Για στήριξη
της απασχόλησης
Τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων και αφ' ετέρου τη δημιουργία νέων προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού.
Ακόμη, υπερασπίστηκε την εξαγελθείσα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% σε βάθος τριετίας, που δέχθηκε σφοδρή κριτική από την......
Αριστερά, τονίζοντας πως σε μια χώρα με 25% μαύρη εργασία και 9 δισ. εισφοροδιαφυγή πρέπει να αξιοποιείται κάθε μέσο για την αύξηση των εσόδων των Ταμείων.
Ειδικότερα, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι με τα 17 προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει επιτευχθεί περιορισμός του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. Επικαλούμενος στοιχεία του ΟΑΕΔ (21/12/2010), τόνισε ότι με τις δράσεις αυτές δημιουργήθηκαν 103.939 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 52.425 θέσεις για συνεχή εργασία και 51.514 σε εποχική εργασία.
Παράλληλα, πρόσθεσε, μέχρι χθες έγιναν 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας.
«Τα προγράμματα αυτά θα συνεχισθούν και θα διευρυνθούν το 2011 με νέα προγράμματα τοπικά ολοκληρωμένα, ενώ παράλληλα κατατίθεται στις αρχές του χρόνου το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Εργασία», επισήμανε.
Αναφορικά με την προαναγγελία του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να πληρώνουν όλοι λιγότερα και όχι τα 2/3 να επιβαρύνονται με μεγαλύτερες εισφορές.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών θα γίνει σε βάθος τριετίας και θα ανέρχεται μέχρι και 25%, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων, είπε.
Σε μία χώρα που η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο, συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο για την καταπολέμησή της και να δημιουργήσουμε νέα ασφαλιστική συνείδηση για να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε τα έσοδα των Ταμείων.
Εξάλλου όπως επισήμανε, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει αύξηση εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών, αλλά και άλλες δράσεις όπως: την εφαρμογή του νέου τρόπου ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους.
Ακόμη, από την εφαρμογή του νέου μέτρου για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση τον Ιανουάριο του 2011 του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΠΕ.
Όπως εξήγησε, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται από μία δυσκίνητη και σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατική υπηρεσία, σε ένα σύγχρονο σώμα με επιθεωρητές εκπαιδευμένους, με ομάδα που βρίσκεται καθημερινά σε ετοιμότητα για άμεση εξέταση των καταγγελιών, σε μία υπηρεσία που θα έχει αρμοδιότητες και ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο και την εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών.
Στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΠΕ περιλαμβάνεται, όπως ενημέρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011 και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς προστατεύει τον εργαζόμενο από τις όποιες αυθαιρεσίες και πιέσεις των εργοδοτών για μαύρη εργασία και παραβίαση του ωραρίου.
Στον τομέα των δαπανών, αλλά της αποτελεσματικής λειτουργίας των Ταμείων για το 2011 ο κ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε μέτρα που οδηγούν μεταξύ των άλλων σε παραπέρα μείωση των δαπανών υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Αυτά αφορούν:
την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε όλα τα Ταμεία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011.
την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων την ίδια περίοδο.
την αξιοποίηση του ενιαίου κέντρου πληρωμής των συντάξεων που δημιουργήθηκε ήδη στην ΗΔΙΚΑ και μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε παρανομίες και καταστρατηγήσεις σε σχέση με την καταβολή του ΕΚΑΣ, τις συντάξεις αλλοδαπών, τις συντάξεις θανόντων κλπ.
τη σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα παροχών υγείας, σε συνέχεια του ΣΥΣΠΥ που παρουσιάζει ήδη θεαματικά αποτελέσματα, για ενίσχυση του ρόλου των Ταμείων στη διαπραγμάτευση για αγορά υπηρεσιών υγείας, για τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου παροχών Π.Φ.Υ. για όλους τους πολίτες και για τη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης για όλους στο γιατρό, στις εξετάσεις, στην προμήθεια φαρμάκου.
τη λειτουργία - από τις αρχές Μαρτίου - του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ατόμων με αναπηρία.
την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για όλα τα Ταμεία και τα επικουρικά τον Ιούνιο του 2011.
την επικαιροποίηση και την εφαρμογή της νέας λίστας για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο και δεσμεύτηκε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση, ώστε να πετύχουμε τους στόχους και να αποκατασταθούν αδικίες που δημιούργησε η ανάγκη για βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας.