Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΡΟΣ: 
 Όλα τα σχολεία της Εύβοιας
 ΚΟΙΝ.: ΔΙΔΕ Εύβοιας
Πρόεδρο Βαθμολογικού Κέντρου
Περιφερειακό Διευθυντή
      
Συνάδελφοι/ισσες,
Με αφορμή την επικείμενη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων της  Γ΄ Λυκείου και τη συγκρότηση αυτό το χρονικό διάστημα των Λυκειακών Επιτροπών στα εξεταστικά κέντρα, αλλά και τη στελέχωση των βαθμολογικών κέντρων, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας, αφού ....
έλαβε υπόψη το με αριθμ. 3806/10-05-2018 έγγραφο που εστάλη στα σχολεία από τη ΔΙΔΕ Εύβοιας, τις διαμαρτυρίες συναδέλφων και συλλόγων σχετικά με αλλαγή φέτος της διαδικασίας δήλωσης  επιτηρήσεων,  καθώς και τη συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε  με τον πρόεδρο του βαθμολογικού κέντρου στο Δ.Σ. της Τρίτης 22-5-2018, συνόψισε τις θέσεις και τα αιτήματα του σχετικά με τις επιτηρήσεις , τη συγκρότηση των επιτροπών και του βαθμολογικού κέντρου ως εξής:

Α. ΕΠΙΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ  ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Σε ό,τι αφορά τους καταλόγους με τους/τις  υποψήφιους/ες  επιτηρητές/τριες  έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: η μη ύπαρξη στήλης για δήλωση προτίμησης σχολείου και η τυχαία τοποθέτηση επιτηρητών/τριών των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε εξεταστικά κέντρα  μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα  σε συναδέλφους/ισσες με δυσκολία  μετακίνησης (άτομα που έρχονται καθημερινά από μακρινές περιοχές ή δεν οδηγούν ή άλλες ειδικές περιπτώσεις). Είναι κατανοητό ότι μπορεί να μη γίνουν όλες οι επιθυμίες δεκτές αλλά η απολύτως τυχαία τοποθέτηση μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αναστάτωση.
Ζητάμε:
Α. την αποστολή εκ νέου των πινάκων των επιτηρητών/τριών με επιπλέον την στήλη της δήλωσης της  επιθυμίας των συναδέλφων/ισσών και την ικανοποίηση όσο περισσοτέρων από αυτές είναι δυνατό. 
Β. η στελέχωσή του ειδικού εξεταστικού κέντρου να γίνει με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους/ισσες (όχι τους/τις ίδιους/ες με τις προηγούμενες χρονιές) έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι/ες συνάδελφοι/ισσες με περισσότερες από μία επιτηρήσεις. 
Γ. την απαλλαγή των εκπαιδευτικών που θα οριστούν βαθμολογητές/τριες  στο βαθμολογικό κέντρο από την υποχρέωση των επιτηρήσεων, εφόσον το επιθυμούν.
Δ. τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά της ΔΔΕ Εύβοιας ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή όλων όσοι θα εμπλακούν στη διαδικασία των εξετάσεων

Β. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Οι συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε  καθιστούν την  ελάχιστη αμοιβή για τη συμμετοχή στις διαδικασίες αυτές,  αναγκαία για ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων, συνεπώς,  ως σωματείο, έχουμε την άποψη ότι πρέπει να επικρατήσει πνεύμα ανανέωσης των συμμετεχόντων στη διαδικασία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ισονομία και η ισοπολιτεία και να ελαχιστοποιούνται τα παράπονα για αδιαφανείς  διαδικασίες και μεροληπτικές επιλογές.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:
Ανοικτή πρόσκληση και ενημέρωση στα σχολεία  για τη συγκρότηση του βαθμολογικού-να δίνεται στους/στις συναδέλφους η δυνατότητα αιτήσεων
Προτεραιότητα συμμετοχής  όσων  δεν  συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια και επιθυμούν να συμμετέχουν φέτος 
Ανανέωση του προσωπικού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% σε βάθος τριετίας
Ανανέωση του προσωπικού ειδικά στις θέσεις εκείνες  που έχουν υψηλότερη αμοιβή
Αντιπροσωπευτικότητα, όσο το δυνατόν, από σχολεία και ειδικότητες
Να μην επιλέγονται στελέχη της εκπαίδευσης που κατέχουν θέσεις και επιδόματα ευθύνης, ( Σύμβουλοι, Δ/ντές, Υποδ/ντές,  Προϊστάμενοι Τμημάτων στη ΔΙΔΕ), εκτός από τις θέσεις  που απαιτούνται  από τις κείμενες  διατάξεις 
Να μην επιλέγονται ταυτόχρονα σύζυγοι εκπαιδευτικοί 
Να μην επιλέγονται συνάδελφοι/ισσες που συμμετέχουν σε άλλες επιτροπές που εμπλέκονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κοινοποίηση  στα σχολεία και στο σωματείο ο τελικός κατάλογος  με τα ονόματα και τα κριτήρια όσων τελικά επιλέγονται.
Παρακαλούμε τους συναδέλφους/ισσες που διαπιστώσουν φαινόμενα, αποκλεισμού, αδιαφάνειας ή μεροληπτικής συμπεριφοράς  κατά τη διαδικασία συγκρότησης όλων των παραπάνω,  να απευθύνονται στο σωματείο. 

        Η πρόεδρος                    Ο γεν. γραμματέας  
          Νίκα Χαρά                      Άρης Σκούρας