Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Δήμος Κύμης με ιδιαίτερη χαρά προπάντων όμως με ικανοποίηση ανακοινώνει την επιτυχή κατάληξη και την επιτυχή ευόδωση των ενεργειών, για την χρηματοδότηση του έργου ανάδειξης μονοπατιών και ανάπλασης ποδηλατοδρόμου Κύμης.
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ......
άξονα προτεραιότητας 08 – «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας», με τίτλο : ΑΝΑΔΕΙΞΗ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ – προϋπολογισμού : 717.000 ευρώ
Κύριος σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη και η ανάπλαση μονοπατιών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κύμης, ώστε μέσα από την δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας της πεζοπορίας στη φύση σε συνδυασμό με τη δασική αναψυχή και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του Δήμου, να δράσει συμπληρωματικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον περιπατητικό, τον αθλητικό και τον φυσιολατρικό τουρισμό.
Τα προς υλοποίηση μονοπάτια καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή του Δήμου και συγκεκριμένα διέρχονται από εκτάσεις του Τοπικού Διαμερίσματος Ανδρονιάνων και του Τοπικού Διαμερίσματος Μαλετιάνων, με συνολικό μήκος 8.112μέτρα. Η περιοχή αποτελεί συχνό προορισμό των κατοίκων αλλά και των διάφορων επισκεπτών της περιοχής. Η πορεία των συγκεκριμένων μονοπατιών και του ποδηλατοδρόμου αναδεικνύει σημαντικά πολιτιστικά σημεία της ευρύτερης περιοχής ( γεφύρια, νερόμυλους, εκκλησίες ) και τα οποία θα αναδειχθούν και θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και αναψυχής των κατοίκων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολλαπλών χρήσεων έργο το οποίο συνδέει την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση με την ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων.
Η μεγάλη έκταση και η διέλευση του από ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές απαίτησε κόπο, προσπάθεια και φυσικά συστηματική δουλειά από τον Δήμο Κύμης ώστε το έργο να είναι ολοκληρωμένο και να μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση. Η σύνταξη μελετών ανάπλασης , των περιβαλλοντικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης του έργου, ξεκίνησαν (το 2004) και ολοκληρώθηκαν από το Δήμο Κύμης, το 2008.
Ευχαριστούμε την Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου, τις υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και όσους συνέβαλλαν για την χρηματοδότηση του έργου, για την αποφασιστική συμβολή τους για την υλοποίηση του έργου. Ενός έργου που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία διαθέτει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να δημιουργήσει ισχυρή τουριστική ταυτότητα και να αποτελέσει πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης συμβατικού και εναλλακτικού τουρισμού.