Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 2/11 ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα της ΕΠΑΣ  του ΟΑΕΔ
Το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας, απευθύνεται σε εσένα, στη νέα βάρδια της τάξης μας, σου απλώνει το χέρι για να συμπορευτούμε, να παλέψουμε από κοινού. 
Με αφορμή την απληρωσιά που το τελευταίο διάστημα βιώνεις στο πετσί σου, την ώρα που κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη για την κατάσταση, την ώρα που η διεύθυνση της σχολής παρουσιάζει τους εργοδότες ως «ευεργέτες» που σου παρέχουν «ευκαιρίες εργασιακής εμπειρίας», την ώρα που σήμερα μόλις, πληρώνεσαι τα δεδουλευμένα....
σου με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών  και δέχεσαι την κυνική αντιμετώπιση της διοίκησης του ΟΑΕΔ που σε «μαλώνει» γιατί δυσανασχετείς που δεν πληρώνεσαι στην ώρα σου για εργασία που έχεις παράσχει, σε καλούμε να προβληματιστείς. 
Αυτοί που προσπαθούν να σε αποτρέψουν από το να έχεις «παρτίδες» με το συνδικάτο σου, είναι αυτοί που βάζουν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους για την εφαρμογή της πολιτικής που ουσιαστικά προσφέρει τσάμπα εργασία στα αφεντικά. 
Παίζουν με τη δίψα σου να μάθεις, να ενταχθείς μία ώρα αρχύτερα στην παραγωγή για να προχωρήσεις στη ζωή σου, στους στόχους που βάζεις στην κοινωνία… παίζουν με το φιλότιμό σου, προσπαθούν να σε πείσουν ότι σα μαθητευόμενος δεν πρέπει να έχεις υψηλές απαιτήσεις ή συγκροτημένα δικαιώματα.
Όσοι όμως έχουν ήδη κάνει την πρακτική τους μπορούν να σου επιβεβαιώσουν… ότι πρακτική σημαίνει δουλειά χωρίς δικαιώματα, ότι η επαφή με τους εργασιακούς χώρους δεν είναι καθόλου ρόδινη, όπως άλλωστε δεν είναι ρόδινη για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους που εντάσσεστε σα «μαθητευόμενοι» για να βγάλετε τη λέζα στη φούρια της δουλειάς! 
Η ομαλή, έγκαιρη έναρξη που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι σαν τα φούμαρα περί επιστροφής στην κανονικότητα, που σημαίνει για εμάς, τους γονείς μας, τους εκπαιδευτικούς υπολειτουργία και τεράστιες ελλείψεις σε δομές και προσωπικό. 
Γιατί… 
Η απληρωσιά φτάνει μέχρι και τους 8 μήνες στη μαθητεία του ΟΑΕΔ
Η μαθητεία στο χώρο δουλειάς έχει το χαρακτήρα κανονικής εργασίας με βαρύ πρόγραμμα και βασικό σκοπό να καλύπτει ανάγκες μόνιμου προσωπικού
Τα εργαστήρια έχουν τεράστια προβλήματα σε υποδομές ενώ λειτουργούν με απαρχαιωμένη και κακοσυντηρημένη τεχνολογία.
Οι λίγοι καθηγητές προσπαθούν να διδάξουν χωρίς βιβλία, δουλεύοντας ωρομίσθιοι με την ανεργία να τους περιμένει στο τέλος κάθε χρονιάς.
Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι από την κατάσταση αυτή που σκόπιμα διατηρούν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, μαζί με την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλα τα παπαγαλάκια τους μέσα στις σχολές μας είναι οι μεγάλοι βιομήχανοι της περιοχής! 
Μην τσιμπάς! Μην τρομοκρατείσαι! 
Το 65% του μεροκάματου από την πρακτική άσκηση το πληρώνει ο ίδιος ο ΟΑΕΔ με χρήματα από τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών και σε παραδίδει στον εργοδότη σαν τσάμπα εργατικό δυναμικό. Τελικά οι επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο το 35% του μισθού σου ενώ με τη «εκπαίδευσή σου» και την εκμετάλλευση  των υπόλοιπων συναδέλφων σου, βγάζουν κέρδη με τη σέσουλα . Έτσι αντί να αναγκαστούν να κάνουν πρόσληψη με κανονική σύμβαση εκμεταλλεύονται τον όρο «μαθητεία» για να πληρώσουν ψίχουλα 
Πώς αλήθεια θα ηχούσε στα αυτιά σου μία «ευεργεσία» αν σου φανέρωναν από την αρχή ότι η ίδια η οικογένειά σου  πληρώνει το μισθό σου για να βγάζει κέρδη ο εκάστοτε επιχειρηματίας ή βιομήχανος; 
Έτσι πετυχαίνουν την πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη που σημαίνει μισή δουλεία χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, ωράρια λάστιχο, τσάμπα πρακτική, μισθούς πείνας και τεράστια ποσοστά ανεργίας παρά τα μαγειρέματα που κάνουν με τις ευέλικτες μορφές εργασίας που θέσπισαν για να μπορούν να σπάνε ένα οχτάωρο στα δύο και να σε κάνουν να νομίζεις ότι από μισοάνεργος ίσως κάποια στιγμή γίνεις κανονικός εργαζόμενος. 
Όσο κι αν διαφημίζουν τη μονιμοποίηση μετά την πρακτική, αρκεί να «κάτσεις φρόνιμα(!!!)»  η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια μία σειρά από κατακτήσεις και δικαιώματά μας παίρνονται πίσω, μιας και δεν έχουμε εμείς ακόμα δοκιμάσει τη δύναμή μας! τη δύναμη της οργάνωσης και της πάλης. Μέσα από αυτή, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας!
Οργανώσου στο συνδικάτο σου! Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία! 
Το συνδικάτο μας διεκδικεί: 
1. Άμεση καταβολή των χρωστούμενων από τον ΟΑΕΔ
2. Δωρεάν μεταφορά των μαθητευόμενων από και προς τη δουλειά 
3. Υλικοτεχνική υποδομή που να καλύπτει τις ανάγκες της εκπαίδευσης σύμφωνα με τη σύγχρονη τεχνική
4. Ίση αμοιβή για ίση δουλειά! Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση του αντιδραστικού διαχωρισμού των εργαζομένων σε κάτω των 25 και πάνω των 25 
Έλα μαζί μας στην πάλη! Το επόμενο διάστημα να πυκνώσουν οι γραμμές του συνδικάτου μας ώστε πιο αποτελεσματικά να προασπίσει τις ανάγκες μας, να υπερασπίζεται τα δίκια μας! 
Το σωματείο μας έχει ήδη πάρει απόφαση για απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει στη βουλή το νέο αντεργατικό νόμο – έκτρωμα που προσπαθεί ουσιαστικά να καταργήσει και αυτό μας το δικαίωμα στην απεργία, ενώ δίνουμε πρώτη αγωνιστική απάντηση στις 2/11/2017 συμμετέχοντας του ΠΑΜΕ στη Χαλκίδα στις 19.00