Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Προτάσεις
για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου
από έξι πρόσωπα-«κλειδιά»

Προτάσεις για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου έκαναν έξι άνθρωποι με εξέχουσες θέσεις στα του αθλήματος στη χώρα μας.
Με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στο «Γ.Καραϊσκάκης» το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος του ΠΑΟ Δημήτρης Γόντικας, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της ΑΕΚ Σταύρος Αδαμίδης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Super League Πατρίκ Κομνηνός πρότειναν λύσεις στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» για ένα καλύτερο αύριο στα ελληνικά γήπεδα.
Σημειώνεται μάλιστα ότι από την εφημερίδα ζήτησαν τη......
 θέση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και του ΠΑΟΚ αλλά και στις δύο περιπτώσεις δεν έλαβαν καμία ανταπόκριση.


Σοφοκλής Πιλάβιος (πρόεδρος ΕΠΟ)
«Είναι ώρα να συζητήσουμε για τη συμβολή της UEFA»
Οι εικόνες βίας στα γήπεδα δεν τιμούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντίθετα, το απαξιώνουν στη συνείδηση της κοινής γνώμης και το καταστρέφουν. Γι' αυτό κανένας που αγαπά ειλικρινά το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να έχει σχέση με τη βία. Σχέση έχουν μόνον όσοι πάνω απ' όλα βάζουν τον παραγοντισμό τους και αυτοί που πάνω στην πλάτη του ποδοσφαίρου εκτονώνουν προσωπικές ή άλλες κοινωνικές εντάσεις.
Η διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει θέσει ως προτεραιότητα πρώτης γραμμής την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Η θέση μας είναι σαφής. Καμία ανοχή στη βία. Καμία ανοχή στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της βίας. Καμία ανοχή απέναντι σε όσους, είτε από τυχοδιωκτισμό είτε από επιπολαιότητα -σε τελική ανάλυση αυτό είναι αδιάφορο-, βάζουν αυτογκόλ στο πιο δημοφιλές άθλημα της χώρας.
Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες. Στόχος μας η σταδιακή επιστροφή των φιλάθλων στους χώρους των γηπέδων και η επικέντρωση στη φιλοσοφία της ψυχαγωγίας, ώστε ο φίλαθλος να μπορεί να απολαύσει το αγαπημένο του άθλημα με ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ασφάλεια και άνεση. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ξεκινήσει από μια μεγάλη συμμαχία κατά της βίας. Πολιτεία, ΕΠΟ και ΠΑΕ να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι της συνεργασίας και να συζητήσουμε ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις τα πάντα. Δεν έχει νόημα οι ευθύνες να γίνονται μπαλάκι και να πηγαίνουν από τον έναν στον άλλο. Αυτό είναι το χειρότερο μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία. Μήνυμα ασυνεννοησίας και αδυναμίας, που ενθαρρύνει κάθε επίδοξο χούλιγκαν.
Είναι ώρα, λοιπόν, να μιλήσουμε όλοι με καθαρές κουβέντες. Να συζητήσουμε για τη συμβολή της UEFA, αξιοποιώντας τη μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κι αυτό οφείλει να το αποδεικνύει διαρκώς. Να συζητήσουμε για τα γήπεδα και τις απαραίτητες προδιαγραφές που θα εγγυώνται την πρόσβαση σε όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Να συζητήσουμε την απόλυτη και πλήρη απαγόρευση των βεγγαλικών, αλλά και τους τρόπους εξονυχιστικού ελέγχου, ώστε ένα γήπεδο να μη γίνεται αρένα και πολεμικό μέτωπο.
Να συζητήσουμε για τη διάταξη των θυρών, για την ενεργοποίηση τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος, για τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης αποκλειστικά ονομαστικών εισιτηρίων, τα οποία θα εκδίδονται και θα διανέμονται με χρήση της αστυνομικής ταυτότητας και των οποίων η παραχώρηση, μεταπώληση ή ο δανεισμός θα απαγορεύονται. Να συζητήσουμε για την ουσιαστική αυστηροποίηση των ποινών σε οπαδούς με παραβατική συμπεριφορά, και μάλιστα η επιβολή των ποινών να γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου, χωρίς δικαίωμα αναστολής ή μετατροπής. Να συζητήσουμε, αλλά και να εφαρμόσουμε. Διότι μέχρι σήμερα αυτό που έλειψε δεν ήταν οι καλές ιδέες και οι προτάσεις. Αυτό που έλειψε ήταν η βούληση. Τώρα, είναι η ώρα των αποφάσεων.


Πατρίκ Κομνηνός (Γενικός Διευθυντής Super League)
«Αντί συλλήψεων, τιμωρούνται οι ΠΑΕ για τα επεισόδια»
Το ζήτημα των επεισοδίων σε αθλητικές διοργανώσεις δεν λύνεται με ευχολόγια και αόριστες τοποθετήσεις. Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας, οι αγώνες γίνονται πεδίο σύγκρουσης και εκτόνωσης, πολλές φορές με δυσάρεστες συνέπειες. Το ποδόσφαιρο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία, αλλά αποτελεί μέρος της.
Η Super League έχει καταθέσει πολλές φορές συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους θεσμικούς συνομιλητές, οι οποίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ προβλέπει βαριές ποινές στις ΠΑΕ, οι οποίες επισύρουν πρόστιμα, τα οποία σωρευτικά αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά και την τιμωρία της έδρας.
Αυτό όμως δεν αρκεί, αντιθέτως θεωρούμε πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του νόμου, δηλαδή στην πρόληψη και την καταστολή. Νόμος υπάρχει, το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο εφαρμόζεται. Πρόληψη σημαίνει καλός επιχειρησιακός σχεδιασμός, γνώση των ιδιαιτεροτήτων και τήρηση των νόμων. Καταστολή σημαίνει σωστή διαχείριση της αντιμετώπισης των επεισοδίων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και οι φθορές.
Οι φυσικοί αυτουργοί των επεισοδίων παραμένουν ασύλληπτοι και δεν λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης ή, στις ελάχιστες φορές που συμβαίνει αυτό, οι ποινές δεν λειτουργούν αποτρεπτικά. Είναι οξύμωρο να τιμωρείται μια ΠΑΕ για επεισόδια, όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία σύλληψη εκείνων που συμμετέχουν σε πράξεις βίας.
Η Super League, η οποία δίνει στην ΕΛ.ΑΣ. περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τις εισπράξεις των αγώνων, βρίσκεται υπόλογη κάθε φορά που συμβαίνουν επεισόδια, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει δικαιοδοσία επί του σχεδιασμού των μέτρων τάξης, τη διαχείριση των συστημάτων ασφαλείας στα γήπεδα, τη σύλληψη και την τιμωρία όσων συμμετέχουν σε πράξεις βίας.
Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και σαφής στρατηγικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.
Στέλιος Γιαννακόπουλος (πρόεδρος ΠΣΑΠ)
«Να σώσουμε ό,τι έχουμε δημιουργήσει με κόπο και επιμονή»
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνέπεια και τη φερεγγυότητα που είναι απαραίτητο να υπάρχουν για την τήρηση των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται, παρουσιάζει πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Το γεγονός ότι αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρό μας κάτω από το βάρος των εντυπώσεων που δημιουργούνται από τα έκτροπα στο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού δεν πρέπει να μας οδηγεί σε μηδενισμούς και υστερίες.
Πρόβλημα είναι φανερό ότι υπάρχει και γι' αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερες οι ευθύνες όλων μας, προκειμένου να καταβάλουμε αυξημένες προσπάθειες ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Ξεκινάμε λοιπόν, κατά την εκτίμηση μου, με το ότι οφείλουμε να περιχαρακώσουμε και στη συνέχεια να σώσουμε ό,τι έχουμε δημιουργήσει με κόπο και επιμονή. Συμφωνούμε, ελπίζω, όλοι ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν θέση οι παραβατικές συμπεριφορές και όλοι εκείνοι οι οποίοι ξεφεύγουν από τα όρια και, αντί να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, καμαρώνουν κιόλας για τα καμώματά τους.
Όλα αυτά, βέβαια, θα τα βλέπαμε κάτω από διαφορετική οπτική αν θεωρούσαμε ως δεδομένο ότι υπάρχει ουσιαστική διάθεση να αντιμετωπισθούν, με τις επιβεβλημένες και προβλεπόμενες κυρώσεις, όλα τα παραπτώματα. Η ατιμωρησία γεννά μία σειρά από προβλήματα. Σύγχυση, επίσης, προκαλούν και οι διαδοχικές αλλαγές της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βίας.
Η ορθή και δίκαιη αντιμετώπιση των ποδοσφαιριστών, επίσης, είναι προαπαιτούμενο, καθώς θα πρέπει πάντα να εκπληρώνονται τα υπεσχημένα, να υπάρχει σεβασμός στην επαγγελματική ιδιότητα και τη σωματική ακεραιότητά τους. Η ενίσχυση του χαρακτήρα της ελληνικότητας του ποδοσφαίρου μας επίσης είναι ζητούμενο και πρέπει να υποστηριχθεί, με δεδομένο ότι χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που έχουν όχι μόνο παρουσία, αλλά και συμμετοχή στις ομάδες όπου ανήκουν.
Στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το πρώτιστο μέλημα που πρέπει να έχουμε όλοι ως προτεραιότητα για τις ενέργειές μας είναι αυτό που σχετίζεται με τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για όλους. Η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένη και να γίνεται πάντα σεβαστή από όλους. Η δημιουργία καλύτερων υποδομών είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται με διαρκές ενδιαφέρον. Η εξυγίανση των οικονομικών σχέσεων των ομάδων με τους ποδοσφαιριστές τους επίσης έχει τη δική της σημασία.
Πάνω και πρώτ' απ' όλα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αξίζει να έχει καλύτερο μέλλον. Αυτό, ωστόσο, θα συμβεί μόνο όταν οι ίδιοι που το υπηρετούν αποφασίσουν ότι πάνω από το ατομικό συμφέρον και πέρα από τα ενδιαφέροντα της ομάδας τους υπάρχει ένα άθλημα που έχει πρωταγωνιστές τους οποίους όλοι πρέπει να σέβονται. Τους ποδοσφαιριστές.

Γιάννης Μώραλης (Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός)
«Η μέθοδος της επιβολής ποινών στις ομάδες δεν αποδίδει»
Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε αρκετές κατακτήσεις και επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα χρόνια ζήσαμε μια καταπληκτική πορεία της εθνικής ομάδας, που κατέκτησε μάλιστα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2004), έχουμε δει μεγάλους ποδοσφαιριστές, παγκόσμιας αναγνώρισης και αξίας, να παίζουν με τις φανέλες ελληνικών ομάδων, χτίστηκαν γήπεδα και εγκαταστάσεις σύγχρονες, που επιτέλους προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους και δεν υστερούν σε τίποτα από αυτά των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κόσμος ξαναγύρισε στο ποδόσφαιρο, και αυτό που τελικά παραμένει άλυτο και στο οποίο το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει οποιαδήποτε άξια λόγου εξέλιξη είναι το θέμα της βίας. Οι εκδηλώσεις βίας και ανομίας στα γήπεδα, αν και δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι πληθαίνουν, στην πραγματικότητα δεν έχουν περιορισθεί, παρά τα σχετικά ευχολόγια της πολιτείας και την πληθώρα νόμων και διατάξεων που έχουν θεσπισθεί.
Η μέθοδος της επιβολής ποινών στις ομάδες (χρηματικές και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές), που χρόνια τώρα έχει αναχθεί σε κυρίαρχη μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι αντιληπτό από τον καθένα ότι δεν αποδίδει και δεν μπορεί να αποδώσει. Για όσο διάστημα οι φυσικοί αυτουργοί, αυτοί που προκαλούν και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις βίαιης και επικίνδυνης συμπεριφοράς, παραμένουν ατιμώρητοι και μπορούν να επαναλαμβάνουν τη δράση τους, το πρόβλημα θα παραμένει, ακόμα και όταν για ένα διάστημα παρουσιάζεται ύφεση.
Επιπλέον, το σχεδόν απόλυτα καθιερωμένο κλίμα ανοχής της παράνομης και αντικανονικής συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα και τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής δηλώνει ότι, αν στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν μια φορά δύσκολο να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, εδώ απαιτεί ακόμα περισσότερες και ακόμα πιο μεθοδευμένες κινήσεις και ενέργειες από όλους, αλλά προπάντων από την πολιτεία. Δεν μπορεί η Αστυνομία να σηκώνει τους ώμους και να μην προχωρά σε συλλήψεις και σήμερα στην Ελλάδα να γίνονται λιγότερες συλλήψεις εμπλεκομένων σε φαινόμενα αθλητικής βίας, ακόμα και από αυτές τις χώρες που όλοι θεωρούμε ότι έχουν λύσει το πρόβλημα.
Πιστεύω ότι όλες οι ομάδες είναι έτοιμες και θέλουν να σταματήσουν όλα αυτά τα φαινόμενα, που μόνο ζημιά κάνουν και συντελούν στην οπισθοδρόμηση και ουσιαστικά στην εκμηδένιση όλων αυτών, των τόσο σημαντικών, που έχουν επιτευχθεί με πολύ κόπο, μεγάλες επενδύσεις και συγκεντρωμένες προσπάθειες χρόνων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δημήτρης Γόντικας (προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός)
«Επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου τώρα!»
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε οριακό σημείο. Δεν έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και τη μεταξύ μας αντιπαράθεση. Δεν έχει να κάνει καν αποκλειστικά με τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αυτά είναι μόνο η αφορμή. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο ελληνικό ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε θέση, είναι να αξιοποιήσουμε την αφορμή αυτή, για να οδηγήσουμε τον χώρο σε ένα καλύτερο, πιο καθαρό και πιο ελπιδοφόρο αύριο.
Αυτά που συνέβησαν το Σάββατο απλώς έβαλαν κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό μια σειρά από σημαντικά θεσμικά και δομικά προβλήματα που κρατούν σε ομηρία το ποδόσφαιρό μας. Βλέποντάς τα πιο καθαρά, δεν πιστεύω κανείς πλέον να έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να προχωρήσουμε έστω και μια μέρα χωρίς να βάλουμε κάτω ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, θεσμικής αναδόμησης, σε τελική ανάλυση, επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο προτάσεων ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε χρέος μας να είμαστε πρωτοπόροι και σε αυτήν την προσπάθεια, όχι επειδή υποστήκαμε τα όσα έγιναν το Σάββατο, αλλά επειδή ο Παναθηναϊκός αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στον χώρο, και αυτό ίσχυε ανέκαθεν, με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή του πρωτοπόρου και του εκσυγχρονιστή. Οι προτάσεις μας αποτελούν έναν πλήρη, πιστεύω, χάρτη βασικών αρχών που καλύπτουν όλο το θεσμικό, οργανωτικό και διοικητικό φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου και κινούνται σε τρεις άξονες:
- Πρώτον, στην αναδιοργάνωση της Super League, γιατί πρώτη μας δουλειά είναι να στρέψουμε το βλέμμα στα του οίκου μας. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.
- Ο δεύτερος άξονας των προτάσεών μας στρέφεται γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας, το οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να ιδωθεί από μια σφαιρική άποψη και να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητά του.
- Ο τρίτος άξονας δεν μπορεί παρά να αφορά τη διαιτησία, της οποίας η θεσμική και ουσιαστική αναδιοργάνωση δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο.
Τις αμέσως προσεχείς μέρες θα δημοσιοποιηθούν και θα τεθούν προς συζήτηση και περαιτέρω επεξεργασία οι θέσεις και οι προτάσεις μας, που πιστεύουμε πως αποτελούν μια συνοπτική καταγραφή των αρχών πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί ένας ειλικρινής διάλογος όλων μας, ο οποίος θα τις αναπτύξει, θα τις βελτιώσει και θα τις καταστήσει μοχλό επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου μας.


Σταύρος Αδαμίδης (πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ)
«Πέντε βήματα για ένα καλύτερο μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο»
Κάθε νέα αγωνιστική χρονιά ξεκινάει με ελπίδες και όνειρα για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό παρόν και μέλλον. Δυστυχώς, φτάνουμε να έχουμε διανύσει τα 2/3 της και να δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και δεν έχει μεγάλο νόημα να λέμε λόγια μόνο και μόνο για να γινόμαστε πότε ευχάριστοι και πότε δυσάρεστοι. Άλλωστε, σε μια εποχή μεγάλης κοινωνικοοικονομικής πίεσης, που βιώνει ο άνθρωπος, το έλλειμμα αθλητικής παιδείας είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας.
Αγαπάω το ποδόσφαιρο, το δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη, και επιθυμώ να το δω στη θέση που του αξίζει. Γνωρίζω πολύ καλά τις ευθύνες που πηγάζουν από την πολύ τιμητική θέση του θεσμού που εκπροσωπώ, αυτή του προέδρου της ΑΕΚ.
Τα κυριότερα προβλήματα που αναζητούν λύσεις έχουν να κάνουν κυρίως με:
- Θέμα νοοτροπίας όλων μας. Ξεκινάω από εμάς τους παράγοντες των ομάδων, που θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την υποκρισία τόσο με τις δηλώσεις μας όσο και με τις συμπεριφορές μας. Λύση είναι να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, αλλά και να προσπαθούμε με ειλικρίνεια να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.
- Θέμα βίας. Χρόνια ακούμε για την καταστολή της βίας, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Υπάρχει παντού ατιμωρησία. Κατακρίνουμε δημόσια ακραίες συμπεριφορές, μόνο στα λόγια και από πράξεις τίποτα. Θα πρέπει να γίνει μια και διά παντός ένας σοβαρός και συγκεκριμένος καταμερισμός ευθυνών μεταξύ Πολιτείας, Αστυνομίας και ΠΑΕ, ώστε να αποδίδονται και οι ευθύνες εκεί που αναλογούν.
- Χρειάζεται ένας μακροχρόνιος ορθολογικός σχεδιασμός από κάθε ΠΑΕ, στο μέτρο του εφικτού, ένα πλάνο που να συνεπάγεται και ταυτόχρονη οικονομική εξυγίανση. Εδώ θα βοηθήσει σίγουρα και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, με την επιβολή του Financial Fair Play από το 2012 και μετά.
- Οργάνωση των υποδομών για όλες τις ομάδες μεγάλες και μικρότερες. Είναι τελικά μονόδρομος. Για να υπάρξει αποτέλεσμα, απαιτούνται σύγχρονα γήπεδα. Εδώ χρειάζεται βούληση και έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία.
- Θέμα διαιτησίας. Θα πρέπει να γίνει κάθαρση, ώστε η καχυποψία του κόσμου να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο φανατισμός, που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι διάχυτος σε όλο το φίλαθλο κοινό, ολοένα και αυξάνεται. Ίσως το να διαιτητεύσουν διαιτητές από το εξωτερικό είναι μια λύση. Για το συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερα, έχουμε συζητήσει πολλές φορές για την καλύτερη εκπαίδευση των Ελλήνων διαιτητών και εν τέλει με ποια κριτήρια αυτοί επιλέγονται.
Το ποδόσφαιρο είναι μέρος της κοινωνίας μας, μια που όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι είναι κοινωνικό φαινόμενο. Ας το διαφυλάξουμε, λοιπόν, όπως και την αξιοπρέπειά μας και τελικά την ελληνική κοινωνία. Είναι πολύ όμορφο, μαγνητίζει τις ψυχές των ανθρώπων, είναι ψυχαγωγία, δημιουργεί συναισθήματα χαράς, αξίζει μια ευκαιρία ακόμη.