Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Την Παρασκευή 12/01/2018 έγινε δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας από πρωτοβάθμια σωματεία που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στη γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Σκοπός της παρέμβασης ήταν η καταγγελία της στάσης της πλειοψηφίας του ΕΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) που διευκολύνει την επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα μας.
Τη συγκεκριμένη ημέρα 10αδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες και 100αδες σωματεία σε όλη την Ελλάδα είχαν προκηρύξει απεργία. Οι αποφάσεις αυτές ήταν ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που στα άρθρα του ήταν το χτύπημα της μεγαλύτερης κατάκτησης, του ....
δικαιώματος στην απεργία, αλλά και η επέκταση των πλειστηριασμών, ιδιωτικοποιήσεις κα.
Απέργησαν εργασιακοί χώροι που είτε πήραν απόφαση είτε καλύπτονταν από αποφάσεις αντίστοιχων ομοσπονδιών όπως στον κλάδο Τροφίμων – Ποτών. Η συγκέντρωση έγινε απογευματινή ώρα για να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και εργαζόμενοι που ενώ ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο, δεν μπορούσαν να απεργήσουν επειδή δεν υπήρχε απόφαση από συνδικαλιστικό όργανο που να τους καλύπτει.
Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας είχε λάβει αίτημα από τις ταξικές δυνάμεις από 21/12/2017 για συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την προκήρυξη απεργίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Τις πρώτες ημέρες του 2018 η πλειοψηφία του ΕΚΕ κλήθηκε εκ νέου να ανταποκριθεί στο αίτημα για ΔΣ. Το αίτημα επαναλήφθηκε ακόμη μία φορά οταν έγιναν γνωστές οι ημερομηνίες εισαγωγής του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και ψήφισής του και ενώ είχε διαμορφωθεί απεργιακό κλίμα πανελλαδικά. 
Η συνεδρίαση δεν έγινε με δικαιολογίες που ήταν το λιγότερο γελοίες, όπως οτι είναι μέρες γιορτών ή ότι έχουμε τρεχάματα με το ΣΔΟΕ ή ότι δεν θα μπορούν τα μέλη του ΔΣ. Αρνήθηκαν τη συνεδρίαση ενώ τη ζητούσε το 1/3 των μελών του ΔΣ κάνοντας κουρελόχαρτο  ακόμα και το καταστατικό του ΕΚΕ. 
Η προκλητική στάση της πλειοψηφίας όμως δεν σταμάτησε εκεί. Παραμονή της απεργίας έστειλαν πρόσκληση για έκτακτο ΔΣ την ημέρα της απεργίας και την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης! Θέμα του ΔΣ που θα γίνονταν Παρασκευή βράδυ ήταν η προκήρυξη δήθεν απεργίας για τη Δευτέρα το πρωί! Δηλαδή μια απεργία χωρίς απεργούς καθώς κανένας δεν θα απεργούσε, γιατί κανένας δεν προλάβαινε να τη μάθει και που θα ήταν βούτυρο στο ψωμί εργοδοσίας – κυβέρνησης ξεφτιλίζοντας την ίδια την έννοια της απεργίας.
Τέτοια ήταν η στάση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλη την Ελλάδα και αυτό γιατί είχαν πάρει  εντολή από την μεγαλοεργοδοσία να μην κουνηθεί φύλλο ενόψει του χτυπήματος του δικαιώματος της απεργίας. Η πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αρχικά αρνήθηκαν να συνεδριάσουν ενώ στις συνεδρίασεις που τελικά έγιναν αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία. Την ίδια στάση κράτησαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που έχουν την πλειοψηφία όπως και στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΙΜΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ, ΚΑΘΕ ΤΙΜΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη οτι αυτοί μπορούν να αλλάξουν. Είναι χειροπόδαρα δεμένοι πρώτα και κύρια με την εργοδοσία αλλά και τις κυβερνήσεις της ανεξάρτητα το ποιες είναι αυτές. Άλλωστε και στις προηγούμενες απεργίες που είχαν πάρει απόφαση δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την επιτυχία τους. Στην απεργία 14/12/2017 το ΕΚΕ είχε πάρει απόφαση για απεργία αλλά αυτή δεν οργανώθηκε σε κανέναν από τους εργασιακούς χώρους που εργάζονται τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΕ.
Ακόμα και η δράση που παρουσιάζουν είναι για το φαίνεσθαι και όχι για την ουσία και είναι διαθέσιμοι να την εγκαταλείψουν αν πάσα ώρα και στιγμή πχ είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ εμφανίζονται ως υπερασπιστές των σπιτιών των εργαζομένων εμποδίζοντας πληστηριασμούς, την ίδια ώρα αρνήθηκαν την προκύρηξη της απεργίας που ήταν και ενάντια στην αλλαγή της νομοθεσίας για τους πληστηριασμούς που πλέον θα γίνονται και για χρέη προς το δημόσιο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα αιτήματά τους πολλές φορές ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας όπως το ότι επιζητούν την ανάπτυξη.

Η απεργία στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με  επιτυχία σε όλη την Ελλάδα. Εργοδοσία και κυβέρνηση δεν κατάφεραν να περάσουν το πολυνομοσχέδιο χωρίς πρόβλημα και αντίσταση. Έπεσε στο κενό η προπαγάνδα να δεχτούμε τα μέτρα γιατί για μία ακόμα φορά υπάρχει φως στο τούνελ ή με άλλα επειχηρήματα.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρωτοστάτησε και σε αυτήν τη μάχη. Με αποφάσεις, συνελέυσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς αλλά και με δράσεις και παρεμβάσεις έξω από αυτούς. Στη μάχη μπήκαν όλες οι δυνάμεις.
ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΕΔΩ!
Συνεχίζουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, τις εργατογειτονιές, παντού τη δράση για να μπουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις στη μάχη να μείνουν στα χαρτιά τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Βάζουμε στόχο ακόμα περισσότερες δυνάμεις να συσπειρωθούν σε αυτόν τον αγώνα. Ταυτόχρονα η αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό επίπεδο, η απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας θα είναι σοβαρό βήμα για την ισχυροποίηση της θέσης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία.
Βίντεο από την παρέμβαση είναι αναρτημένο 
στο κανάλι του συνδικάτου στο youtube με τίτλο
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΕ 12/01/2018