Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κλήρου και Λαού, εορτάσθηκε η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, κατά την φετινή Κυριακή των Βαΐων 21 Απριλίου 2019, σε ολόκληρο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος  πλαισιωμένος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως ...
Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Αποστόλων Ν. Αρτάκης Αρχιμ. Στέφανο Καραμούζη, τον Πρωτ. Δημήτριο Γροντή και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, προέστη των Ιερών Ακολουθιών στην προαναφερθείσα Ενορία, όπου είχαν προσέλθει από νωρίς στον Όρθρο και συμμετείχαν πληθωρικά στο κοινό Ποτήριο εκατοντάδες πιστοί και κυρίως νέοι, εκ των οποίων πολλοί μαθητές που διακονούν στο ιερό βήμα και στα αναλόγια, απήγγειλαν το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα Βάϊα και τα διένειμε στους πιστούς κατά την τάξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας αφού προηγήθηκε λιτανεία της ιεράς εικόνας της βαϊοφόρου εντός του Ιερού Ναού.

Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πολυπληθείς ενορίτες,  αναφερθείς στο γεγονός της εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα και στην αμνημοσύνη των ανθρώπων, που αρχικά κραύγαζαν «Ωσαννά» και, αργότερα, δεν..... δίστασαν να φωνάξουν «Σταυρωθήτω». Κάνοντας αναφορά και παραλληλισμό με την εποχή μας, είπε χαρακτηριστικά ότι ο Χριστός έφτασε σε σημείο εξευτελισμού για την πολλή αγάπη Του προς τον άνθρωπο και ο άνθρωπος, αντί να Τον τιμήσει, Τον σταύρωσε. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, και πριν ευχηθεί σε όλους καλή Ανάσταση, τους συμβούλευσε να μείνουν στον Χριστό παύοντας να αμαρτάνουν.