Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΕΤΡΙΑΣ



Συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών των Δημοσίων Σχολείων



Η Λαϊκή Συσπρίρωση Ερέτριας με παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 9/6/2015 στάθηκε αλληλέγυα στον αγώνα των καθαριστριών των Δημόσιων Σχολείων που εργάζονται ως συμβασιούχες (σύμβαση έργου). Ζήτησε να συζητηθεί το ζήτημα, να ενημερωθεί το σώμα για την κατάσταση γύρω από το ζήτημα στα σχολεία του Δήμου και να παρθεί απόφαση στήριξης με βάση τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα καθαριστριών – καθαριστών δημοσίων σχολείων & εργολαβικών συνεργίων. 

Όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και των...
Περιφερειακών και Δημοτικών διοικήσεων, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων βρίσκονται συνεχώς στην ανασφάλεια της ανανέωσης της σύμβασής τους, η οποία λήγει στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Με τους μισθούς «ψίχουλα», που παίρνουν με καθυστέρηση, δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των ίδιων και των παιδιών τους σε διατροφή, σε θέρμανση, ρεύμα, ενοίκια, λογαριασμούς κλπ. Παρά τα παχιά προεκλογικά λόγια του 2015 για κατάργηση των εργολαβικών συνεργείων, μονιμοποίηση των καθαριστριών, μέχρι και η ανανέωση των σημερινών συμβάσεων της ντροπής έγινε ως το Δεκέμβρη του 2015, δηλαδή ούτε καν για όλη τη σχολική χρονιά!




Δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία των παιδιών μας όταν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα υπογράφουν σύμβαση με τους Δήμους, πληρώνονται ανάλογα με τις αίθουσες και την ίδια στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν καθαρίστρια κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής λειτουργίας.



Δε παζαρεύουμε την υγεία των παιδιών μας! Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων:





·         Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Μαζικές προσλήψεις καθαριστών - καθαριστριών για καθαρά σχολεία.

·         Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη σταθερή δουλειά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, χωρίς κριτήρια αιθουσών. Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

·         Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.





Απέναντι στην απαξίωση του επείγοντος και την σπουδαιότητας τέτοιων παρεμβάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα «θεσμικά αδιέξοδα» η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα, καλεί τις καθαρίστριες στα σχολεία του Δήμου να συμμετέχουν σ’ αυτή στις 15/6/2015 στην Αθήνα.



Η μόνη ρεαλιστική λύση που απαντάει τόσο στις εργασιακές μας ανάγκες όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά  και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και ο μόνος δρόμος για να την κατακτήσουμε είναι μέσα από τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, τους εκπαιδευτικούς.



Ερέτρια, 10/6/2015