Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Το Συνδικάτο μας, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που ακόμα μια φορά βρίσκονται μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα για το μέλλον της επιχείρησης.
Όλη η ιστορία της επιχείρησης αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι ήταν τα μόνιμα θύματα και όταν η επιχείρηση ήταν ιδιωτικοποιημένη με ιδιοκτήτη το Μποδοσάκη και όταν ήταν στην ευθύνη του κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Κανένας εργαζόμενος να μην τσιμπήσει στον αποπροσανατολισμό....
από την ουσία του προβλήματος που είναι η προσπάθεια να απαξιωθεί αυτό το χρυσορυχείο στη συνείδηση των εργαζομένων προκειμένου να δοθεί «μπιρ παρά» στον ιδιώτη. 
Παλεύουμε για την αποτροπή της διατήρησης και επέκτασης της εργολαβοποίησης, για να φρενάρουμε την καταπάτηση Σ.Σ.Ε, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κεκτημένων των εργαζομένων που δεν δίνονται στη νέα βάρδια ενώ οι παλιοί είναι μια ανάσα από τα να τα χάσουν οριστικά, διαμορφώνοντας έτσι μία Λάρκο «ανταγωνιστική» και «ελκυστική» για τον ιδιώτη επενδυτή που θα τη βρει απαλλαγμένη από το βραχνά των εργατικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων. 
Για μας, η μόνη βιώσιμη λύση είναι:
Ενιαίος Κρατικός Φορέας Μεταλλευτικής Βιομηχανίας με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες  λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρωμίου που μαζί με το σιδηρονικέλιο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα προϊόν που μέχρι σήμερα εισάγουμε. 
Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα και η  μετέπειτα χρήση του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά ήδη, ήδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και άλλα.
Ταυτόχρονα η εκτεταμένη έρευνα επιστημονικού προσωπικού σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς που κατεύθυνση θα έχουν την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες εφαρμογές και στη διεύρυνση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών. 
Η παραπάνω πρόταση είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες που ζούμε και προβλήματα όπως η ανεργία με την αύξηση θέσεων εργασίας, μισθούς και δικαιώματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Είναι η μόνη πρόταση που απαντά στο αδιέξοδο των τιμών του νικελίου γιατί οι λαϊκές ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ.
Αυτή η προοπτική συνθλίβεται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας.
Με γνώμονα αυτήν την πάλη και αυτό το πλαίσιο να κριθεί η στάση του κάθε φορέα, παράγοντα, συνδικαλιστή, τοπικού άρχοντα, βουλευτή, πολιτικού φορέα.  Κάθε ένας θα κριθεί από τη θέση που θα πάρει στην πάλη για να επιβάλουμε να δοθεί Κρατικό χρήμα σε αυτήν την Κατεύθυνση, όπως δίνουν στις τράπεζες, στους εφοπλιστές, στους Επιχειρηματικούς Ομίλους. Θα πρέπει να επιβάλουμε  να μην γίνονται εισαγωγές Ανοξείδωτου Χάλυβα και άλλων παράγωγων του Ni και να παράγονται από τον Κρατικό Φορέα στην Χώρα μας. Να επιβάλουμε παραγωγή και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, του Κλάδου, σύμφωνα με τις διαρκές και αστείρευτες ανάγκες του Λαού μας.

Διεκδικούμε: 
1. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ απαιτούμε αλλαγή πολιτικής  για την βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ υπέρ των εργαζομένων με βάση την πρόταση μας.
2. Την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών. 
3. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
4. Σ.Σ.Ε που να περιέχει όλα τα κεκτημένα για όλους τους εργαζόμενους.

Τρίτη 24/4/2018
Για το ΔΣ του σωματείου

Ο πρόεδρος η γραμματέας 
Θαλασσινός Γιάννης Δημάκη Κατερίνα