήνα, 3 Αυγούστου 2010
Προς:
Κο Γιάννη Ραγκούση Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Παράταση συμβάσεων προσωπικού Ν.Α..
Επανερχόμενοι στην από 3.8.2010 επιστολή μας προς τον Υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο και σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε μαζί του για κρίσιμα προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρακαλούμε να μεριμνήσετε εγκαίρως για τη δια νόμου παράταση των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου του προσωπικού των Ν.Α. μέχρι το πέρας της τρέχουσας νομαρχιακής περιόδου (31.12.2010), ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος παράλυσης των υπηρεσιών του δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μπορέσει να μεθοδευθεί ομαλότερα η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Τάτσης