Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αποκάλυψη μηχανισμού πώλησης πλαστών εισιτηρίων από επτά ΠΑΕ

Μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ

«Κομπίνα» με ομάδες που έκοβαν πλαστά εισιτήρια για να αποφύγουν την πληρωμή ΦΠΑ, αλλά και να επωφεληθούν όλου του ποσού επειδή χρωστούν μεγάλα ποσά στο δημόσιο αποκάλυψε έρευνα του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA και επιβεβαιώθηκε από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών επί τουλάχιστον δύο.....
 χρόνια, επτά ελληνικές ομάδες της Σούπερ Λιγκ είχαν στήσει έναν τεράστιο μηχανισμό έκδοσης πλαστών εισιτηρίων για τους αγώνες του πρωταθλήματος και των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, τα οποία οι φίλαθλοι έπαιρναν νομίμως από τα εκδοτήρια. Οι ΠΑΕ, όμως, παρουσίαζαν στις ΔΟΥ πολύ μικρότερο αριθμό εισιτηρίων, αλλά και μικρότερης αξίας, ώστε να πληρώνουν πολύ λιγότερο ΦΠΑ.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα Online, στις 22 Οκτωβρίου άνθρωποι της ΑΕΚ πήγαν στην Εφορία για να θεωρήσουν εισιτήρια εν όψει ενός αγώνα που έδινε στην έδρα της η ομάδα. Ο υποδιευθυντής βρέθηκε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει και διαπίστωσε ότι τα εισιτήρια που αγόρασε από τα εκδοτήρια δεν ήταν θεωρημένα από την Εφορία, άρα πλαστά. Αμέσως ενημέρωσε το ΣΔΟΕ, το οποίο έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο με περίπου 20 άτομα στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και κατέσχεσε όλα τα μηχανήματα που υπήρχαν στα περίπου οκτώ εκδοτήρια.
Όλα τα εισιτήρια εκείνου του αγώνα (σύνολο 13.500), εξαιρουμένων των φιλάθλων που είχαν εισιτήρια διαρκείας, ήταν πλαστά. Είχαν εκδοθεί από απλούς θερμικούς εκτυπωτές και όχι από μηχανές σήμανσης, συνδεδεμένες με την Εφορία.
Αυτό που έκαναν προτού εντοπιστούν ήταν να βάζουν τα χιλιάδες θεωρημένα από την Εφορία εισιτήρια σε έναν φωριαμό του γηπέδου. Αφού εξέδιδαν τα πλαστά εισιτήρια από τα εκδοτήρια, έβγαζαν τα θεωρημένα από τον φωριαμό, μετά το τέλος του αγώνα, και έκοβαν τα στελέχη των εισιτηρίων για μερικές χιλιάδες, και μάλιστα προτιμώντας εισιτήρια των 10 και 20 ευρώ και ελάχιστα των 50. Την άλλη μέρα πήγαιναν στην Εφορία και δήλωναν ότι έκοψαν, π.χ., 10.000 εισιτήρια των 10 και 20 ευρώ και επ' αυτών πλήρωναν ΦΠΑ 11%, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κόψει πολλαπλάσια εισιτήρια με τις «μαϊμού» εκτυπωτικές μηχανές. Αυτό γινόταν επί δύο χρόνια σε αγώνες πρωταθλήματος, αλλά και σε ευρωπαϊκούς.
Επόμενος στόχος για το ΣΔΟΕ μετά την ΑΕΚ ήταν ο ΠΑΟΚ και έγινε αντίστοιχη έρευνα στον αγώνα ΠΑΟΚ - Ατρόμητος, όπου διαπιστώθηκε το ίδιο σύστημα. Οι ομάδες εκμεταλλεύθηκαν έναν νόμο επί υφυπουργίας Αθλητισμού Ιωαννίδη, που τους έδινε το δικαίωμα να εκδίδουν εισιτήρια με μηχανές σήμανσης συνδεδεμένες με την Εφορία. Αυτές όπως τοποθέτησαν απλούς εκτυπωτές, εμφανίζοντας παράλληλα ότι θεωρούν τα εισιτήρια στην Εφορία.
Ερευνα για συμμετοχή στο ίδιο σύστημα έχει ξεκινήσει το ΣΔΟΕ για επτά ομάδες, όπως ο ΑστέραςΤρίπολης, η Λάρισα, ο Αρης, ο Ηρακλής και ο Ατρόμητος Αθηνών.
 Το ίδιο σύστημα εφήρμοζε στο παρελθόν και ο Ολυμπιακός, ο οποίος εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, του επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά έκτοτε συμμορφώθηκε και διαθέτει κανονικά θεωρημένα εισιτήρια από την Εφορία.
Τι απαντούν οι ΠΑΕ
Μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης αυτής, στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέφεραν ότι:
«Υπάρχει μία μικρή εσωτερική ατασθαλία στη θεώρηση των εισιτηρίων στο ματς με τον Ατρόμητο (28/12). Δεν υπάρχει όμως θέμα φοροδιαφυγής και δεν έχουμε κανένα λόγο ανησυχίας».
Από την πλευρά τους στελέχη της ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ τόνισαν ότι:
«Δεν έχουμε ελεγχθεί ως ΠΑΕ. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Εφαρμόζουμε το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και είμαστε απευθείας συνδεδεμένοι με τη ΓΓΑ, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο φοροδιαφυγής».
Επίσης απειλούν με εξώδικα όσους εμπλέκουν το όνομα της ομάδας στην υπόθεση της φοροδιαφυγής.
Σχετικά με την ίδια υπόθεση, στελέχη της ΠΑΕ ΑΕΛ, ανέφεραν:
«Εφαρμόζουμε το εποπτευόμενο από τη ΓΓΑ σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και εκδίδουμε τα εισιτήρια με ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό. Άλλωστε, ελεγχθήκαμε στο παρελθόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα της είδησης που μεταδόθηκε. Στη διάθεση των φορολογικών αρχών βρίσκονται οι server και το λογισμικό όλης της αγωνιστικής περιόδου, που αποδεικνύουν την απόλυτη νομιμότητα της διαδικασίας».