Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΕΤΡΙΑΣ



Παρέμβαση σχετικά με ψήφισμα ΠΕΔ για χρηματοδότηση Στερεάς & Εύβοιας από ΕΣΠΑ

Η αντιπαράθεση που σηκώνει η ΠΕΔ συσκοτίζει την ουσία και τον χαρακτήρα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Λένε ότι μάχονται για να έρθουν περισσότερα χρήματα σε Στερεά και Εύβοια, μιλάνε για κριτήρια ανεργίας, φτώχειας. Ποιον εξυπηρετούν στην πράξη όμως με την πολιτική τους;

Η πέμπτη προγραμματική περίοδος 2014-2020 του ΕΣΠΑ (όπως και οι προηγούμενες), αφορά έργα και δράσεις που ιεραρχούνται στις ανάγκες της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Βάζουν στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα που ανακουφίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του λαού.

Η εισήγηση του Δημοτικού συμβουλίου μιλάει για «αποβιομηχανοποίηση» της περιοχής και προσέλκυση περισσότερων κονδυλίων για να «την αντιμετωπίσουν». Μα...
οι ίδιοι που μιλούν για κλειστά εργοστάσια, δεν βγάζουν λέξη για την αιτία που κλείνουν, κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στην εξυπηρέτηση των κερδών των ομίλων. Μάλιστα στηρίζουν πλήρως τις επιλογές του κεφαλαίου που θέλουν «ανάπτυξη» στη περιοχή μέσω αλλαγής χρήσης εργοστασίων & ΒΙΠΕ από την προηγούμενη παραγωγική τους δραστηριότητα σε κέντρο logistics και μεταφορών. Μιλούν για άνεργους χωρίς να υπολογίζουν βέβαια σε αυτούς όλους εκείνους που δουλεύουν 2μηνα, εκ περιτροπής, 1 μέρα τη βδομάδα ακόμα και στις δομές της ΤΔ.

Σε κάθε περίπτωση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα απουσιάζουν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ζητήματα ασφάλειας: όπως της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας, κοινωνικών δομών υγείας - πρόνοιας, άθλησης, πολιτισμού. Ακόμα και αυτές που εντάσσονται γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η Τοπική Διοίκηση λειτουργεί ως εργαλείο της κεντρικής διοίκησης ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης.  Έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορεί να συμπλεύσει με αυτή τη ρότα.
Απαιτούμε την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζουμε στις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που σύσσωμες, με ομοβροντία υπερασπίζονται τη λογική ότι «δεν είμαστε Ελβετία, δεν είμαστε Λουξεμβούργο και με τα χρήματα που έχουμε πρέπει να πορευτούμε» ότι σε περίοδο κρίσης αυξήθηκαν τα κέρδη μονοπωλίων και μεγάλων ομίλων σε μια σειρά κλάδους. Την ίδια στιγμή που αυτοί οι κλάδοι πριμοδοτούνται με διαγραφή χρεών, προστίμων κλπ, που απαλλάσσονται από φορολογία, που επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια που στην πλειοψηφία τους είναι λεφτά των εργαζομένων.   

Επειδή γίνεται φανερό πλέον ότι η απόφαση της πλειοψηφούσας παράταξης και των υπόλοιπων δύο συνδυασμών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο είναι να ψηφίζουν από κοινού όλες τις στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και κεφαλαίου στο Δήμο της Ερέτριας η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να μένει πιστή στη δέσμευσή της για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Όσο οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας συνεχίζουν να απαξιώνουν τα αιτήματα, εμείς θα παλεύουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις γειτονιές, παντού για:

● Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των  Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου.
● Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
● Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
● Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τ.Δ. να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
● Άμεση κατάργηση του Οικονομικού παρατηρητηρίου.
● Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες.
● Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ), με  εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
● Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμα τους στην δουλειά, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
● Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
● Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
● Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, ΕΕ.
Ερέτρια, 10/6/2015