Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως με τις 144 Ενορίες και τα 14 Μοναστήρια.
Το βράδυ της 23ης προς 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προεξήρχε στην Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Χριστυγέννων και της ακολουθησάσης Εσπερινής Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία ετελέσθη, κατά ...
την διάρκεια Ιεράς Αγρυπνίας στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών.
Το πρωί της παραμονής, δέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη τις επισκέψεις μικρών και μεγάλων, Συλλόγων, Στρατιωτών, Κατηχητικών, της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκιδέων, κ.ά. για τα καθιερωμένα κάλαντα, αλλά και την ανταλλαγή εορτίων ευχών. Γι' ακόμη μια φορά η Ιερά Μητρόπολη έγινε τόπος συνάντησης και επικοινωνίας και δυνατότητος έκφρασης της αγάπης προς όλους.
Το ίδιο βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, στις 6.00 μ.μ., στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος με τη συμμετοχή των Κληρικών της Πόλεως και πολλών ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι γέμισαν τον Ι. Ναό και προσευχήθηκαν στον Νεογέννητο Σωτήρα Χριστό, μέσα από τους θαυμάσιους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας.
Ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων και νωρίς το πρωί, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, μετέβη  στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στην Θεία Λειτουργία, ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο σύσσωμο κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.
Μετά την Θεία Λειτουργία, συνοδευόμενος από τους υπευθύνους Ιερείς και τους εθελοντές της Ι. Μητροπόλεως, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδος και ευχήθηκε εόρτια σε όσους στις ημέρες αυτές βρίσκονται σ’ αυτούς τους ιερούς τόπους του πόνου και της ανθρώπινης δυσκολίας.   
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων, σε όλες τις Ενορίες αναγνώσθηκε η υπ’ αριθμ. 90η Εγκύκλιός του για την Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων, η οποία έχει ως εξής:
Τέκνα μου αγαπητά,
Δεν χωράει το μυαλό του ανθρώπου το μεγάλο και κοσμοσωτήριο γεγονός, το μόνο καινό υπό τον ήλιο, κατά τον άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, την σάρκωση του Λόγου, την ενανθρώπιση, δηλαδή, του Θεού.
Και όμως ο Χριστός, που είναι ως Θεός «αχώρητος παντί», χωράει στη γαστέρα της Πάναγνης και αειπαρθένου Παναγίας μας και την καθιστά αληθινή χώρα του Αχωρήτου, επειδή Εκείνη, εκούσια και ταπεινά, προσφέρθηκε να γίνει κατοικητήριο του Παντάνακτος Θεού.
Συγκαταβαίνων ο Σωτήρ προς το γένος των ανθρώπων, χωρεί και συγχωρεί! Χωράει όλους τους ανθρώπους στην καρδιά Του και ποθεί, όσο τίποτε άλλο, να χωράει στην καρδιά και τη ζωή των ανθρώπων, γι’  αυτό και ήλθε προς αυτούς, εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας και διαρκώς έρχεται προς εμάς και δη αυτεπαγγέλτως.
Καλεί όλους προς τον Εαυτό Του: Δεύτε προς με πάντες! Και αδιάψευστα μας υπόσχεται: «Καγώ αναπαύσω υμάς»!
Αγκαλιά ζεστή και σωτήρια όλων των ανθρώπων είναι το Θεανθρώπινο Σώμα, η Αγία του Χριστού Εκκλησία!
Σ’  Αυτήν μπορούν δωρεάν να ενσωματωθούν, ως μέλη Της, και να ξαναγεννηθούν αληθινά και όχι φανταστικά, δι’ ύδατος και πνεύματος, δια του Θείου Βαπτίσματος, δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι, που είναι, έστω και αν δεν το κατανοούν η ακόμη και αν πεισματικά το αρνούνται, δημιουργήματα και τέκνα του Θεού. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι χωράει στην καρδιά και την ζωή τους ο Θεός και δεν θεωρείται ότι στενοχωρεί, ούτε όμως και να νοιώθει ότι στενοχωρείται φιλοξενούμενος ο μεγάλος Ουράνιος Επισκέπτης.
Δυστυχώς, στην εποχή μας φαίνεται να μη χωράει ο Χριστός στην ζωή μας και στην κτίση, παρά το γεγονός ότι και η ζωή μας είναι δική Του και η κτίση δικό Του δημιούργημα και ιδιοκτησία! Αυτή είναι η αχαριστία και η αφροσύνη του σημερινού ανθρώπου.
Εάν η πικρή αυτή διαπίστωση, που μου προκαλεί ιδιαίτερο άλγος και από την οποία δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, φαίνεται υπερβολική, παρακαλώ, να κρίνουμε, με όση τιμιότητα διαθέτουμε, τα συμβαίνοντα, και δη με φοβερή ταχύτητα, εν ταις ημέραις ταύταις, γύρω μας και φυσικά και στον εαυτό μας.
Η εποχή μας, όπως εκφράζεται από πολλούς στο Εξωτερικό, αλλά και το Εσωτερικό, γιορτάζει, με αφορμή τα Χριστούγεννα, αλλά πλέον διστάζει να μιλήσει για την γέννηση του Χριστού. Μιλάει απλώς για διακοπές και τίποτε περισσότερο και ανταλλάσσει ευχές για χρόνια πολλά, δίχως όμως να θυμάται τον Χριστό, δίχως την προοπτική της αιωνιότητας. Μπορεί να την λαχταρά, και επιδιώκει να την επιτύχει, αλλ’ επί της γης και δια των ιδίων του δυνάμεων.
Τα επίσημα μηνύματα των ισχυρών της γης, τυπικά και κρύα, δίχως και την παραμικρή λεκτική, προσχηματική έστω, αναφορά στο γεγονός της γιορτής και στο πρόσωπο του Χριστού.
Δεν χωράει στη σκέψη τους, στην έμπνευσή τους, στον προγραμματισμό και κυρίως τις αποφάσεις τους Εκείνος, ο μοναδικός Άρχων της ειρήνης, Εκείνος, που δίδαξε όλες τις κοινωνικές αρετές και θυσιάστηκε για όλους, χωρίς να θυσιάσει κανένα για χάρη Του.
Δεν χωράει ο Θεός στην οικογένεια, γιατί είναι αντίθετος με την ατομιστική θεώρηση της ζωής, την υποτίμηση και προδοσία του συζυγικού προσώπου με την ευπερίστατη μοιχεία, τη διάλυση και το εύκολο διαζύγιο. Δεν Τον αφήνουμε να χωρέσει στις παιδικές και νεανικές ψυχές, αφού, με διάφορα προσχήματα και προφάσεις αμαρτωλές, αδιαφορούμε για την χριστιανική ανατροφή τους και την -με τη χάρη του Θεού- πνευματική τους ανάπτυξη· και τα αφήνουμε έρμαια στα αδίστακτα και σκληρά χέρια της ακοινώνητης κοινωνίας, υπερασπιζόμενοι δήθεν δημοκρατικά τους δικαιώματα.
Δεν Τον θέλουμε στην Παιδεία. Δεν χωράει πλέον στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις των υπευθύνων της Εξουσίας στα Σχολεία. Με διάφορα προσχήματα και εν ονόματι της μάλλον κατασκευασμένης πολυπολιτισμικότητας επιχειρείται «να παρουσιασθεί» ο Σαρκωμένος αληθινός Θεός της Εκκλησίας, στην ίδια αξιολογική γραμμή με «θεούς» άλλων θρησκειών, που είναι είδωλα των Εθνών και έργα χειρών ανθρώπων. Ανθρώπων, οι οποίοι αντί του φωτός προτιμούν το σκότος και προστρέχουν σε σχίσματα, σε αιρέσεις, σε θρησκεύματα καταστροφικά και σατανικές  και αποκρυφιστικές λατρείες και στην πανθρησκεία, την οποία προβάλλει η αυτοδιαφημιζόμενη ως «νέα εποχή».
Δεν χωράει σε χώρους δημόσιους και εκείνους της εργασίας. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν ανέχονται ούτε τις εικόνες Του και τα σύμβολά Του.
Το περιγραφόμενο αρνητικό κλίμα, ασφαλώς, δεν είναι πρωτοφανές. Υπήρξαν και υπάρχουν και χειρότερα. Ο Χριστός, ωστόσο, ουδένα στενοχωρεί, και δεν παραμένει μαζί μας χωρίς τη θέλησή μας. Φεύγει, όταν δεν Τον θέλουμε, με αρχοντική διακριτικότητα. Με τη φυγή Του όμως ο ανθρώπινος βίος γίνεται αβίωτος. Και η ιστορία αποδεικνύει ότι ο καταδιωχθείς συχνά επανακαλείται και ανακαλούμενος με χαρά και συγχωρητικότητα επιστρέφει!
Και, βέβαια, δεν πρέπει να αποσιωπηθεί ότι και στην δική μας εποχή υπάρχουν άνθρωποι, όχι μόνο γέροντες, αλλά και νέοι πολλοί και αναρίθμητοι, που επιθυμούν να έχουν το Χριστό κατοικούντα στην καρδία τους και μένοντα στην ζωή τους, την οικογένειά τους και το χώρο της εργασίας τους. Είναι το ελπιδοφόρο «ευσεβές λείμμα», που αναπνέει, ζει, κινείται και αγωνίζεται μέσα στο σώμα της Αγίας μας Εκκλησίας και αποτελεί τη χάρη και τη χαρά του κόσμου τούτου και του ουρανού! Και σε αυτές τις ευρύχωρες για το Χριστό καρδιές χωράνε αδιακρίτως όλοι οι άνθρωποι της γης, ολόκληρη η θεϊκή δημιουργία. Η συγχώρηση σε αυτή εκδηλώνεται με έργα και φιλότιμο και όχι μόνο με λόγια.
Αγαπητά μου παιδιά,
Η γέννηση του Κυρίου μας είναι το μέγα μυστήριο της ευσεβείας και της πίστεώς μας. Ο «αχώρητος παντί» χωρεί ανάμεσά μας. Μακάρι να θελήσουμε και να Τον προσκαλέσουμε, μάλιστα, να χωρέσει στην δική μας καρδιά και την καθημερινότητά μας.
Με πολλή αγάπη, σας το εύχομαι εγκάρδια και σας θερμοπαρακαλώ, ευχηθήτε να είναι όλο και πιο ευπρόσδεκτος και στην δική μου πτωχή καρδιά και σε όλους τους ανθρώπους, ακόμη και σε Εκείνους που δεν Τον θέλουν και δεν Τον επιθυμούν και Τον θεωρούν αχώρητο, τουλάχιστον, στη γη.
Καλά και ευρύχωρα και καρδιακά Χριστούγεννα!
Μετά πατρικών ευχών και εγκαρδίου αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος