Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

isoccer: Το μέλλον για τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες

Ένα πρωτότυπο επιστημονικό προπονητικό πρόγραμμα ανάπτυξης της τεχνικής κατάρτισης νεαρών ποδοσφαιριστών, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην βελτίωση και στην ανάδειξη ταλαντούχων παικτών. Το isoccer, όπως ονομάζεται, μετρά και αξιολογεί με ακρίβεια, το επίπεδο τεχνικής του εκάστοτε ποδοσφαιριστή μέσα από 16 ασκήσεις με μπάλα, ορίζει την τεχνική του με νούμερα και δείκτες και δίνει αυτόματα τη δυνατότητα στον ίδιο τον παίκτη, τον γονέα ή τον προπονητή να δουλέψει, μέσα από ποικίλες ασκήσεις, προκειμένου να .....βελτιώσει την τεχνική του…
Tο isoccer είναι ένα επιστημονικό προπονητικό πρόγραμμα ανάπτυξης της τεχνικής, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ποδοσφαιριστές ηλικίας 4 έως 18 ετών. Ένα εργαλείο, το οποίο προέκυψε μέσα από μια πολυετή έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Stanford, για την οποία εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν προπονητές, ποδοσφαιριστές, παιδοψυχολόγοι και επιστήμονες πληροφορικής.
Αυτό το εργαλείο είναι το πρώτο σύστημα αντικειμενικής ανάδειξης ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που προέκυψε μέσα από επιστημονική έρευνα ετών. Μετρά και αξιολογεί λεπτομερώς, με ακρίβεια, το επίπεδο τεχνικής του ποδοσφαιριστή μέσα από 16 απλές ασκήσεις με τη μπάλα. Ορίζει την τεχνική με νούμερα, με δείκτες, και δίνει αυτόματα τη δυνατότητα στον ποδοσφαιριστή να δουλέψει στοχευμένα, μέσα από ένα ανεξάντλητο βιντεοσκοπημένο ασκησιολόγιο πολύ υψηλής παραγωγής, για να βελτιώσει την τεχνική του.
Πρόκειται για ένα online εργαλείο τελευταίας τεχνολογίας, με site και εφαρμογές για ipad, iphone android κλπ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε προπονητές, τεχνικούς διευθυντές και επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου να παρακολουθούν μέσα από αναλυτικές αναφορές την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών, αλλά και να συγκρίνουν τους παίκτες μέσα από την έρευνα σε μια μεγάλη βάση, η οποία διαρκώς μεγαλώνει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, για πρώτη φορά στη ζωή του ποδοσφαίρου, οι τεχνίτες επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια, αφού αξιολογούνται όλοι με την ίδια μέθοδο και συγκρίνονται με συνομήλικους παίκτες σε εθνικό, αλλά και διεθνές, έως και παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό το οnline εργαλείο είναι ένα ζωντανό, δυναμικό εγχειρίδιο βελτίωσης της τεχνικής. Εχει ήδη περισσότερες από 500 βιντεοσκοπημένες ασκήσεις, χωρισμένες ανά τεχνική κατηγορία και επίπεδο δυσκολίας, ανάλογα με την ηλικία του εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή. Και επειδή λειτουργεί με προδιαγραφές που δίνουν δυνατότητα επικοινωνίας, δίνει την ευκαιρία σε προπονητές, τεχνικούς διευθυντές και ποδοσφαιριστές να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μέσα από αυτό, να διαμορφώνουν προγράμματα και να ανταλλάσσουν ασκήσεις. Κάπως έτσι, ένας προπονητής παρακολουθεί την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή καθημερινά, ακόμη και αν βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.
Το isoccer κατακτά ήδη τις ΗΠΑ, όπου έχει εγγεγραμμένους χρήστες που ξεπερνούν τις 700.000, ενώ έχει εξαπλωθεί ήδη σε άλλες 26 χώρες. Η Ελλάδα το ανακαλύπτει εδώ και περίπου έναν χρόνο, με θεαματικά αποτελέσματα. Ολες οι αξιολογήσεις που γίνονται στη χώρα μας καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του iSoccer, και όταν το δείγμα θα έχει στατιστική βαρύτητα θα υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης ποδοσφαιριστών με συνομήλικούς τους από τον ίδιο νομό και από όλη τη χώρα. Το εγχείρημα αυτό έχει ονομαστεί Πρόγραμμα Εθνικής Αξιολόγησης και βασίζεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα που εξελίσσεται στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.
Πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο; Ηδη μια σειρά από ακαδημίες, αλλά και αρκετοί σύλλογοι έχουν αρχίσει να το παρέχουν στα μικρά παιδιά. Αυτή την εποχή το isoccer διοργανώνει στην Ελλάδα μια σειρά από camps, με ανοιχτή συμμετοχή, για να μετρήσει την τεχνική των πιτσιρικάδων. Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε ιδιοκτήτες ομάδων, προέδρους συλλόγων, ιδιοκτήτες ακαδημιών. Φτάνει να απευθύνεται και σε προπονητές που εξελίσσονται σε personal trainers των ποδοσφαιριστών, αλλά και στους ίδιους τους παίκτες ή τους γονείς τους, που αναζητούν καλύτερη ποδοσφαιρική εκπαίδευση.
Το isoccer δείχνει τον έλεγχο της τεχνικής του παίκτη, δείχνει και τον δρόμο για να βελτιωθεί, ενώ την ίδια στιγμή βοηθά και στην ανάπτυξη, αφού η εξέλιξη κάθε ταλέντου γίνεται αντικείμενο παρατήρησης όλης της αγοράς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το σχολείο του ποδοσφαίρου φαίνεται πως αποκτά ένα έξυπνο και δυναμικό βοήθημα, ένα ζωντανό και ακριβές εγχειρίδιο για να διδάξει την τεχνική. Ο Ελληνας πιτσιρικάς έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία για να εκπαιδευτεί τεχνικά στο ποδόσφαιρο…