Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Συμεών Κεδίκογλου

ΧΑΔΑ, άλλη μία χρόνια υστέρηση
απαιτεί πλέον επιτακτική λήψη μέτρων,
επισημαίνει ο Συμεών Κεδίκογλου


Ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, πρόβλημα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία για τη χώρα και το νομό μας είναι σήμερα η συνέχιση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Εκτός όμως από ζήτημα υγείας, τίθεται πλέον και ζήτημα οικονομικό, καθώς το ενδεχόμενο καταδίκης της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιφέρει σημαντικά και ....
δυσβάσταχτα πρόστιμα, σε μια περίοδο που η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αντέχει περαιτέρω επιδείνωση.
Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης, το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό, αφού έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις.
Οι ΧΑΔΑ για παράδειγμα που είναι δυνατόν να παύσουν να λειτουργούν εντός του 2010, γι’ αυτούς πρέπει να εκδοθεί απόφαση παύσης λειτουργίας μέχρι την 23η Δεκεμβρίου το αργότερο. Στο νομό μας λειτουργούν 5 ΧΑΔΑ, για τους οποίους έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (των δήμων Αυλώνος, Καρύστου, Κύμης, Στυρέων και Ταμυνέων). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα άμεσης παύσης λειτουργίας τους, στην 1η φάση κλεισίματος εντάσσονται οι ΧΑΔΑ Αυλώνος και Στυρέων, που θα εξυπηρετούνται από ΧΥΤΑ Κεντρικής Εύβοιας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Στη δεύτερη φάση κλεισίματος, με παύση ένα εξάμηνο αργότερα (30 Ιουνίου 2011), εντάσσονται οι υπόλοιποι τρεις ΧΑΔΑ, οι οποίοι επίσης θα εξυπηρετούνται από ΧΥΤΑ Κεντρικής Εύβοιας. Παράλληλα, είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στους ΧΑΔΑ και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος έχουν έρθει σε συνεννόηση για να δρομολογηθεί η χρηματοδότησή τους.
Αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να δράσουν έγκαιρα και συντονισμένα, προκειμένου να υλοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο δράσης και να αποφευχθούν οι επαχθείς συνέπειες.
Η δική μου συνδρομή πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη και θα παρακολουθώ με προσοχή την πορεία του σχεδίου.