Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΕΤΡΙΑΣ



 Παρέμβαση σχετικά με αναχρηματοδότηση δανείου



Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/6/2015 συζητήθηκε η «Συνομολόγηση δανείου με σκοπό την αναχρηματοδότηση συναφθέντων δανείων».  

Γίνεται προφανής η ένταση των οικονομικών αδιεξόδων των Δήμων καθώς αυξάνονται οι Δήμοι που και τυπικά δηλώνουν  αδυναμία να ανταποκριθούν στην χρηματοδότηση των λειτουργιών τους, να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς, να διασφαλίσουν στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

Οι δήμοι χρηματοδοτούνται φέτος με 2,571 δις ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής επιχορήγησης  και της απόδοσης των οφειλόμενων παρελθόντων ετών). Μόνο για φέτος η χρηματοδότηση τους  με βάση αυτά που....
έπρεπε να αποδίδονται είναι μειωμένη  κατά 45% (με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έπρεπε να τους αποδίδονται συνολικά 4,079 δις). Έχουμε μια  νέα γενιά παρακρατημένων πόρων από τους Δήμους.  Από το συνολικό πόσο που τους  αποδίδεται σήμερα   το ποσό των 2,248 δις ευρώ αφορά  οριζόντιες δράσεις,  όπως προνοιακά επιδόματα και μισθοδοσία μόνιμου προσωπικού. Μένουν μόλις 323,6  εκ. ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών- κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών των 325  Δήμων της χώρας!

Την πάρα πάνω πραγματικότητα που έχει φέρει σε ασφυξία την λειτουργία Δήμων επιβαρύνουν οι τροπολογίες για  «το πρόγραμμα   εξυγίανσης των Δήμων»  από τους  ΚΑΠ, (4% παρακράτηση ΚΑΠ στο  σύνολο των δήμων για το «Λογαριασμό Εξυγίανσης των ΟΤΑ» συν 5% για τους Δήμους που εντάσσονται σε πρόγραμμα εξυγίανσης). Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις το οικονομικό έλλειμμα των Δήμων επιχειρείται να ισοσκελιστεί   με ένα δραστικά αντιλαϊκό τρόπο! Το κράτος δηλαδή παρακρατεί και  «δανείζει» στους Δήμους  τα  λεφτά που τους ανήκουν! Στέλνει τους χρεωμένους Δήμους στο Τ.Π&Δ, που στη συνέχεια παρακρατεί ποσό από τους ΚΑΠ επιβάλλοντας τους και την αύξηση ιδίων εσόδων. Δηλαδή σπρώχνει το κράτος τους δήμους  στο στράγγισμα του λαού με φόρους, τέλη κλπ, τα οποία προστίθενται στη γενικότερη φοροεπιδρομή.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη σύναψη της καινούριας δανειακής σύμβασης για την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων. Απόφαση που από κοινού πήραν οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου «εξαναγκασμένες από τις αμαρτίες του παρελθόντος».
(Τι θέση έπαιρναν τότε άραγε για την αρχική σύναψη των δανείων και γι’ αυτές τις παρελθούσες αμαρτίες;)

Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει και στον αγώνα αυτό καλεί όλες τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας, για:

● Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου.

● Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

● Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τις ορεινές περιοχές του Δήμου.

● Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα.
Ερέτρια, 10/6/2015