Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για την ανέγερση του νέου κτιρίου της αστυνομικής διεύθυνσης Εύβοιας

Κύριε Υπουργέ,

Η ανέγερση νέου κτιρίου για την Αστυνομική Διεύθυνση με έδρα τη Χαλκίδα είναι ένα έργο που έχει ανάγκη η Εύβοια και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των αστυνομικών υπηρεσιών. Σήμερα, όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης, πλην του Α.Σ. Σκύρου, στεγάζονται σε μισθωμένα ιδιωτικά κτίρια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ακατάλληλα για στέγαση Αστυνομικών Υπηρεσιών (βρίσκονται σε ορόφους, συστεγάζονται με οικίες πολιτών, δεν διαθέτουν πρόσβαση σε Α.Μ.Ε.Α. κ.α.). Οι δε χώροι φύλαξης των κρατουμένων (αστυνομικά κρατητήρια) δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, ενώ πολλές φορές φιλοξενείται έως και τριπλάσιος αριθμός ....
κρατουμένων από τη χωρητικότητά τους.

Σε συνεργασία που είχα με το Υπουργείο τον Μάρτιο του 2011, πληροφορήθηκα ότι το έργο της ανέγερσης του νέου κτιρίου της Α/Δ Εύβοιας υπάγεται στη «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και ολοκληρωμένη Τεχνική Υποστήριξη 7 νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, για την ικανοποίηση αναγκών στέγασης 5 Αστυνομικών Διευθύνσεων και 2 Τμημάτων, με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ)», για το οποίο έχει γίνει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας δωρεά ακινήτου 4,5 στρεμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ν.Α./Εύβοιας, με την υπ’αριθμ. 24596/31-12-2010 Συμβολαιογραφική «Πρόταση Δωρεάς εν ζωή αστικού ακινήτου» δωρίζει προς την Αστυνομική Διεύθυνση ακίνητο επιφανείας Ε= 4.461.12 μ2 που αποτελεί ιδιοκτησία της και το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου Χαλκίδας, στο Ο.Τ. 1064, στη συνοικία ‘’Ζ’’, στον τομέα ΙΙΙ. Η δωρεά έγινε με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση της Α/Δ και με τον όρο ότι εντός 7 ετών θα πρέπει να έχει γίνει η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του κτιρίου, διαφορετικά η σύμβαση δωρεάς λύεται και η κυριότητα του ακινήτου επανέρχεται αυτοδίκαια στην Ν.Α. Εύβοιας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που άπτονται της αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμου και Περιφέρειας), προκειμένου να προχωρήσει το έργο, τις οποίες είχα θίξει με επιστολή αλλά και με τη φυσική μου παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας από τον Οκτώβριο του 2011 και οι οποίες είναι:
Από το τοπογραφικό διάγραμμα (20-12-2010) που έχει συντάξει η Ν.Α. Εύβοιας, προκύπτει ότι το ακίνητο είναι μεν άρτιο, δεν είναι όμως οικοδομήσιμο γιατί δεν έχουν διανοιχθεί οι προβλεπόμενοι από την πολεοδομική μελέτη δρόμοι. Οι διαδικασίες για την διάνοιξη των περιμετρικών του Ο.Τ. δρόμων θα διενεργηθούν μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας.

Επιπλέον, επειδή το ως άνω Ο.Τ. δημιουργήθηκε από πολεοδομική μελέτη, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό της, έχουν προκύψει ορισμένα θέματα που αφορούν σε ιδιοκτησιακές και πολεοδομικές εκκρεμότητες.
Έτσι, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν, ώστε να καταστεί κατάλληλο το υπ’ όψιν ακίνητο, είναι οι εξής :

1 - Να ελεγχθεί εάν εκκρεμούν αποζημιώσεις ή ανταλλαγές από τις μεταγενέστερες διορθωτικές Πράξεις Εφαρμογής.
2 - Να ελεγχθεί εάν κατά την αποτύπωση των διορθωτικών Π.Ε. επηρεάζεται το ακίνητο που προορίζεται για την Αστυνομία.
3 - Η διάνοιξη των προβλεπομένων από την πολεοδομική μελέτη των δρόμων.
4 - Πρέπει να γίνει αποδοχή της δωρεάς και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.
5 - Μετά την αποδοχή της δωρεάς, έπεται η αποτύπωση της ιδιοκτησίας στα Κτηματογραφικά Διαγράμματα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.


Κύριε Υπουργέ,

Επειδή πρέπει όλοι να συστρατευθούμε στην προσπάθεια μείωσης των δημοσίων δαπανών και εξορθολογισμού τους,

Επειδή η ανέγερση του κτιρίου θα βελτιώσει τις συνθήκες αλλά και τις υπηρεσίες της αστυνομικής διεύθυνσης,

Ερωτάσθε:

  1. Αναφορικά με το υφιστάμενο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Εύβοιας, το οποίο η αστυνομία ενοικιάζει από τρίτο ιδιώτη, επιτεύχθηκε μείωση ενοικίου;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ως άνω έργο ανέγερσης κτιρίου της Α/Δ Εύβοιας; Έχει προχωρήσει από την πλευρά του δήμου στο τμήμα που του αναλογεί;
  3. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για την πραγματοποίηση το έργου και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών;