Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ζάεφ – Ντιμιτρόφ στην «ίδια γραμμή» για το όνομα

Η ΠΓΔΜ ξεκαθαρίζει στην Αθήνα πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών

Σε προσωπική διάψευση των εικασιών που τον θέλουν να έχει έλθει σε ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, προέβη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στέλνοντας με δόση ειρωνείας μήνυμα στην Αθήνα.
Οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν εξόρμηση στη Στρούμιτσα μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων ότι υπάρχει διαφωνία για το θέμα του ονοματολογικού.
Ο Ζάεφ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες που εικονίζουν τον ίδιο, τον Ντιμιτρόφ και τις συζύγους τους, προσθέτοντας με νόημα το σχόλιο: «Στην ίδια γραμμή». Οι δύο άνδρες, μάλιστα, ...
απήλαυσαν το απόγευμά τους οδηγώντας στους δρόμους του χωριού όπου ο σκοπιανός πρωθυπουργός διατηρεί εξοχική κατοικία.
На иста линија. 🙂 pic.twitter.com/GYj4bnZY9C
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) June 10, 2018
Με την ανάρτησή του, ο Ζ. Ζάεφ φαίνεται πως θέλησε να ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους χάσμα στην διαπραγμάτευση του ονοματολογικού, βάζοντας τέλος στα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για διαφορές ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Τον ίδιο ισχυρισμό υποστήριξαν νωρίτερα, με κοινή ανακοίνωσή τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος.
«Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας» καταλήγει.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν εκτιμήσεις στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι η καθυστέρηση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα οφειλόταν σε διαφωνίες του σκοπιανού πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φερόταν να έχει υιοθετήσει πιο συντηρητική στρατηγική στη διαπραγμάτευση.