Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΩΝ  ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ - ΣΥΝΑΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, αρχίζουν οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους αποφοίτους και φοιτητές, σε όλες..
τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
            Κατ’ αυτήν την Κυριακή σε όλες τις Εκκλησίες μας, πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη η Ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη των Κατηχητικών, ενώ ανεγνώσθη και η υπ’ αριθμ. 69 Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου προς τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποίας έχει ως ακολούθως:
Αγαπητοί Πατέρες και ευλογημένοι μου Χριστιανοί,
Η ζωή μας μέσα στον ευλογημένο χώρο της Αγίας μας
Εκκλησίας είναι μια διαρκής μαθητεία.
Όλοι μας, αναγνωρίζοντας την πτωχεία μας, εναγώνια ζητούμε από τον Μοναδικό Καθηγητή και Διδάσκαλό μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό να μας διδάξη τα δικαιώματά Του.
Κι’ Εκείνος ανταποκρίνεται παρέχοντας τη μοναδική και ανεπανάληπτη διδασκαλία Του και τον εαυτό Του, ως παράδειγμα προς μίμησιν.
Έτσι η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό Σχολείο, μέσα στο οποίο διδάσκεται η αληθινή πίστη και το ορθόδοξο ήθος, ο σωστός δηλαδή τρόπος της ζωής, που σώζει τον άνθρωπο.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, Χάριτι Θεού, λειτουργούν και οι νεανικές Κατηχητικές συντροφιές, που αποτελούν μια ακόμη έκφραση της αγάπης μας προς τη νεολαία μας.
Εκεί, μέσα από διάλογο και ποικίλες δραστηριότητες, μορφώνονται κατά Χριστόν τα παιδιά μας. Δεν αποσκοπούμε στο να γίνουν τα παιδιά μας απλώς καλοί άνθρωποι –που κι’ αυτό στην εποχή μας είναι πολύ σημαντικό- αλλά να γίνουν αναγεννημένοι άνθρωποι, ενσυνείδητα μέλη της Εκκλησίας, στην οποία από τη νηπιακή τους ηλικία εντάχθηκαν, χάρις στο ανύστακτο ενδιαφέρον των γονέων τους, να ζουν μέσα στη Χάρη των Ιερών Μυστηρίων της αγάπης του Θεού.
Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι αυτός ο ευλογημένος θεσμός έχει πολλάκις κατηγορηθή, ωστόσο παραμένει ως ένας δρόμος μέσα απ’ τον οποίο καταβάλλεται φιλότιμη η προσπάθεια, να ζήσουν, όχι απλά να μάθουν, τα παιδιά μας έτι περισσότερον το εκκλησιαστικό γεγονός. Σήμερα μάλιστα που το Σχολείο δεν φαίνεται να δείχνη ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κατήχηση των παιδιών, μέσω της διδασκαλίας των Θρησκευτικών (αφού και οι ώρες έχουν μειωθεί και ο χαρακτήρας του μαθήματος αλλάζει), αλλά και η οικογένεια στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινείται, είναι μεγάλη και επιτακτική η ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι μας την προσέλευση των παιδιών.
Ασφαλώς κι’ εμείς οι Κληρικοί, που έχουμε αναλάβει την τεράστια ευθύνη να κηρύξουμε τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριό μας και το Ευαγγέλιό Του, πρέπει με ζωηρώτερο το ενδιαφέρον να εξέλθουμε και να συναντήσουμε τα παιδιά μας και με στοργή να τα προσκαλέσουμε· «έρχου και ίδε» (Ιωάν. 1, 47). Και οπωσδήποτε σε συνεργασία με τους εθελοντές Κατηχητές μας και Κατηχήτριές μας να εργασθούμε για την αναβάθμιση των Κατηχητικών μας.
Η αναβάθμιση αυτή δεν σημαίνει έκπτωση και εκκοσμίκευση, αλλά επιλογή θεαρέστων τρόπων μυήσεως των νέων στην υγιαίνουσα διδασκαλία, στο κάλλος της Εκκλησίας, που είναι και η ομορφιά της ζωής.
Μ’ αυτές τις σκέψεις, ευλογούμε τη νέα Κατηχητική Περίοδο, η οποία αρχίζει την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και προσκαλούμε τα παιδιά μας να μας δώσουν τη χαρά της παρουσίας των στις νεανικές συντροφιές της Ενορίας των, απ’ όπου και θα πληροφορηθούν το πρόγραμμα και όλα τα σχετικά.
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος
Για τον καλύτερο συντονισμό αυτού του Κατηχητικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 6.00 μ.μ., σε Σύναξη όλους τους Κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως στο πάντοτε φιλόξενο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.
Εκεί, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους Κατηχητές για την αξία της Κατήχησης στη ζωή της Εκκλησίας, περιέγραψε την προσωπικότητα του Κατηχητού και επέδωσε τα Διοριστήρια έγγραφα στους νέους Κατηχητές, Κληρικούς και Λαϊκούς, ενώ παράλληλα είχαν όλοι οι συμμετέχοντες την δυνατότητα να συνομιλήσουν, να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες ως προς την καλύτερη λειτουργία των Κατηχητικών.
Για το πρόγραμμα λειτουργίας των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται σχετικά από τον Εφημέριο της Ενορίας τους, ενώ συντονιστής και υπεύθυνος όλης της ποιμαντικής φροντίδας των Κατηχητικών και των Νέων μας είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας.
            Ακόμη, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7.30 το απόγευμα, στην  Αίθουσα του κτιρίου της οδού Μεσσαπίων 10, ιδιοκτησίας του ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού και της οικογενείας του, έλαβε χώρα ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», η οποία λειτουργεί από το 2006 επισήμως με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στον Αγιασμό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και άλλους Ιερείς.
Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος μίλησε στους Καθηγητές και Μαθητές της Σχολής, παλαιοτέρους και νέους, για την αξία της Βυζαντινής Μουσικής μας παράδοσης μας και τους προέτρεψε να μελετούν πάντοτε τα μαθήματά τους και να πλαισιώνουν τους δασκάλους τους, τόσο στα Ιερά Αναλόγια, όσο και στις Εκδηλώσεις της Σχολής.
              Στη συνέχεια ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την αγάπη του και τη στήριξή του, ενώ ο Καλλιτεχικός Διευθυντής της Σχολής κ. Γρηγόριος Αναστασίου, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας μιλώντας στους σπουδαστές, τους εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής και τους προέτρεψε να δείχνουν συνέπεια στις σπουδές τους.
               Υπενθυμίζουμε ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί με 9 παραρτήματα σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ τα μαθήματα προσφέρονται εντελώς δωρεάν, αφού τα έξοδα λειτουργίας της καλύπτονται από την Ιερά Μητρόπολή και τις Ενορίες μας.