Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Νομαρχιακή Οργάνωση Ευβοίας

Χαλκίδα, 02/11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι αγρότες ακόμη περιμένουν τις επιδοτήσεις ενώ ο κ. Αποστόλου παραπλανά και τους εμπαίζει

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε σε ζητήματα που ενδιαφέρουν και τους παραγωγούς στο νομό μας και ειδικότερα στην καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων του 2017, αλλά και σε καταλογισμούς κοινοτικών προστίμων, με τα οποία, δήθεν, επιβάρυνε τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την αναλυτική απάντηση στις δηλώσεις του κ. Υπουργού που έχει ήδη δώσει ο τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης, θέτουμε υπόψη των παραγωγών του νομού Ευβοίας, ιδιαίτερα τα εξής:

Είπε ο κ. Υπουργός ότι "...για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών....
ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται".
Μεγάλο ψέμα του κ. Αποστόλου, καθώς όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι, από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εκκαθάρισή της, τον Δεκέμβριο. Και με αυτό το γνωστό σε όλους χρονοδιάγραμμα πλήρωνε η κυβέρνηση της ΝΔ την ενιαία ενίσχυση και μάλιστα χωρίς καμία περικοπή. Αντιθέτως, είναι η σημερινή που προχωρά σε περικοπές, για να καλύψει το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε με την κατανομή και ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2015.
Πήραν επομένως οι παραγωγοί τα χρήματα που δικαιούνταν; Φυσικά και όχι αφού υπήρξαν περικοπές τουλάχιστον 8,5% επιπλέον των κοινοτικών περικοπών που γίνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ (1307/2013). Και αυτό οφείλεται κυρίως στα επανειλημμένα τραγικά σφάλματα του κ. Αποστόλου από το 2015, με τα οποία στέρησε από χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες και νέους αγρότες μισθωμένα δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που προέρχονταν από κληρονομιές και ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Σφάλματα τα οποία προσπαθεί να διορθώσει δημιουργώντας όμως νέες κατάφορες αδικίες σε παραγωγούς που δεν φταίνε σε τίποτα. 
Είχε μάλιστα και το θράσος, στις ίδιες δηλώσεις του, ο κ. Αποστόλου να ανακοινώσει στους αγρότες ότι "είναι  η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων".
Θυμίζουμε ότι τα ίδια μας έλεγε και το 2015, όταν μάλιστα τότε μιλούσε για ομαλή καταβολή ενισχύσεων. Και τι έκανε τελικά τότε; Μόλις και μετά βίας κατάφερε να πληρώσει, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, μέρος μόνον της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης το Δεκέμβριο του 2015 και την εκκαθάρισή της τον Μάη της… επόμενης χρονιάς. Και ακόμη, μέχρι και το τέλος του 2016 υπήρχαν χιλιάδες δικαιούχοι που περίμεναν την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης του… 2015, όπως πολύ καλά θυμούνται οι παραγωγοί μας. Αυτό είναι το «κατόρθωμα Αποστόλου» που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά! Και αντί να ζητήσει συγγνώμη για τα τεράστια προβλήματα που τότε προκάλεσε ή, τουλάχιστον, να σιωπήσει, τολμά σήμερα να δηλώνει ότι είναι η... τρίτη χρονιά που πληρώνει… στην ώρα τους τις ενισχύσεις!!  
Το δεύτερο μεγάλο ψέμα του κ. Υπουργού είναι η δήλωση του πως: "η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν οι «έμπειροι», οι «ικανοί», οι «τεχνοκράτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, φόρτωσαν τη χώρα με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δις. ευρώ τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε".
Κατ αρχάς δεν υπήρχαν πρόστιμα τριών (3) δις, αλλά ενός (1), την εξομάλυνση,  μείωση και τελικά τον μηδενισμό των οποίων, από το 2014 και μετά, πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Εκπονήθηκε τότε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο και εφαρμόστηκε κατά γράμμα, επιμερίζοντας αυτό το ένα (1) δις προστίμων σε μια τριετία. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 παρακρατήθηκαν 350 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν σε ισόποσες δόσεις το 2015 και το 2016. Δηλαδή σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο διότι η αποπληρωμή του ήταν ήδη δρομολογημένη. Το «μικρό θαύμα» επιτεύχθηκε από αυτούς τους έμπειρους, ικανούς τεχνοκράτες της προηγούμενης κυβέρνησης, που ανερυθρίαστα ειρωνεύεται σήμερα ο κ. Αποστόλου, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο Υπουργείο, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι η δική μας σκληρή δουλειά που εξάλειψε το αγκάθι των προστίμων, για να τα βρει σήμερα όλα στρωμένα και έτοιμα o κ. Αποστόλου, αποσιωπώντας ανενδοίαστα την αλήθεια.
Η συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας από τον κύριο Αποστόλου, είναι που παρέσυρε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δηλώσει ότι είναι τόση η έμφαση που δίνει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας, ώστε 520 εκ να "κατευθύνονται στην αλιεία και στις ιχθυοκαλλιέργειες". Μόνο που αυτά τα εκατομμύρια περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα που η κυβέρνηση της ΝΔ εκπόνησε και κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2014 και, μάλιστα, σε σύγκριση με τα άλλα Προγράμματα Αλιείας, σχεδόν διπλασιάζοντας, για πρώτη φορά τα κονδύλια. Πόσα εξ αυτών έχει απορροφήσει ο κύριος Υπουργός; ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!
Τρία χρόνια τώρα, 520 εκατομμύρια μουχλιάζουν αναξιοποίητα! Όπως βουλιάζει αναξιοποίητο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με τα κονδύλια των έξι (6) δις! Δηλαδή έχουν αφεθεί συνολικά 6,5 δις και αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την πολλαπλασιαστική ώθηση που τα ποσά αυτά θα έδιναν στην αγροτική μας οικονομία, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, την γενναία ενίσχυση που θα διασφάλιζαν οι παραγωγοί μας, την ανάπτυξη που θα έβλεπαν νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, τη γερή ανάσα που θα έπαιρνε η χειμαζόμενη σήμερα αγορά, πόσα εκατομμύρια ΦΠΑ θα εισπράττονταν, πόσος φόρος εισοδήματος και πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα έμπαιναν στα δημόσια ταμεία. Και δεν θα χρειάζονταν η φοροληστρική θεομηνία των τελευταίων ετών, ο διπλασιασμός εισφορών, οι περικοπές επιδομάτων μισθών και συντάξεων – με δυο λόγια, θα ήταν τεράστια τα οφέλη για την εθνική οικονομία συνολικά και για τους παραγωγούς μας ειδικότερα. 
Αυτά έπρεπε να έχει πράξει από την πρώτη μέρα που κάθισε στην υπουργική καρέκλα ο κ. Αποστόλου, αντί να επιδίδεται στην τακτική της παραπλάνησης και του εμπαιγμού των παραγωγών μας, με την οποία προσπαθεί να καλύπτει – για πόσο άραγε ακόμη – την δική του απραξία και ανεπάρκεια.