Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυστηρή επιστολή του Συμεών Κεδίκογλου στον Διοικητή του ΙΚΑ για την κατάσταση στο κατάστημα Χαλκίδας


Το κείμενο της επιστολής που έστειλε χθες (25/9) στον Διοικητή ο βουλευτής:


ΠΡΟΣ : κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο
Διοικητή ΙΚΑ
ΚΟΙΝ.: κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Ενέργειες του οργανισμού στο κατάστημα ΙΚΑ Χαλκίδας για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων λειτουργίας του.
Κύριε Διοικητά,
Σας έχω απασχολήσει κατ’ επανάληψη, με τα μέσα που μου προσφέρει η θέση του βουλευτή, για τα σοβαρότατα προβλήματα που ......
αντιμετωπίζουν τα καταστήματα του ΙΚΑ στο νομό Εύβοιας και ιδιαίτερα αυτό της Χαλκίδας.
Τόσο στις ερωτήσεις και αναφορές που έχω καταθέσει από την πρώτη κοινοβουλευτική μου θητεία (αρ.πρωτ. 6064, 12/02/10, αρ.πρωτ. 2037, 22/03/10) όσο και κατά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις μας για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα και μόνο (στις 15 Οκτωβρίου 2010 και στις 19 Μαϊου 2011) σας περιέγραφα μία κατάσταση από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα που δεν τιμά το κοινωνικό κράτος, δεν τιμά μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία: ηλικιωμένοι που δημιουργούν ουρές αναμονής από τις πέντε τα χαράματα προκειμένου να προλάβουν να εξυπηρετηθούν, αμφισβητούμενες λίστες προτεραιότητας και κακές υπηρεσίες στον ασφαλισμένο. Στην τελευταία δε συνάντησή μας και προκειμένου να αντιληφθείτε το μέγεθος της ανάγκης, σας είχα προσκομίσει και σχετικό φωτογραφικό υλικό από δημοσιεύματα με τις ουρές ηλικιωμένων έξω από το κλειστό ακόμα κατάστημα της Χαλκίδας.
Η απάντηση από πλευράς σας ως διοικητή του ΙΚΑ ήταν ότι θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μέσω της επιτάχυνσης των μετατάξεων-επισημάνατε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι υπηρεσίες προχωρούν 80 με 100 μετατάξεις την εβδομάδα σε πανελλαδική βάση- ενώ στην πιο πρόσφατη συνάντησή μας προσθέσατε ως νέο στοιχείο το διορισμό στα καταστήματα του ΙΚΑ και των επιτυχόντων στο διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας, διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει.

Στόχος της παρούσας επιστολής είναι να ζητήσω τον απολογισμό του οργανισμού για την αντιμετώπιση του οξύτατος προβλήματος, το οποίο παραμένει, και την παρέμβασή σας, ώστε αυτό να λυθεί. Ζητώ ενημέρωση για τα ακόλουθα: 1. πόσες μετατάξεις έχουν πραγματοποιηθεί από την τελευταία μας συνάντηση τον Μάιο του 2011 προς τα καταστήματα της Εύβοιας, 2. πόσοι από τους επιτυχόντες της προκήρυξης της Αγροτικής Τράπεζας προσλήφθηκαν σε καταστήματα ΙΚΑ στην Εύβοια καθώς και 3. σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο οργανισμός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ώστε να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα που σας έχω περιγράψει. Αν κρίνετε ότι υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης του υποκαταστήματος και πάλι θα πρέπει να προβείτε στα δέοντα.

Κύριε Διοικητά,
Δεν υπάρχει άλλη κατανόηση και επιείκεια ούτε δέχομαι ότι όλα αυτά είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης. Τα παραπάνω περιστατικά και καταστάσεις οδηγούν και επισφραγίζουν την απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί έχουμε την άνοδο ακραίων φαινομένων και οργανώσεων στην Ελλάδα. Οι παραλείψεις του κράτους δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος. Όπως ίσως ενημερωθήκατε, κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το κατάστημα της Χαλκίδας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση που το ίδιο εξέδωσε, αποφάσισε, βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε, να κάνει την επίσκεψή του «από ενημερωτική, παρεμβατική» και «να αναλάβει το ίδιο τη διεκπεραίωση της διαδικασίας». Κρίνω σκόπιμο να ενημερωθείτε για το πρόσφατο αυτό περιστατικό ως διοικητής του οργανισμού, ώστε να προχωρήσετε στις δέουσες ενέργειες.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Το κράτος δικαίου, ή ό,τι έχει μείνει από αυτό, να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπουν οι νόμοι. Και το κοινωνικό κράτος να σταθεί δίπλα στον πολίτη.

Αναμένοντας τις απαντήσεις σας,

Συμεών Κεδίκογλου
Βουλευτής Ν. Εύβοιας ΠΑΣΟΚ