Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΠΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


Στους Ιερούς Ναούς της ιστορικής έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων συνάχθηκαν πλήθη ευσεβών χριστιανών, ώστε να προσκυνήσουν τα μεγάλα γεγονότα του Θείου Δράματος την Μεγάλη Πέμπτη 25 και την Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019.      Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τους Ιερείς του Ναού, Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, Πρωτ. Γεώργιο Πολυκαρπίδη, Πρωτ. Αθανάσιο Τρίκκα, τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα και την ....


αθρόα παρουσία ευσεβών Χαλκιδέων.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ιερά Ακολουθία των Παθών, στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, πλαισιωμένος από τους Ιερείς, Αρχίμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, Σταυροφ. Αντώνιο Αντωνίου, Οικον. Ιωάννη Φαφούτη, τον Διάκονο Ευγένιο Τσάλλα και πλήθος Χριστιανών που κατέκλεισαν τον μεγάλο Ιερό Ναό.
Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αφού κατά παλαιά συνήθεια προσκύνησε τους Επιταφίους των Ιερών Ναών της γενέτειράς του Βασιλικού Χαλκίδος, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπως και του Ι. Ναού Αγίου Τρύφωνος Νέας Λαμψάκου, μετέβη στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου συμπροσευχήθηκε από του Ιερού Βήματος κατά τις Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, τις οποίες τέλεσαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου και οι Ιερείς του Ναού Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας και Πρωτ. Ηλίας Αγιαννίτης, και εν συνεχεία χοροστάτησε και ομίλησε στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, με την παρουσία και την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, που μέχρι αργά το απόγευμα συνέρρεαν να προσκυνήσουν τον ιερό Επιτάφιο.
Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ενώ στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου χοροστάτησε, ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος προεξήρχε στην Λιτανεία του Επιταφίου, που πραγματοποιήθηκε μέχρι την Παραλία της Πόλεως, όπου έλαβε χώρα συγκέντρωση 7 Επιταφίων ισαρίθμων Ιερών Ναών και ετελέσθη Δέηση.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ομίλησε προς τα πλήθη του Λαού, που κατέκλυσαν την Παραλία της Χαλκίδος, αναφερθείς στην ένωση ουρανού και γης, που ο Θεός οικονόμησε με την σταυρική Θυσία του Ιησού Χριστού και κάλεσε τους πιστούς να αντισταθούν στην αφροσύνη των καιρών μας που υπαγορεύουν την ανυπαρξία του Θεού από την ζωή του κόσμου.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, στην Λιτανεία του Επιταφίου, αλλά και στην Δέηση στην Παραλία, η Χορωδία των Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλε τα Εγκώμια, σε συνεργασία με τους Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων.
Μετά το πέρας της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αναχώρησε για την Βόρειο Εύβοια, απ΄ όπου και θα μεταβεί στην Σκιάθο για την Ακολουθία του Επιταφίου και την Θεία Λειτουργία του Μ. Σαββάτου.